Cultuur

Zwemfest! Een interview met de muziekprogrammeur

Een interview met Arjen Bloem, werkzaam als muziekprogrammeur bij Zwemfest 2018 in de VERA.

Arjen, wat is jouw connectie met Zwemfest en hoe is dit begonnen?

Zwemfest is voor mij begonnen met commissiewerk. Ik heb voor Zwemfest dit jaar de programmering gedaan, nadat ik mij had opgegeven voor commissiewerk bij Ubbo Emmius, de studievereniging van Geschiedenis. Ik heb sowieso altijd een passie voor muziek en het programmeren ervan gehad. Ik werk bijvoorbeeld ook bij Podium Asteriks (Leeuwarden) en heb bij verschillende festivals in productieteams gewerkt en dat vind ik heel tof. Van daaruit dacht ik dat ik dit goed zou kunnen combineren met mijn studie, aangezien Zwemfest een commissie van Geschiedenis is.

Wat houdt jouw werk als muziekprogrammeur precies in, boek je alleen artiesten of is het veel meer?

Heel kaal of plat gezegd is het wel alleen het boeken van artiesten, maar je bent ook heel veel aan het overleggen met je team of het bijvoorbeeld qua financiën en promotie ook haalbaar is. In het eerste opzicht boek je natuurlijk wel bands en kijk je of dit mogelijk is, maar je moet dus ook checken met andere afdelingen of het mogelijk is, dus het is inderdaad wel veel meer dan alleen het samenstellen van het programma.

Waar zocht jij voor deze editie van Zwemfest de bands op uit? Wat is het belangrijkste muziekgenre of de belangrijkste soort muzikant die jullie willen vertegenwoordigen?

Zwemfest staat echt in het teken van een podium geven aan opkomend talent. Als commissie streven we ernaar bands een podium te geven die dit volgens ons verdienen, waarvan wij denken: dit moeten meer mensen ervaren. Vaak zijn dit de wat hardere rockbands die iets minder toegankelijk zijn dan de algemene radiobands die makkelijk in het gehoor liggen. Maar wel voor een goede, harde avond kunnen zorgen. Dat is een beetje het streven. We hebben dit jaar bijvoorbeeld Mexican Surf en OOO gehad, twee kneiterharde bands, maar je zag wel dat het werkte, aangezien de zaal helemaal los ging.

Als deze bands niet zo bekend zijn, hoe komen ze dan wel op jouw radar?

Ik ben altijd op zoek naar het nieuwe geluid, wat ik kan delen met mijn omgeving. Ik ga regelmatig naar optredens van locals en houd lijstjes op spotify bij. Daarnaast heb ik goede contacten in het ‘wereldje’ waar ik regelmatig spannende acts voorbij zie komen. Ook zijn showcasefestivals, bijvoorbeeld Eurosonic Noorderslag hier in Groningen, plekken waar je het nieuwste talent kunt spotten, wat wel eens de volgende hype kan worden. Op Eurosonic heb ik met veel met andere muziekprogrammeurs gesproken en later ook mailcontact mee gehad over welke artiesten er voor welke prijzen te boeken zijn.

Jullie Mystery Act zei tamelijk kort van tevoren af, hoe ga je met zoiets om?

Dat was wel even schrikken, want we hadden eigenlijk maar een weekend de tijd om een vervangende act te vinden. Dat was best heftig, maar gelukkig hadden we al een redelijk lijstje met mogelijke vervangers, waarvan we veel bands een mailtje hebben gestuurd met de mogelijkheid voor een specifiek bedrag te spelen. Daar hebben een aantal van teruggemaild en daaruit hebben we een keuze gemaakt. Dat ging heel goed, dus ik was best wel blij met de buffer die we hadden ingebouwd voor dit scenario.

Als je veelal opkomende bands op de line-up van een festival zet, dan is dat natuurlijk moeilijker mensen trekken. Waarom kiezen jullie dan toch voor vooral onbekende bands, in plaats van meer grote namen?

