Recensie

BataVIEREN

Één keer per jaar is er een hardloopwedstrijd tussen Nijmegen en Enschede. Deze hardloopwedstrijd heet de Batavierenrace. Van heinde en verre verzamelen zich studenten uit heel Nederland voor dit evenement. Voor het hardlopen of juist voor het feestje achteraf.

Zelfs de studenten uit de Randstad vertrekken richting het Oosten voor het grootste studentenfestival van Nederland. Hardlopend door de Achterhoek en Twente komen ze langs gehuchten die ze niet kennen. “Het is hier toch allemaal Achterhoek” roepen ze zo gauw ze in Enschede staan. Uitgeput worden de laatste lopers over het UT-terrein geschreeuwd door de mensen die zelf eerder die nacht hebben gelopen en nu rustig oordelen met een biertje in de zon langs de kant. Iedereen wordt langs de route in Enschede gedragen door de euforie van de mensen langs de lijn.
Maar de Batavierenrace is niet zomaar een hardloopwedstrijd. Nee, er wordt ook gekampeerd. Hele tentenkampen worden gebouwd op de velden van de campus. Een echte festivalsfeer ontstaat op deze wijze rond de UT. Lowlands maar dan zonder headliners, dure kaarten en met alleen maar studenten. Het grootste studentenfestival van Europa zouden we het kunnen noemen. Al deze mensen moeten eten hebben. Hiervoor worden er vanuit de Bata voedselbonnen uitgedeeld. Hiermee kan iedereen zijn eigen bakjes eten halen voor een topprestatie.
Batacommissies zijn het hele jaar door bezig met iedereen zo goed mogelijk te laten presteren in dit weekend. Ze organiseren hardlooptrainingen met echte leraren. Ze regelen de voedselbonnen, de busjes en de lijnbusbonnen voor de overstapplaatsen. Ze organiseren de tentjes, delen iedereen in in een etappe. Verder regelen ze de chauffeurs voor hun eigen busje. Ze lopen meestal ook mee. Om zich vervolgens helemaal de pleuris in te zuipen op de afterparty.
Het BataVIEREN is ook echt een ding. Vele studenten vinden dat hardlopen allemaal teveel gedoe. Godzijdank mag je gratis naar het feest. Studenten, gratis feest en grote tenten met allemaal hitjes midden op de campus. Het is niet raar dat er een grote afterparty ontstaat. De Vestingbar, de Bieb op de UT, alles wordt omgetoverd tot een feestruimte. Er waren zelfs buitenpodia, gelukkig was het goed weer. Overal hoorde je de muziek en waren er felle kleuren. Er werden zelfs lichtgevende slierten uitgedeeld. ‘Ik wil de lichten van de hele tent zien’ schreeuwde de DJ. Massaal gingen deze de lucht in. We deelden een moment in deze tent. Iedereen sprong schreeuwde en genoot.  Enschede wordt bedankt voor een mooi feestje met zijn A38-sziget tenten.
De Bata loop je met een team en jullie hebben een doel voor ogen. Zet een leuke tijd neer ,maar het doel is vooral een fantastisch feestje met je Bataploeg. ”Iedereen heeft zo zijn eigen Bata” zei iemand. De ochtendploeg, de nachtploeg en de middagploeg krijgen hele verschillende indrukken van de race. De een loopt in het donker over verlaten weggetjes door de Achterhoek. De ander wordt met alle egards binnen gehaald in Eanske. De een kan echter langer doorfeesten dan de ander, afhankelijk van je moment van lopen of je feestbeestheid.
De Bata meemaken is bij zijn zoals we het spreekwoord verkeerd formuleren. Of je nu hardloopt, alleen het feestje viert of dat je als vrijwilliger actief bent (‘Waar kan ik bidden?’ Was een van de vragen voor de informatiebalie.) Als echte student moet je minimaal een keer bij de Bata zijn geweest. Alleen al om eens de sfeer van een studentenfestival te proeven. Maar ook Enschede is bij nacht op een zwoele zomeravond zeker een mooie campus met veel natuur en water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.