Actueel

ESNS 2018: Interview Katie Koss

Eurosonic brengt veel talent naar Groningen, maar het geeft ons ook de kans om talent dat al in onze stad woont een podium te geven. De Studentenkrant interviewde Katja en Jelle, repectievelijk de zangeres en bassist van de band Katie Koss, die al op het Open Air Festival van de KEI-week stond en de Kleine Prijs van Friesland mee naar huis nam. Vrijdag staan ze op Eurosonic.

 

Terwijl de espressomachine van de Black en Bloom gewelddadig loopt te grommen op de achtergrond en wij ons kopje koffie voor ons hebben, vraag ik aan beide bandleden hoe zenuwachtig ze zijn voor hun optreden morgen. Beide beweren nog niet zenuwachtig te zijn.

‘’Ik ben vooral erg bezig met wat eromheen aan het gebeuren is.’’ zegt Katja. Via de Kleine Prijs heeft de band namelijk een traject met een aantal workshops op Eurosonic gewonnen, beter bekend als hit the North. Bij de prijs hoorde ook wat studiotijd.

‘’Een single komt volgende maand uit, misschien deze maan al wel, we zijn bezig met de mastering.’’ zegt Jelle als ik hem vraag wat ze met de studiotijd gedaan hebben.

‘’Eigenlijk wilden we ‘m uitbrengen voor Eurosonic, maar dat werd allemaal wel erg veel dicht op elkaar.’’ ik vraag ze waar de naam vandaan komt, Katja lacht. ‘’Ik bedoel dit niet kut ofzo, maar bij een van de workshops zeiden ze dat die vraag een standaardvraag is voor slecht voorbereide journalisten.’’ met een kleine deuk in mijn ego komt dan toch het antwoord. ‘’Mijn voornaam is Katja, maar mijn achternaam is echt niet uit te spreken, dus hebben we er Katie Koss van gemaakt.’’ ik geef toe dat het lekker allitereert en vraag haar vervolgens wat de muziekstijl van de band is, gezien ik Katja van jaren geleden nog ken als een singer-songwriter met een akoestische gitaar en een dijk van een stem. ‘’Het is electronische pop. Eigenlijk zegt dat niks, want alle popmuziek heeft tegenwoordig electronische invloeden.’’ Ze omschrijft de muziek als zweverig en diep, met veel synths en een grote rol voor haar eigen, kenmerkende stem. ‘’We experimenteren de laatste tijd ook veel met samples en effecten.’’

 

Naast Eurosonic en het voorprogramma van Lakshmi vraag ik ze ook nog naar hun ervaringen van het KEI Open Air Festival. ‘’Het was heel leuk dat we daar op mochten treden, we deden mee aan de band-contest (waarvan de winnaar op open air mocht staan red.) zodat we een keer in de VERA konden spelen.’’

‘’Eigenlijk gewoon voor de lol.’’ voegt Jelle toe.

‘’Het podium was verder heel mooi.’’ gaat Katja verder ‘’Maar het regende en zo viel het festival voor ons nogal in het water. Niet zoveel mensen en ook niet de sfeer die we hadden gewild.’’

Na teruggeblikt te hebben op het zeer succesvolle eerste jaar van de band, is het tijd om vooruit te blikken. Ik vraag ze waar ze Katie Koss over twee jaar willen staan.

Katja: ‘’Leuk dat je dat vraagt, we zijn nog maar een jaartje aan de gang en vooral bezig met de korte termijn, dus we werken aan een tweejarenplan.’’

‘’We schrikken er zelff eigenlijk een beetje van.’’ voegt Jelle toe. ‘’Het is zelfs zo dat de singles die op dit moment op Spotify minder representatief zijn voor wat we nu produceren, dus we willen vooral uitbreiden, zodat we niet alleen maar korte setjes van een halfuur kunnen doen.’’ Katja vervolgt:

‘’We kijken naar een EP en eventueel een album, maar daar moeten we nog goed over nadenken. Ondertussen pakken we zoveel mogelijk festivals en zoeken we namen waarmee wij ons qua stijl kunnen identificeren, zodat we in ongeveer diezelfde lijn kunnen werken. We hebben verder ook nog niet zo heel veel gespeeld. We moeten nog uitvinden waar we passen, waar we onze muziek naartoe willen brengen en welke kant we opgaan.’’

 

Bovenop het drukke muzikantenleven studeren alle leden van de band ook nog. Hun gitarist studeert zelfs aan het conservatorium ‘’Dat is wal handig voor hem, doet hij meteen veel ervaring op in het werkveld.’’ zegt Jelle. Zelf is hij nog bezig met een master in language and cognition. ‘’Elke zaterdag beginnen we met oefenen om negen uur, dus op vrijdag gaan we nooit uit.’’

