Actueel

Waarom je echt moet gaan stemmen

De campagneweek zit er al bijna op. Morgen na 5 uur kan er niet meer gestemd worden en verdwijnen alle mensen die je afgelopen week flyers in je gezicht hebben gedrukt. Maar waarom staan die mensen daar eigenlijk? Binnen de universiteit zijn er twee soorten verkiezingen; de universiteitsraad en de faculteitsraden. Voor de universiteitsraden zijn er drie partijen waar je op kunt stemmen; SOG, Calimero en DAG. Voor elke faculteit is er weer een aparte partij of meerdere partijen waar je op kunt stemmen. Naar verhouding van stemmen krijgen de partijen zetels en invloed in de universiteitsraad of de faculteitsraden.

De besturen van de faculteiten en de universiteit nemen veel besluiten. Om deze besluiten goed te kunnen maken krijgen zij input van de studenten via de partijen en van de docenten die ook in de raad vertegenwoordigd zijn. Bij sommige besluiten hebben de partijen zelfs een recht om ze te blokkeren. Het is dus erg van belang om je stem op de goede partij uit te brengen zodat jouw belangen worden behartigd volgend jaar.

Het student zijn tijdens de campagne heeft zijn voordelen en nadelen. Zo wordt je veel lastig gevallen met gebruik van flyers, stickers en praatjes, maar er zijn ook leuke gadgets, slushpuppy’s, poffertjes en andere lekkernijen. Aangezien iedere partij zich moet voorstellen worden ook veel filmpjes gebruikt. Zo stelde Pownews de Roede voor in Amsterdam, de meeste Groningse partijen pakken het wat serieuzer aan zoals in het filmpje wat bij dit artikel zit.

Mocht je nog niet gestemd hebben dan is het dus belangrijk dat je dit nog wel doet. Het stempercentage ligt elk jaar weer gigantisch laag. Neem dat minuutje tijd door in te loggen op Progress en op de pop-up te klikken en bescherm jouw belangen door stemmen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.