Opinie & Debat

Rook wel of niet, maar laat roken

Honderd jaar geleden was het de normaalste zaak van de wereld om lurkend aan een sigaretje de informatie uit je hoorcollege vanuit de schoolbanken tot je te nemen. Sinds de ontdekking van tabak en de verscheping ervan naar Nederland, hoort roken bij het straatbeeld. Dat er in de hedendaagse collegezalen geen rookwalmen meer hangen is meer dan logisch, maar op bepaalde openbare plaatsen rondom de Universiteit van Groningen, zoals de ingang van het Academiegebouw, mag nu ook niet meer gerookt worden. De verbodsborden zijn elke student met goed werkende ogen ondertussen niet ontgaan.

Campagnes tegen roken zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de samenleving. Op een middelbare school zou een dergelijke campagne begrijpelijk of zelfs logisch zijn, maar op een universiteit zouden studenten toch oud en wijs genoeg moeten worden beschouwd om dit zelf te kunnen beslissen. Op de voorzijde van het Academiegebouw is sinds 9 oktober een spandoek met de tekst ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ te zien. Dit spandoek is door kinderen geschilderd en is volgens de Alliantie Nederland Rookvrij! een hulpmiddel in hun strijd voor rookvrije scholen, sportverenigingen en dergelijke. Niets mis mee in principe, behalve het feit dat er op de RUG doorgaans geen jonge kinderen studeren. Een campagne gericht op kinderen lijkt mij ietwat misplaatst op het bordes van een universiteitsgebouw. Hetzelfde bordes waar ik vorige week werd weggestuurd. Ik werd door een conciërge opgedragen mijn sigaret samen met de andere voor de regen schuilende medestudenten in het stromende regenwater op te roken.

Hoe vaak reclames en boegbeelden van onze maatschappij ook blijven zeggen dat roken passé is, het blijft een eigen weloverwogen keuze voor volwassenen, of in dit geval adolescenten. Weloverwogen is misschien niet de juiste beschrijving bij de keuze voor een sigaret, rationeel ook zeker niet, maar het opsteken van een sigaret is en blijft net als het drinken van je biertje een stukje vrijheid dat gekoesterd moet worden.

2 gedachten over “Rook wel of niet, maar laat roken

 • Jan Hendrik

  Niemand verbiedt om te roken. Maar wel om bij de ingang te roken. Dan kunnen de niet-rokers tenminste de universiteit in zonder verplicht en ongezond mee te roken.
  De gezondheid van anderen schaden is geen recht.

  Beantwoorden
 • Margriet Brinkman

  Dat geneuzel over wel of niet roken komt mij de strot uit. Laat mensen dat toch zelf uitmaken . Het is slecht, dat weet volgens mij iedereen, maar er zijn veel dingen die slecht zijn voor de mens of gevaarlijk: roken/alcohol/vet eten/te hard rijden met de auto/bungy-jumpen/parachute-springen enz.enz. Ik rook en zal dat blijven doen. Ook het aansprakelijk stellen van sigaret-fabrikanten na diagnose kanker vind ik raar, iedereen weet donders goed dat roken kanker kan veroorzaken, maar ook mensen die niet roken kunnen kanker krijgen. Het
  is gewoon een heksenjacht geworden tegen rokers. Het wordt een soort “drooglegging” en dat werkt niet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.