Red internationals van RUG-camping: leen je bank uit

Voetjes in het natte gras, met je handdoek onder de arm richting het toiletgebouw. Je bent net wakker geworden in je klamme tent en je pyjama plakt aan je lijf. Leuk voor een weekje, of drie. Lekker back to basic op de camping. Maar als je student bent, wil je niet een tent met dertig man delen en met je wc-rol onder de arm naar het openbaar toilet. Dan wil je een plekje voor jezelf. Toch is dit de realiteit voor internationale studenten in Groningen die nog steeds geen kamer hebben kunnen vinden.

Door Karlijn Saris en Paulien Plat

Een paar honderd studenten hebben op dit moment nog geen eigen plekje. Het aantal internationale studenten in Grunn is in het afgelopen jaar sterk gestegen: in 2018 zijn er meer dan 1400 meer internationale studenten dan het jaar ervoor, schrijft RTV Noord. Om ze toch een dak boven het hoofd aan te bieden, zijn er door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool Groningen drie tenten op het ACLO-terrein neergezet.

Van de 90 bedden die op de ACLO worden aangeboden, zijn er op dit moment ongeveer 65 geboekt. €12,50 per nacht, oftewel €375 per maand, kost het om in zo’n beruchte tent te slapen. Ongeveer net zoveel als een gemiddelde studentenkamer.

Ook is er in het Eemskanaal een woonbootaccommodatie beschikbaar gesteld. Deze is aanzienlijk duurder: €42,95 per nacht, €1300 per maand, maar dan wel inclusief ontbijt, lunch en diner. Zoals wel te voorspellen valt, loopt dat project nog geen storm.

Het is inderdaad behoorlijk prijzig, zo’n noodopvang, zeker als je het vergelijkt met de luxe en het comfort dat je voor hetzelfde bedrag kunt krijgen in een gewone studentenkamer. Jorien Bakker, woordvoerster van de RUG, erkent dat het om veel geld gaat. “Maar daar krijg je wel wat voor.”

Wat krijg je er dan voor? Een bed, een matras, linnengoed en een dak boven je hoofd. je kan douchen en naar de wc op de ACLO. Oh, en sporten op het sportcomplex. Er zijn enkele oplaadpunten ingericht, want een telefoon, laptop of tablet dient toch opgeladen te zijn als je je richting de collegebanken begeeft. Ten slotte wordt het terrein bewaakt en schoongemaakt.

“Schandalig,” zegt Jasper Been, fractielid van de Democratische Academie Groningen (DAG). “Het is belachelijk dat je voor €375 per maand niet eens een normaal dak boven je hoofd en geen privacy hebt.” DAG maakt zich al anderhalf jaar zorgen om het kamertekort onder internationale studenten. Deze kamercrisis verbaast hen dan ook niet. “Het probleem wordt geframed als een kamertekort, maar het is eigenlijk gewoon een studentenoverschot”, aldus Jasper.

Jasper legt uit dat de RUG en de Hanze ieder jaar groeien en vooral gericht zijn op het aantrekken van internationale studenten Dat is onder andere te merken aan het het aantal Engelstalige studies dat ieder jaar toeneemt.  De vraag of de verantwoordelijkheid voor dit probleem bij de gemeente of bij de universiteit ligt, is niet eenvoudig te beantwoorden. “De gemeente is verantwoordelijk voor het voorzien van het kameraanbod, maar de universiteit creëert de vraag naar kamers en die neemt ieder jaar toe”. Daardoor stijgt de woningnood.

Volgens Bakker is het probleem niet veel groter dan de voorgaande jaren. “Er zijn gewoon nog kamers beschikbaar op Kamernet, maar voor internationale studenten is het vaak moeilijker om aan een kamer te komen”. Bakker legt uit dat er rond deze periode altijd een grote vraag naar kamers is, maar dat internationale studenten geen netwerk hebben en niet bekend zijn met hospiteeravonden. Hierdoor vallen ze vaak buiten de boot. Bovendien eisen veel huisbazen dat er alleen Nederlandse studenten in hun panden wonen.

DAG gaat er niet mee akkoord dat studenten straks terug naar huis moeten, omdat ze geen onderdak kunnen krijgen.  Al ligt de verantwoordelijkheid volgens DAG bij de RUG en de Hanze, toch willen ze de internationals niet in de kou laten staan. Daarom zijn ze zelf in actie gekomen.

Jasper legt uit dat je als stadjer of student ook kunt helpen. Heb je een slaapplekje vrij, dan kun je je opgeven via de website van DAG. Of dit nu een luxe tweepersoonsbed is, een bank of een luchtbedje, alles is beter dan de eerste weken van je studie slijten in een tent.

“In de eerste week hadden we 60 aanmeldingen,” aldus Jasper. Laatst is het project opgepikt door het NOS journaal en de Volkskrant. “Sinds dat moment is het echt geexplodeerd en hebben we er 200  slaapplekken bij!” Op dit moment is DAG 24/7 druk met het project. “we zitten met een belteam op een studentenkamer, om mensen te matchen”.

Dus heb je een bank over in je studentenhuis of een bed bij je ouders in de logeerkamer en wil je graag een internationale student uit die karige tent houden? Geef je dan op via dit formulier. “Je kunt zelf aangeven hoelang en wanneer, de eisen zijn erg laag. Een dag is al fantastisch!”, zegt Jasper. “En: het is ook nog eens een hele leuke ontmoeting.”  

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.