Opinie & Debat

Women’s March Groningen

Vierhonderd mensen, protesterend tegen ongelijkheid in de straten van Groningen. Cornelia Hefting (22) en Floor Bakker (23) kregen het afgelopen maart voor elkaar. Ze organiseerden, samen met vier anderen, de Women’s March Groningen. “We komen niet alleen op voor vrouwenrechten. We willen gelijkheid voor iedereen.”

“Je kan geen feminist zijn en niks geven om de LGBT+community en racisme,” vertelt Hefting. “Als je voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen strijdt, kun je niet de ongelijkheid van andere groeperingen achterwege laten.”

Hefting en Bakker vinden het jammer dat veel mensen negatief tegen feminisme aankijken. “Je bent niet gelijk een mannenhater als je feminist bent. Helaas is dat wel een van de stigma’s die eraan hangt,” zegt Bakker. Hefting: “Het is geen scheldwoord.”

“We willen de positie van de man niet omlaag halen, maar die van de vrouw omhoog,” zegt Bakker. In sommige dingen strijden ze juist voor de rechten van mannen. Hefting: “Bijvoorbeeld het vaderschapsverlof. Dat is nu maar drie dagen. In drie dagen kun je toch niet je kind opvoeden?”

Ondanks het negatieve stigma lijkt feminisme wel steeds populairder te worden. “Het wordt steeds meer mainstream, je ziet het bijvoorbeeld steeds meer op t-shirts staan,” zegt Bakker. “Als je een jaar geleden zo’n t-shirt droeg, werd je al snel een diehard feminist genoemd.”

De populariteit van de March had volgens de twee organisatoren te maken met de periode waarin het georganiseerd werd. “Trump was net verkozen. Mensen waren verbaasd dat iemand die zo seksistisch, homofoob en racistisch is president van Amerika kon worden,” vertelt Bakker. “En dus wilden mensen hun stem laten horen,” zegt Hefting.

“Het belangrijkste van de Women’s March is dat we een positieve insteek hebben. We zijn niet met zijn allen tegen bepaalde dingen, maar voor bepaalde dingen,” zegt Hefting. Toch hing er woede in de lucht. “Als mensen zich onderdrukt voelen en dat er opeens uit mag, dan merk je wel dat er een bepaalde spanning in de lucht hangt,” zegt Bakker.

Maar er was voornamelijk een open sfeer. “Dat voelde wel bijzonder. Tijdens de March kon iedereen gewoon zijn hoe hij of zij is,” zegt Bakker. Hefting: “We hebben op die dag een plek gecreëerd waar mensen zichzelf konden zijn.”

Met de Women’s March proberen de organisatoren een stukje bewustwording over diversiteit en gelijkheid te creëren. “De March wordt wereldwijd georganiseerd,” zegt Bakker. “Ik heb het idee dat de boodschap wel is doorgekomen. Bijvoorbeeld met #metoo.”

“Er worden nu maatregelen genomen,” zegt Hefting. De faculteit filosofie heeft nu bijvoorbeeld genderneutrale wc’s. “Door alleen de bordjes “man” en “vrouw” weg te halen, voelen mensen zich niet meer buitengesloten,” vertelt Hefting. Bakker: “En niet te vergeten de HEMA met genderneutrale kleding.”

Volgend jaar maart wordt de Women’s March Groningen weer georganiseerd. “Dit is nog maar het begin. Mensen hebben door: we kunnen iets doen. Hopelijk blijven ze dat denken,” zegt Hefting. Bakker: “Niemand is vrij totdat iedereen vrij is.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.