Actueel

Internationale studenten zijn er klaar mee en bezetten het Academiegebouw!

Het kamertekort in onze stad Groningen is een drastisch en langzamerhand chronisch probleem aan het worden. Vooral de internationale studenten lijden hieronder, aangezien zij in reguliere studentenhuizen vaak, zogezegd, ‘buiten de boot vallen’ en de universiteit hier te weinig aan zou doen. Een twintigtal internationals was de wanhoop zo erg nabij dat zij afgelopen donderdag in samenwerking met onder andere DAG de grote trappen van het Academiegebouw bezetten onder het mom van ‘international students are not a business model’.

De studentenkrant sprak donderdagmiddag tijdens het protest met Marit, actief bij DAG, om opheldering te vragen over deze actie. Marit biedt zelf via een couchsurfingsactie een bed aan Ierse studente Ciara.

Rechts Marit, links de Ierse Ciara, die op Marit haar bank slaapt.

‘Wat is de hoofdreden dat jullie hier vandaag op deze trap zitten?’

‘De hoofdreden dat wij hier vandaag samen zitten is dat veel van de mensen die hier zitten geen permanente plaats of überhaupt een plaats hebben om te verblijven’.

‘Wie zijn schuld is dat volgens jullie?’

‘Het is niet alleen de schuld van de universiteit van Groningen, het ligt op een nationaler level. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop universiteiten gefinancierd worden, dat is waar deze problemen vandaan komen’.

‘Als het niet direct de fout van de universiteit is, waarom protesteren jullie dan hier in het Academiegebouw?’

‘Het grote probleem is niet geheel hun fout, maar de manier waarop ze deze situatie behandelen en hoe deze uit de hand loopt is wel hun fout, door geen verantwoordelijkheid te nemen voor dakloze studenten en ze in tenten te laten slapen’.

‘Wat is jullie plan voor vannacht als het gebouw hier dicht gaat?’

‘We hebben enkele sprekers die langs zullen komen, ook zal er muziek en eten zijn. We zullen hier blijven tot ze ons eruit gooien. Als de politie ons dwingt om eruit te gaan, zullen we dit op het laatste vrijwillige moment op een normale en respectvolle manier doen, net zoals de sfeer hier is.’

‘Waar kom je zelf vandaan en heb je zelf ook moeite gehad met onderdak vinden?

‘Zelf kom ik hier vandaan en zit dat goed, maar ik ben de host van Ciara, die uit Ierland komt, via een couchsurfing project.’

De betogers van de zogeheten ‘sleep-in’ actie hadden vier eisen gesteld, die zij ingewilligd wilden zien voordat ze het Academiegebouw weer zouden verlaten. De universiteit reageerde hier binnen enkele uren op met een statement richting de internationale studenten.

‘Het bestuur heeft gereageerd op de eisen die jullie hebben gesteld, wat was hun reactie?’

‘Wij hebben vier eisen gesteld. Totdat er een belofte wordt gemaakt door het board, zouden wij hier niet weggaan. Ze hebben nog niet gezegd dat ze dit zouden gaan doen, wat ons dus nog niet tevreden stelt. Ze hebben een aantal dingen gezegd waarvan wij denken dat het niet klopt met de dingen die wij uit de universiteitsraad hebben gehoord. Bijvoorbeeld het statement van de universiteit dat er geen plannen zijn om te groeien, welke er volgens ons vrij zeker wel zijn. Ook heeft de unie hun statement alleen in het Nederlands verschaft, met als reden dat het voor de media is. Nou lijkt het mij belangrijker dat je de mensen adresseert om wie het gaat, in plaats van de media die dit zelf prima kunnen vertalen.’

‘Een aantal studenten reageerden nogal fel op het statement van de universiteit, wat is hier de reden voor en wat is hier gebeurd?’

‘Er zijn hier veel internationals die of nog geen kamer hebben of hebben meegemaakt hoe erg de situatie is. Dan is het natuurlijk verschrikkelijk naar om te horen dat een universiteit zegt dat ze eigenlijk niet veel meer aan de huisvesting zullen gaan doen. Er is ook gezegd dat dit probleem zich in september altijd voordoet en dat dit in oktober wel opgelost zal zijn. Niks in oktober op lossen zijn wij van mening, mensen willen vanaf augustus een plek hebben en dat mag geen tent zijn, dus er werd nogal boos gereageerd. Dat begrijp ik volledig, want wie wil er nou in een tent slapen?’

Een van de sprekers die aanwezig was bij het protest was Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP in de gemeente Groningen. Hij had het volgende te zeggen over de kwestie:

‘Het is geweldig dat er zoveel mensen in Groningen, waaronder studenten, internationale studenten, DAG, DWARS, Rood Groningen zijn die dit hebben georganiseerd vandaag om de RUG te laten weten dat zij ook een verantwoordelijkheid hebben omtrent de huisvesting van internationale studenten. Dit is het derde jaar op rij dat er studenten moeten slapen in tenten, hotelboten of een noodkamer met een erg hoge huurprijs. Het is ook het derde jaar dat mijn partij een debat organiseert in de gemeenteraad van Groningen en het is dit jaar de eerste keer dat alle partijen in de gemeenteraad, maar ook DAG en de universiteitspartijen dit ondersteunen. Ik roep dan ook op om als student aan deze debatten deel te nemen, aangezien wij de RUG en de Hanze ook uitgenodigd hebben om hetzelfde te doen, omdat in de eerste plaats de gemeenteraad van Groningen verantwoordelijk is om iedereen huisvesting te bieden. Alhoewel, de RUG en de Hanze hier ook verantwoordelijk voor zijn, aangezien zij een businessmodel hebben om zoveel mogelijk geld te verdienen en zoveel mogelijk internationale studenten aan te trekken als mogelijk is. Er is nog geen datum voor dit debat, maar het zal over een week of enkele weken plaatsvinden. Het debat zal waarschijnlijk in het Nederlands zijn, maar er wordt gewerkt aan de aanwezigheid van tolken’.

Volgens de facebookpagina van DAG heeft het universiteitsbestuur inmiddels de eisen van de internationale studenten ingewilligd en beloofd ermee aan de slag te gaan. Er waren eerst geruchten dat de politie zou optreden tegen het vallen van de avond, maar in plaats van dat ontstond er, volgens een gister werkzaam lid van DAG, vannacht in het Academiegebouw een discussie tussen de protesterende studenten/organisaties en het universiteitsbestuur onder aanvoering van vicepresident Jan de Jeu. Tijdens deze discussie werden de besproken zaken teruggekoppeld aan de aanwezige studenten. Zodra de handtekening van Jan de Jeu onder de eisen van de actievoerders stond, liet hij in een kleine toespraak weten dat iedereen omtrent deze discussie aan dezelfde kant staat. Hierop ontving hij een applaus van alle aanwezigen en werd er gisternacht toch niet in het Academiegebouw geslapen, maar werd deze vreedzaam door iedereen verlaten.

We zullen zien wat de toekomst brengt wat betreft huisvesting van de internationale studenten in Groningen, maar deze belofte van het universiteitsbestuur en het opkomende debat omtrent dit onderwerp beloven in ieder geval veel goeds.

 

 

Een gedachte over “Internationale studenten zijn er klaar mee en bezetten het Academiegebouw!

  • Hoop voor de studenten dat ze kunnen blijven, maar denk dat ze realistisch moeten blijven en dat de wereld draait om geld en dat studentgerelateerde zaken daar zeker geen uitzondering op zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.