Opinie & Debat

Chaos!

“Oh god sorry, ik ben de tijd vergeten”, is een van de standaard zinnen in mijn woordenboek. “Ik ben mijn telefoon kwijt,” nog zo een. “Ik ben een paar minuutjes later, te laat van huis vertrokken, sorry!”. Ik zal me even voorstellen: hoi, ik ben een chaoot. En niet zo’n beetje ook.

Het overzicht overhouden is voor mij erg moeilijk, en hoe hard ik mijn best ook doe: ik heb een agenda, een sleutelbakje, een horloge, twee wekkers…. Toch presteer ik het altijd weer om te laat te komen, iets kwijt te raken of overlappende afspraken te hebben. En dat gaat écht niet expres.

Chaoot zijn is natuurlijk niet bepaald altijd rozengeur en maneschijn. Het brengt vaak genoeg problemen met zich mee. Logisch natuurlijk, want ik zal als ik een vriendin van mij ben ook niet heel erg blij zijn als ik vijf minuten van tevoren aankondig een half uur later te zijn. Dat is gewoon kut. Ik probeer het echt, maar het lukt gewoon niet. En dat is echt niet omdat ik jullie niet wil zien, lieve vriendjes en vriendinnetjes, maar omdat de tijd dan opeens zo snel gaat dat ik acuut niet meer op tijd kan komen. Ik snap er ook niks van.

Ook zo irritant: ik ben altijd ALLES kwijt. Mijn telefoon, mijn ID, mijn pinpas, dat ene hele leuke shirtje, de achterkantjes van oorbellen (maar wie heeft dat nou niet), mijn tandenborstel, een essentieel boek dat ik nodig heb voor een essay (bleek uiteindelijk thuis thuis te liggen, moest ik weer terug, feest)…. Gelukkig komt het allemaal wel weer boven water, maar op het moment zelf is het heel erg irritant. Want ja, moet je nét dat belangrijke telefoontje plegen, is je fucking telefoon opeens van de aardbodem verdwenen. Zo ben ik een keer twee dagen mijn telefoon kwijt geweest, bleek hij onder mijn bed te liggen. Hoe komt dat ding daar?

Een van mijn favo zinnetjes? “God, ik ben echt zo’n chaos vandaag!”. Vooral als ik geld naar vriendinnen moet overmaken. Ik probeer het echt te onthouden, maar op de een of andere manier besluiten mijn hersenen vrij vaak om het te vergeten. En dat is niet bewust, helaas. Dus sorry als je me nog een keer moet appen of ik die tikkie even wil betalen, ik doe het met alle liefde. Mijn chaotische hoofd was het alleen even vergeten.

Nog zoiets: data onthouden. Heb je weken geleden iets toegezegd, blijkt dat opeens aankomend weekend te zijn. Heel leuk, maar je had er totaal geen rekening mee gehouden. “Daar heb je toch een agenda voor?”, hoor ik je denken. Ja, helemaal waar, maar ik vergeet dan weer dat ik dingen in mijn agenda moet zetten. Helaas.

Maar hé chaotisch zijn heeft ook zo zijn voordelen. Je maakt je niet zo snel druk om dingen: als je te laat bent, neem je toch een trein later? Als je iets kwijt bent, komt het vast wel weer boven water. Als andere mensen te laat zijn, kan je dit ze totaal niet kwalijk nemen: jij bent ook niet de meest punctuele van het stel. En zo ben je toch, ondanks je chaotischheid, stiekem best een beetje chill.

En dan nog iets: na een beetje gegoogle op het internet kom ik erachter dat als je net zo lekker verstrooid ben als ik, je blijkbaar een creatief meesterbrein zijn. HA. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Toronto én de Universiteit van Harvard. Iets met dat chaoten een open geest hebben en dus meer informatie ontvangen. Knoop dat maar in je oren, lieve chaootjes. Je bent gewoonweg geniaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.