Actueel

De SP verkiezingsuitslag borrel

Door: Mees Dijkstra en Lotte Aikema

Op 21 november 2018 werd de Groningse gemeenteraadsverkiezing gehouden. Die avond zou de uitslag al bekend worden, en wij als Groninger Studentenkrant wilden daar natuurlijk graag verslag van doen. Nu kunnen we met statistieken gaan gooien die jullie al kennen, maar wij dachten dat het leuker was om te gaan kijken hoe een van de partijen de uitslag beleefde. We kwamen via via terecht op de borrel van de SP. We mochten de hele avond meekijken hoe zij de uitslag beleefden.

De borrel was bij de Slingerij, en de sfeer was top. We werden met open armen ontvangen, en een hoop mensen stelden zich voor en maakten een praatje. De meeste mensen hadden leuk iets roods aangetrokken, en iedereen praatte met iedereen.

Rond 18.00 was de opkomst 31,5%. Alle cijfers kwamen binnen via Daan Brandenbarg,  afdelingsvoorzitter van de SP in Groningen, en Jimmy Dijk, die de mensen op de hoogte hielden. We spreken even met Daan, die ons vertelt dat het voor de SP chill zou zijn als het ze lukt gelijk te blijven bij deze verkiezingen, en winst zou helemaal mooi zijn. Afgelopen jaar hebben ze hard gewerkt, met name samen met huurders en studenten, die in actie kwamen tegen onder andere schimmel in woningen.

Om 22:22 uur zijn de eerste 13 stembureaus geteld, en staat de SP op 13,7 procent. Er wordt blij gereageerd, en ook een beetje gelachen om het op z’n zachtst gezegd kelderen van D66. Om 23:07 uur is er 2% verlies, maar dan moeten de grote gemeenten nog geteld worden.

Daan verwacht dat de dan nog aanstaande herindeling van de gemeenten niet per se gunstig effect op hen zal hebben, maar dan wordt bekend dat ze in Haren zijn gegroeid van 0% naar 4%.  Er wordt geproost en je kunt zien dat ze trots zijn. Wanneer wij even naar buiten stappen, krijgen we een joint van eigen makelij aangeboden. Wij vonden dit vrij grappig, maar gezien de zware journalistieke taak die we die avond hadden hebben we vriendelijk bedankt.

Rond 23:45 uur zit iedereen vol spanning op de uitslag te wachten, en het lijkt er inmiddels op dat de SP misschien wel samen met GroenLinks en de PvdA de coalitie gaat halen.

Om 00:06 uur is het zover: de uitslag. De SP is de derde partij na GroenLinks en de PvdA geworden. Wij spreken Daan:

“Complimenten aan GroenLinks. Wij zijn overeind gebleven, en daar zijn we blij mee. Zeker met een lage opkomst. Mensen hebben op ons gestemd voor goede woningen en zorg. De coalitie is vrij links, dat is voor ons goed. Wij zijn tevreden.”

Het was heel tof om zo de uitslag van de verkiezingen te beleven, in plaats van wat saaie nummertjes kreeg het nu echt een gezicht. Zoals de SP zelf zegt: vanaf morgen weer de straat op, en gewoon verder waar we gebleven zijn. Namens jullie politieke verslaggevers voor nu over en uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.