ActueelCultuurRecensie

Op bezoek bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Groningen is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het Groninger Museum; stap je uit de trein dan sta je zo’n beetje meteen voor haar deur. Maar wat schuilt er nou eigenlijk nog meer in onze geliefde stad? Ik bezocht het Noordelijk Scheepvaartmuseum en besloot mijn ervaringen op papier te zetten.

Het Museum

Gelegen in de binnenstad, aan de Brugstraat om precies te zijn, vind je twee aan elkaar grenzende middeleeuwse gebouwen; het Canterhuis en het Gotisch huis. Aan de voorgevels onthullen de panden een datering uit de vijftiende, begin zestiende eeuw en de negentiende eeuw. Aan de binnenkant tonen ze zowel de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart als de geschiedenis van de stad Groningen. Daarbij organiseert het museum vanaf 16 maart een tentoonstelling over het migratieverleden van Groningen.

De Collectie

Van schilderijen en tekeningen, tot decoratieve houtsnijwerken, modelschepen, souvenirs of eigendommen van vroegere zeelieden, instrumenten en zelfs volledige stuurhutten; het Noordelijk Scheepvaartmuseum stelt van alles tentoon voor de geïnteresseerde kijker. De collectie biedt dus ontzettend veel variatie, wat volgens de website tot stand is gekomen door verschillende schenkingen van particulieren en bedrijven.

Impressie

Je zou het van de buitenkant misschien niet zeggen, maar het Scheepvaartmuseum omvat vele grote ruimtes, en maakt hier ook ontzettend goed gebruik van. Ook al is de collectie ontzettend breed (zowel in aantal als in aard), het wordt effectief onderverdeeld in periodes en/of onderwerpen. Dit laat het minder lijken op een uit de hand gelopen verzameling; elk object heeft zijn plaats, zijn functie, en ook zijn verhaal. Immers, alle objecten zijn voorzien van hun eigen korte introductie die interessante aspecten van het toenmalige leven onthullen. Het is dan ook zonde dat, ondanks haar prachtige locatie, veel mensen het museum voorbij fietsen. Ook noemenswaardig is de educatieruimte van het museum. Dit gedeelte van het museum, bedoeld voor een wat jonger publiek, laat je terugverlangen naar die goede oude tijd, waarin je nog deel kon uitmaken van een kinderfeest of een schooluitje. Voorzien van een eigen expositieruimte (die volhangt met werken van jonge creatieve geesten), is deze ruimte toch wel een van de aspecten waar het museum pluspunten door verdient.  

Al met al onthult het museum van binnen een mooie uitgebreide collectie voor jong en oud. Wel met een focus op de Nederlandse scheepvaart, dus mocht dit niet je ding zijn wordt het al snel moeilijk. Wat je in gedachten kan houden, echter, is dat het museum wel wisselende tijdelijke exposities biedt die anders van aard zijn. Toch wel een kijkje waard dus, zou ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.