Cultuur

Marco Borsato Thuis in Martiniplaza

Ik moet toegeven dat ik Marco Borsato een beetje ben kwijtgeraakt toen hij met zijn album Wit licht kwam. Zien is het laatste album dat ik echt goed vond. Marco ging met de tijd mee, de muziek werd wat elektronischer, wat niet altijd goed uitpakte. Een dieptepunt was toch wel het lied Muziek op zijn album Duizend spiegels.

Uit het oog betekent niet uit het hart. De liefde voor zijn eerste aantal Nederlandstalige albums (Marco, Als geen ander, De waarheid, De bestemming en Luid en duidelijk) is altijd gebleven. De muziek, de teksten en het gevoel in Marco’s stem op die platen zijn nog altijd fantastisch.

Voordat ondergetekende op 6 april naar de eerste van de drie concerten die Marco gaf in Martiniplaza ging, zijn alle albums na Wit licht nog een aantal keer beluisterd. Je moet natuurlijk wel een beetje weten wat er zoal gespeeld gaat/kan worden. Deze luistersessies bevestigden enigszins waarom ik Marco ben kwijtgeraakt. Al moet ik wel zeggen dat Thuis het beste album is dat hij in de afgelopen 10 jaar gemaakt heeft. Ik hoopte ergens dat hij niet al te veel nieuw materiaal zou spelen.

Dat was natuurlijk onmogelijk. Er is geen artiest die alleen maar muziek van zijn meest recente en zijn eerste paar albums speelt wanneer hij zo’n groot oeuvre heeft. Maar wat was ik blij verrast met de uitvoering van de recente nummers! De band speelde geweldig. Marco was waanzinnig goed bij stem en bevestigde maar weer eens dat hij tot de absolute top van de Nederlandse zangers behoort.

Buiten de nieuwere nummers kwamen natuurlijk ook de klassiekers langs. Binnen, Ik leef niet meer voor jou, De bestemming, Zij, Vrij zijn, Afscheid nemen bestaat niet en Dromen zijn bedrog werden zo luid en woord voor woord meegezongen dat Marco en de band af en toe bijna overstemd werden door de orkaan van stemmen die oprees uit het publiek.

Als geen ander kan Marco Borsato met zijn muziek mensen verbinden. Het publiek bestond uit een grote verscheidenheid aan verschillende soorten mensen. Natuurlijk waren er de verwachte oudere huisvrouwen met kortpittige kapsels, maar ook jonge stellen, oude stellen, hele gezinnen, enkele jaarclubs van studentenverenigingen en jongeren waren aanwezig. Iedereen deed even luid en enthousiast mee aan het tweeënhalf uur durende feest.

Tijdens dit concert hebben Marco Borsato en zijn band laten zien dat ze een geweldige live-act zijn; bij uitstek geschikt voor grote en uitverkochte zalen (en ook stadions). De fantastische sfeer maakt het hele evenement een belevenis op zich. Een concert van Marco bijwonen voelt als thuiskomen. Ik heb Marco weer teruggevonden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.