Investeren in cryptovaluta: tips van een miljonair (24)

Op je 24ste miljonair zijn: voor velen een droom, voor student Usain* uit Utrecht werkelijkheid. Hij begon in 2013 te investeren in cryptovaluta en nu, vijf jaar later, hoeft hij nooit meer te werken. “Het is veel beter gegaan dan ik ooit had durven dromen.”

Usain is ervan overtuigd dat cryptovaluta de toekomst zijn. “Ik denk echt dat dit het financiële systeem gaat veranderen.” Hij stelt dat het veel voordelen heeft. “Er kan niet gefraudeerd worden met gegevens en het kan veel kosten besparen, omdat er geen tussenpersoon is. Je hoeft niet meer via een bank je geldzaken te regelen.”

Wat wil hij gaan doen met het geld? “Ik kan reizen maken die ik altijd al heb willen maken. Maar ik zie het allemaal wel. Ik hoef me niet echt meer zorgen te maken of ik een goede baan krijg. Geld is geen probleem meer. Het is echt bizar.”

Op de vraag of hij wil doorgaan met investeren in cryptocurrency, zegt Usain volmondig ja. “Ik vind het zo leuk, ik ben zeker nog van plan om door te gaan. Ik geloof er echt in en heb behoorlijk wat geïnvesteerd in projecten die leuk zijn, die nog kunnen groeien.”

Volgens Usain is cryptovaluta immens populair op dit moment. In december kwamen digitale munteenheden veel in het nieuws en schoten de prijzen omhoog. “Opeens wilde bijna iedereen er geld in steken. In Japan en Zuid-Korea is het echt extreem groot. Ongeveer een derde van de werkende mensen heeft daar geïnvesteerd in cryptocurrency.”

Hij raadt iedereen aan om in cryptovaluta te investeren: “Elke dag komen er nieuwe digitale munteenheden bij. De markt is nu een beetje ontploft, maar het heeft nog veel potentie om hard te groeien, vooral op de lange termijn.” Maar hoe wordt je een succesvol cryptovaluta-investeerder? Usain geeft tips:

  1. Lees je in. Volgens Usain is dit de gouden tip: “Je moet goed snappen waar je mee bezig bent en hoe cryptocurrency werkt. Je moet nooit willekeurig ergens geld in gaan stoppen, dat kan heel erg misgaan.” Volgens de student is er op internet genoeg te vinden. “Er zijn heel veel instructiefilmpjes op YouTube. Kijk die, want de basis kennen is essentieel.”
  2. Kijk uit waar je in investeert. “Omdat digitale munteenheden opeens zo populair zijn, wordt er ook veel opgelicht. Het is heel makkelijk om daarin te trappen: soms worden projecten precies nagemaakt, met alleen een ander teken in de naam. Pas dus goed op!”
  3. Kijk niet alleen naar de prijs van de munt, maar ook naar de hoeveelheid munten. “Mensen kijken vaak alleen naar de prijs van één munt, en als die goedkoop is, gaan ze erin investeren. Maar als er grote hoeveelheid munten in omloop is, kan je er nooit heel veel op verdienen.” Marktkapitalisatie is belangrijk: dat geeft een indicatie van de totale waarde van een cryptomunt. Sommige cryptocurrency platforms hebben 40 miljard munten. Bitcoin heeft er een stuk minder: 21 miljoen.
  4. Investeer niet meer geld dan je zou willen verliezen. “In Amerika kopen veel mensen cryptovaluta in met geleend geld, maar als je dan geld verliest, heb je een probleem. Ga dus verstandig om met je geld, en stop er zeker niet al je geld in.”
  5. Houd de koersen in de gaten. “Je riskeert geld, dus moet je in de gaten houden wanneer de koersen omhoog of omlaag gaan.” Dit kan volgens Usain heel gemakkelijk: “Er zijn allemaal apps die je kan installeren op je telefoon, zoals Blockfolio. Daardoor kan je supersnel de koersen checken.” De koersen gaan snel op en neer, vertelt Usain. “Maar als je in de toekomst van een project geloofd, maar je dan niet te druk als de koersen een beetje zakken.”
  6. Gebruik je hersenen. “Denk altijd goed na of er een markt is voor hetgeen waarin je gaat investeren, en kijk naar het team dat erachter zit. Het kan zijn dat sommige cryptocurrency overhyped zijn, maar uiteindelijk weer verdwijnen. Maar de Google en Amazon van de cryptovaluta zitten ertussen.”
  7. Beveilig je account goed. “Maak een backup van je account. Je moet je geld altijd goed beveiligen. Je bent, als je bezig gaat met cryptovaluta, zelf verantwoordelijk voor je bankrekening, dus kan je alleen jezelf de schuld geven als het fout gaat. Er is geen tussenpersoon, geen bank die je verantwoordelijk kan stellen.”

*Usain is een schuilnaam. Naam is bekend bij de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.