Katja haakt hier op in: ‘’Enerzijds is het onze zwakte dat we wat naast de muziek doen, maar aan de andere kant zijn we gigantisch bevoorrecht. We zijn bezig met een opleiding en daarnaast maakt de band een gigantische groei door, waar we enorm trots op en blij mee zijn.’’

Jelle gaat verder. “Er hangt voor ons niks vanaf. Mocht het ineens misgaan met de band, dan zijn we niet ineens als ons geld kwijt of is onze carriére meteen mislukt. De druk zit er minder op, wat ons op creatief vlak wat meer vrijheid geeft, wat natuurlijk ontzettend tof is.’’

‘’Nee, we hoeven ons geen zorgen te maken of er brood op de plank komt, daar is ome duo nog voor.’’ zegt Katja. Het studentenleven combineren met het studeren heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen, aldus Katja. ‘’Afgelopen halfjaar was ik voor de opleiding in Spanje, wat natuurlijk super arelaxed was voor de band, maar met een hele goede Skype-verbinding en drie keer heen en weer vliegen kwam het allemaal goed. Daarnaast had ik geluk dat ik een maand eerder klaar was, het komt met stoten en moeite, maar we doen er alles voor.’’

Beiden hadden niet echt verwachtingen voor Eurosonic, volgens Katja hadden ze een paar maanden geleden niet eens durven dromen dat ze hier nu zouden staan. ‘’Het was ineens nadat we de prijs wonnen, we konden er niet eens ‘los’ van genieten.’’

Jelle beaamt dit: ‘’Het was alles in één keer.’’

‘’We hebben wel een oprechte blijdschap bij alles wat we meemaken, eigenlijk wachten we op het moment dat er iets misgaat, maar dat lijkt maar niet te gebeuren.’’ zegt Katja voordat we alle drie driftig op de tafel afkloppen.

 

De vraag naar hun muzikale voorbeelden blijkt een moeilijke om te beantwoorden. Volgens Jelle in ieder geval: ‘’Toen we ons genre gingen zoeken hiebben we twee maanden meerdere discussies gehad, qua muzikale invloed past Lakshmi goed bij hun stijl.

‘’’Tijdens een workshop werd ons gevraagd in wiens voorprogramma wij het liefste zouden willen staan.’’ vervolgt Katja ‘’Onze drummer had het toen over Lorde, daar kwamen we uiteindelijk ook op uit, dus misscchien dat we binnenkort wel gemaild worden.’’ ze vertelt verder over de zoektocht naar hun eigen muzikale stijl. ‘’We zijn natuurlijk ook nog maar een jaar bezig, pas een paar maanden hebben we echt een richting. Het proces van het vinden van die richting was vrij intens, tijdens dat proces braken we allemaal wel een beetje.’’

‘’Hoofdpijn’’ voegt Jelle toe.

‘’Handen in het haar.’’ gaat Katja verder. ‘’We lopen qua interesses heel erg uiteen, maar we wisten dat er iets gemeenschappelijks was, maar dat kwam er aanvankelijk maar niet uit. Uiteindelijk belanden we dus op de kenmerkende vocals plus de popmuziek met electronische invloeden.’’

‘’Onze toetsenist kwam opeens met een idee en toen klikte het ineens. Dat was de kant die we opwilden. We speelden samen al popmuziek.’’

‘’Beetje schoolbandje.’’ zeggen beide in koor. Vervolgens krijg ik een korte samenvatting van wie er bij de band is gekomen, waar er met instrumenten geschoven is, wat uiteindelijk ertoe leidde dat Katja haar akoestische gitaar dropte. ‘’Maar het liedje staat wel op een basis, het moet akoestisch ook een goed nummer zijn.’’ Jelle gaat hier verder op in.

‘’Je kunt niet met effecten rechttrekken wat al niet klopt.’’ Katja vervolgt

‘’Alles is live, daarin ligt ook onze kracht. We hebben niet nog een extra track met een bas of drumpartij nodig.’’ Uiteindelijk vraag ik ze nog welk stuk fruit ze zouden zijn. Vreemd genoeg hadden ze deze vraag al verwacht. Katja komt eerst met de smoothie, maar dat vindt Jelle niet uitgesproken genoeg. Uiteindelijk settelen ze op de passievrucht, met een prachtige argumentatie ook nog. ‘’Een passie is van de buitenkant niet per se heel mooi, maar van de binnenkant is ‘ie heerlijk en mooi. Ik wil ook dat mensen dat van ons denken, van buiten zijn we heel bescheiden en eenvoudig, maar door de muziek zie je de binnenkant, de passie van ons en zie je hoe mooi en lekker we zijn.’’

 

Zijn jullie benieuwd naar deze Groningse passievrucht van Eurosonic? Ze zijn vrijdag te bewonderen in Brouwerij Martinus (voor de gelegenheid omgedoopt tot House of the North) om kwart voor tien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.