Actueel

Vindi, Vidi, Vici?

Lief Vindicat, wat gebeurt er toch allemaal bij jullie? In mijn ogen zijn jullie een vereniging waar over het algemeen geweldige mensen zitten, maar toch presteren jullie het weer om negatief in het nieuws te komen. En hé, niks mis met een beetje corporaal gebral, maar jullie wisten in principe al dat een bangalijst geen goed idee was. Ik bedoel, in het kader van “vrouwen zijn geen fucking lustobjecten”. En het slopen van een Sushi Mall? Ook geen geniaal idee, op zich.

Ontgroening

Laten we even bij het begin beginnen: de ontgroening. Hiermee is Vindicat atque polit al vele malen in het nieuws gekomen: in 1997 werd er een uitgeputte feut overreden omdat hij over het hoofd werd gezien door een kampleider, in 2015 werd Vindi op de vingers getikt voor geweld en intimidatie. En natuurlijk, niet te vergeten, in 2016 liep een aspirant lid een hersenoedeem op aangezien een lid van de ontgroeningscommissie (“COCK”) op zijn hoofd was gaan staan.

Ik heb in principe geen probleem met een ontgroening: mensen worden vaak alleen lid van zo’n vereniging als ze het écht, écht willen, aangezien je anders een aanzienlijk aantal dagen loopt te ploeteren voor niks. Ook is het zo dat een ontgroening oprecht een band schept: je maakt het samen door en hebt altijd een gespreksonderwerp met de mensen met wie je ontgroend bent. En nee, je hoeft echt geen vrienden te worden met de mensen die jou hebben lopen kleineren.

Maar het moet niet uit de hand lopen. Laten we echter wel wezen: het hersenoedeem was een heftig en naar incident, maar dit kwam voort uit een persoonlijke ruzie tussen de “nul” en het ontgroeningscommissielid. Een heel erg uit de hand gelopen ruzie dus, waarbij de macht van het COCK-lid totaal verkeerd gebruikt werd. Maar hoezo kon dit lid van de ontgroeningscommissie op het hoofd van de ontgroende jongen gaan staan? Houd je leden in de gaten, verdomme. Vooral tijdens de ontgroening, waar zo’n machtsrelatie met verregaande gevolgen kan worden uitgebuit.

Zorg er dan voor dat incidenten überhaupt niet kunnen gebeuren. En dan niet alleen bij het Groningse corps, maar bij alle ontgroenende studentenverenigingen. Ontgroeningen zijn er om een band te scheppen en tradities bij te leren, niet om “nullen” helemaal kapot te maken. Dat slaat namelijk nergens op en heeft geen zin. Vindicat lijkt echter hiernaar geluisterd te hebben. Zoals NOS.nl 20 augustus 2017 kopte: “Ongroening nieuwe stijl bij Vindicat: braaf, zónder geweld”.

 

Bangalijst

Dan puntje twee: de bangalijst. Kijk, dat is gewoonweg naar. Vooral het zinnetje: “Moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken,” is een hele grote nee. Niet, niet, niet doen. Dit, lieve jongens, heet seksisme. En dit gebeurt helaas niet alleen bij Vindicat. Vindi is alleen de eerste vereniging die ermee gesnapt werd.

Dom, zou je kunnen zeggen, maar hiermee wordt wel een probleem aangekaart. Als meisje met naam en toenaam in zo’n blaadje komen staan, is niet iets wat een “mokkel”, zoals ze in de Oprechte Almanak oftewel bangalijst worden genoemd, wil. Stop dus met zulke blaadjes maken, want dat is echt extreem denigrerend naar de vrouwen toe die in dit gore stukje papier staan. Dit geldt trouwens voor alle verenigingen (ja Aegir, ik kijk naar jou). Geen enkele vrouw heeft het verdiend om op hun uiterlijk en bedprestaties beoordeeld te worden. Rot toch op.

