Opinie & Debat

Vindihaat

Er is iets ontdekt. Wij, van de studentenkrant, hebben iets geobserveerd. Het zit namelijk zo: Sikkom schrijft iets over Vindicat, en de universiteit en hogeschool reageren. Zonder nader onderzoek te doen, naar ons weten. En daar vinden wij iets van.

Kijk, zoals voorheen geschreven, soms kan het gedrag van Vindi natuurlijk niet echt door de beugel: vrouwonvriendelijkheid en mishandelen van een feut zijn gewoonweg niet acceptabel. À la, maar dat is niet de druppel die de emmer doet overlopen voor de uni. Dat is het “vernielen” van het sushirestaurant.

“Hoewel het politieonderzoek naar het incident nog loopt, hebben de onderwijsinstellingen al besloten dat de beurs per direct wordt gestaakt,” schijft RTL Nieuws. Zowel de uni als de hogeschool luisterden dus volledig naar het door Sikkom gepubliceerde artikel, terwijl er verschillende bronnen zijn die dit artikel tegenspreken. Beetje vreemd, hoor.

Dit werd er door de Hanzehogeschool en de RUGover het incident geschreven: ​”De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen hebben afgelopen zondagavond kennis genomen van twee recente voorvallen waar leden van Vindicat atque Polit bij betrokken waren. Het feitenonderzoek naar de incidenten is nog gaande. Duidelijk is dat beide gebeurtenissen niet stroken met de gedragscode en de gewenste cultuurverandering van de studentenvereniging volgens de accreditatie. RUG en Hanzehogeschool hebben daarom besloten om de uitbetaling van de bestuursbeurzen aan Vindicat voor dit studiejaar op te schorten.” Ze handelden dus zonder dat het politierapport al uit was.

Volgens het restaurant zelf was er alleen sprake van geluidsoverlast, zo schrijft NU.nl. Kijk, er zal vast een kern van waarheid hebben gezeten in het artikel van Sikkom, maar waarom hebben de Groningse onderwijsinstellingen zo gemakkelijk hun eigen conclusies getrokken, terwijl er uiteindelijk überhaupt geen aangifte is gedaan door het restaurant zelf?

We zeggen niet dat het artikel van Sikkom niet waar hoeft te zijn, en dat Vindicat zomaar klakkeloos weer een subsidie verdient. MAAR. Op het politierapport wachten vóórdat de beurs opgeschort werd, was niet meer dan terecht en volledig logisch geweest. Het lijkt er namelijk verdacht erg op dat Sikkom enigszins de pik heeft op Vindicat. Daarom zijn we allemaal een beetje Vindicat.

Een voorbeeld: “Studenten Vindicat schelden voorbijgangers uit en bekogelen ze met bierdopjes”, kopt Sikkom. Oké, niet goed, maar is het niet zo dat er vele studentenhuizen dit soort trucjes flikken, ook huizen die niet van Vindicat zijn? En laat dit nou net nooit nieuws worden, want ja, geen vindi, hè.

Nog iets wat we willen aanhalen: het feit dat de slettenbokaal van Aegir zo werd betrokken op Vindicat. Aegir, een roeivereniging, heeft een volledig onafhankelijk bestuur dat aansprakelijk gesteld zou moeten worden voor dit soort misstanden. Echter staat dit incident bij Sikkom wel in hun archieven onder “Vindicat”.

Natuurlijk is het niet te negeren dat Vindicat de afgelopen tijden veelal in het nieuws verscheen met misstanden, en dat die misstanden zeker aan de kaak moeten worden gesteld. Vrouwonvriendelijkheid en te heftige ontgroeningen moeten aan de orde worden gesteld, en dat geldt voor álle studentenverenigingen in Groningen. En je leden onder controle houden is zéker wel de taak van een vereniging, dus doe dat aub ook een beetje.

Maar om nou klakkeloos alles te geloven van Sikkom? We hadden beter van jullie verwacht, uni en Hanze. Jullie zijn per slot van rekening wetenschappelijke instellingen. Is het zo moeilijk om onafhankelijk en objectief tot een conclusie te komen over Vindicat voordat jullie handelen, zoals een ware wetenschapper betaamt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.