Nou, we hebben altijd wel één of twee trekkers. Deze keer was dat bijvoorbeeld Canshaker PI. We kregen als organisatie over die band ook echt berichtjes van mensen die deze band per se wilden zien maar ook hun trein niet wilden missen. We hebben dus elk jaar wel een publiekstrekker, maar we proberen het ook altijd lokaal te houden. OOO is bijvoorbeeld een band uit Groningen, die hier ook een flinke achterban heeft. Daarmee trekken we ook veel bezoekers, omdat de support al in de regio bestaat voor dergelijke bands.

Zie jij Zwemfest in de toekomst nog groeien en wat zou je, mocht je in de toekomst nog onderdeel zijn van de organisatie, graag terug willen zien?

Ik zou het tof vinden om iets meer andere stijlen toe te voegen, iets meer electronic misschien, waar ik de Kelderbar heel geschikt voor vind. Of eventueel een hiphop act, maar het moet ook allemaal met elkaar te combineren vallen. Je moet niet enorme uitschieters hebben, er moet wel een zekere lijn in zitten. Toch zou ik deze stijlen wel toe willen voegen, met bijvoorbeeld ook een singer-songwriter er tussen. Of gewoon leipo’s die de Kelderbar afbreken.

Dit zal een gevarieerder publiek trekken maar misschien ook mensen afschrikken, omdat het niet meer het oude alternatieve Zwemfest zou zijn dan.

Klopt, maar ik denk wel dat je als festival altijd in beweging bent, dus je moet ook kijken naar wat de markt wil. Ik denk dat de markt verrast wil worden maar ook gewoon een leuke avond wil hebben. De meeste mensen die naar Zwemfest gaan, gaan hier ook gewoon heen voor een leuke avond met vrienden. Als de muziek daarin aanvult is dat al prima. Als je dat kunt combineren, dan is dat punt niet heel hoog denk ik, als het maar past. Dat is ook mijn taak als programmeur. Dat alles loopt op de avond zelf frontstage en dat mensen niets merken van bijvoorbeeld chaos backstage.

Zwemfest wordt georganiseerd door verschillende studentenverenigingen. Zien jullie nou ook het grootste bezoekersaantal van deze studentenverenigingen komen of hebben de bezoekers van buitenaf een groter aandeel?

We zien wel dat de meeste mensen van de studieverenigingen komen, dit zullen er zo’n 250 tot 300 zijn. De organiserende studieverenigingen zijn Ubbo Emmius (Geschiedenis), VIP (Psychologie), GLV Idun (Levenswetenschappen) en Ibn Battuta (Sociale Geografie), allemaal Nederlandse studieverenigingen. Daarnaast was er nog losse kaartverkoop van de VERA zelf, wat nog zo’n 150 tot 200 kaarten betrof.

Zien jullie ook kans om meer in te spelen op internationalisering in de organisatie?

Wat dat betreft, we hebben dit jaar al een Engelse commissie gehad, omdat we een Duits commissielid hadden. Volgend jaar wordt de commissie waarschijnlijk ook weer Engels, omdat er ook veel buitenlandse studenten solliciteren. We zijn dus wel degelijk met internationalisering bezig.

Zagen jullie dit ook terug in de aard van de bezoekers?

Ja, we zagen dit jaar wel relatief veel internationale studenten als bezoekers, wat ook alleen maar mooi is. Zwemfest is voor iedereen, niet alleen voor de Nederlanders, maar voor heel Groningen en omstreken.

Zou je nog iets kwijt willen of iets aan willen raden aan de lezende studenten?

Als het jou ligt om iets te organiseren wat compleet anders is, aangezien je niet alleen met je eigen studievereniging bezig bent, maar ook met drie anderen, zou ik studenten zeker aanraden om mee te doen aan de organisatie van Zwemfest. Je leert er heel goed van plannen en organiseren en je werkt uiteindelijk naar één groot doel toe, de avond zelf. Als dat dan allemaal op z’n plek valt, dan voelt dat echt heel goed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.