Dan nu roeivereniging Aegir, met de verkiezing van “slet van de zomer”. Ter verduidelijking: mensen die lid worden van Aegir, zijn niet per definitie lid van Vindicat. Het is een subvereniging van Vindi, wat inhoud dat het een eigen bestuur heeft, eigen leden en eigen verantwoordelijkheden. Dus, Lindanieuws, de kop “Studentencorps Vindicat schorst leden na publicatie verkiezing ‘slet van de zomer’” klopt niet. Vindicat is dit keer niet de vereniging om op de vingers getikt te worden, maar Aegir. Dat neemt niet weg dat dit wederom extreem vrouwonvriendelijk te noemen is.

De cultuur die binnen sommige studentgerelateerde verenigingen, waaronder Vindicat, heerst is verre van vrouwvriendelijk. Dit is zeker iets wat aangekaart dient te worden. De angstcultuur die nu onder sommige verenigingen heerst, en waardoor (vaak mannelijke) leden van verenigingen hun gang kunnen gaan zonder rekening te hoeven houden met de consequenties, is iets wat uitgeroeid dient te worden. Vrouwen zijn geen “hertjes”, “mokkels” of “sletten”, en mogen doen wat ze willen, zonder hiervoor op de vingers te worden getikt door een stel seksueel gefrustreerde corpsleden.

 

Vernielingen

Wat natuurlijk het meest recentelijk in het nieuws was, was het slopen van de Sushi Mall door leden van huizen van het corps in Groningen. In een artikel van Sikkom wordt uit de doeken gedaan wat er precies is voorgevallen: overal lag glas, er was een wc-deur kapotgetrapt, er werd tegen de muur aan gepist en er werd een schiplading aan wijn gejat. Ook werd het personeel beschimpt. Hóé, in godsnaam, is dit precies gebeurd? Hoezo is er niet ingegrepen? Hoezo kan dit allemaal opeens in een sushi restaurant? Ik snap er helemaal niks meer van.

Nu blijkt uit een artikel van Dagblad van het Noorden dat de “ravage” in de Sushi Mall wel meeviel. Verschillende medewerkers vertellen dat het inderdaad niet de schoonste plek op aarde was nadat de Vindicaters weg waren, maar dat dat niet meer dan gebruikelijk is als er veel klanten zijn geweest. Ook was er geen schade. Wat wel wordt verklaard, is dat er met glas is gegooid en dat de leden van het Groninger corps vervelend deden tegen het personeel.

Tevens werd er woensdag een feestje door leden van Vindi gebouwd in studentenrugbyvereniging GSRC, wat ietwat uit de hand lijkt te zijn gelopen. De kleedkamers zouden met poep op de muren en vloeren zijn achtergelaten, overal lag glas en er lagen uitwerpselen van leden van het corps op de voetpaden voor het clubhuis, schrijf Sikkom. Hoewel Vindicat de gemaakte kosten aangeeft te vergoeden, is dit wederom een kwestie die veel vragen oproept. Waarom zal je poep aan muren gaan smeren? Waarom gaan mensen niet gewoon even normaal naar de wc? Wat voor een gek feestje heeft er in de kleedkamer plaatsgevonden?

Dus, Vindicat, ik weet niet wat er gaande is binnen jullie vereniging, maar probeer alsjeblieft je leden enigszins onder controle te houden. Laat ze niet meer glazen gooien als ze uit eten zijn in een restaurant, uitwerpselen deponeren op plekken waar het niet hoort, vrouwonvriendelijke blaadjes publiceren en laat ze al helemaal geen geweld gebruiken tegen toekomstige leden. Anders verdienen jullie die subsidie van de RUG en Hanze echt niet. Zorg ervoor dat er geen excessen meer plaatsvinden, kom niet meer op vreemde manieren in het nieuws en houd gewoonweg je leden in de gaten. Hoewel Vindicat een belangrijk onderdeel is van onze stadsgeschiedenis, kan het op een gegeven moment ook het imago van Groningen en de onderwijsinstellingen waarmee Vindi verbonden is gaan schaden. Dat lijkt me verre van de bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.