Recensie

Salam in de Stadsschouwburg

NNT, Club Guy & Roni en Asko|Schönbergs K[h]AOS

Salam, een fenomenaal, absurd en knallend theaterspektakel, neemt haar plaats in op de planken van de Groningse Stadsschouwburg. Uit de samenwerking tussen het theatergezelschap van het Noord Nederlands Toneel, de dans van Club Guy & Roni en de muzikale bijdrage van Asko|Schönbergs K[h]AOS ontstaat een indrukwekkende voorstelling die je verslagen achterlaat in je stoel. Zodra de gordijnen sluiten, willen we het meteen nog een, twee misschien wel drie keer zien.

Regisseur Guy Weizman brengt de actuele spanningen tussen de Arabische en Westerse wereld terug naar het alledaagse familiedrama waar het misschien ooit allemaal mee begon: het verhaal van Aartsvader Abraham (gespeeld door Jack Wouterse) en zijn twee zonen, Ismaël (stamvader van de Islam) en Izaäk (grondlegger van het Jodendom en het Christendom). De een is verwerkt bij een slavin en de ander bij Abrahams eigen vrouw. Abraham voelt voor beide zoons onvoorwaardelijke liefde, maar moet kiezen aan wie hij later het Aartsvaderschap overdraagt. Uit ultieme gehoorzaamheid aan God besluit hij uiteindelijk zijn beide zoons te vermoorden.

 

Niet de huidige religieuze conflicten, maar juist de menselijke emoties staan centraal in deze voorstelling: angst, verdriet, jaloezie, twijfel en liefde, het komt allemaal voorbij. Weizman laat hiermee zien dat ook culturele conflicten hun wortels hebben in doodnormale, menselijke geschillen. Hij zet het verhaal over Abraham niet neer als een orthodox bijbel-drama, maar kiest voor een absurdistische, surrealistische, moderne en overwegend hilarische uitvoering.

Twerkende mannen in glitterpakken, een barvrouw die God voorstelt en “het kleine café aan de haven”, gezongen in het Arabisch. De Aartsvader komt op gekleed in slechts een onderbroek en neemt plaats in iets dat lijkt op een een hypermoderne lounge-bar middenin de woestijn. Alles dat je hoort en ziet heeft een even hoog what the fuck-gehalte, maar de rode draad blijft een verhaal met een duidelijke boodschap. Hilarische taferelen worden afgewisseld met vlijmscherpe, maatschappijkritische dialogen waarin termen als holocaust en allahu akbar niet vermeden worden.

De combinatie van expressieve dans, de meest uiteenlopende en bizarre muziekstijlen, compleet neurotische lichteffecten en ijzersterke dialogen maakt het geheel tot een ervaring waarin alle zintuigen op scherp worden gezet. Je komt ogen en oren tekort, want overal op het podium gebeurt wat. Weizman probeert met Salam een zo groot mogelijk publiek te trekken en daarin lijkt hij geslaagd; deze voorstelling trekt zowaar jong publiek aan en zelfs internationals kunnen meegenieten, via de live ondertiteling op het podium.

Salam speelt op 12, 13 en 14 april om kwart over acht in de Stadsschouwburg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.