Actueel

Recensie: Te gast bij Collegetour

Samen met de huisdichter van de Studentenkrant woonde ik een aflevering van Collegetour bij in Groningen. De stadsschouwburg was afgeladen met studenten, die allemaal het interview wilden zien. Vol verwachting klopt ons hart. De schouwburg was dan wel omgetoverd tot een grote tv-studio, maar de sfeer was eigenlijk heel erg goed. We zijn benieuwd. Hoe gaat het in z’n werk? Moeten onderdelen herhaald worden?

De introtune van Collegetour wordt opgezet en alle studenten beginnen als een stel makke lammetjes te klappen. Na een korte introductie van Twan Huys, kom jij op. Als een soort popster. Een popster die bekend is vanwege zijn slimmigheid. Niemand weet precies wat je hebt gedaan, maar het schijnt wel heel goed te zijn.

En daar zit je dan. Naast Twan Huys, de man die menig belangrijk persoon heeft geïnterviewd. Jij behoort nu tot de dezelfde lijn aan mensen die schijnbaar een grote indruk maken op studenten. Jij bent ‘Ben Feringa’, een doodnormale Drentenaar die nog steeds iedere dag op z’n Gazelle Vento T27 vanuit Paterswolde naar Groningen fietst. Want ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

Het interview was gezellig en open, alle soorten vragen werden gesteld en ik kreeg niet het gevoel dat het allemaal overhaast werd georganiseerd. Collegetour bezoeken kan ik iedereen aanbevelen. Je hebt het vermoeden dat, omdat het televisie is, alle onderdelen geacteerd of gepland zijn, maar niets is minder waar. Alle studenten gingen zitten in de stadsschouwburg, Twan Huys komt nog even een grapje vooraf maken en dan roept hij zijn gast het podium op. Het applaus gaat eigenlijk vanzelf, het meerendeel toeschouwers is fan van hem. Gezeteld in de designstoelen op het podium, begint het interview en de camera begint te draaien. Na een aantal vragen van Twan Huys, wordt er gevraagd aan het publiek te gaan staan als ze vragen hebben en dat is het. De studenten stellen alle vragen die je kunt verzinnen en Ben Feringa geeft eerlijk antwoord.

Er werden vragen gesteld over de huidige politieke sfeer met Trump en Wilders en religie. Alles wat Ben Feringa zegt klinkt correct en vertrouwd. Hij is ook maar een boerenknul met gezond verstand, die al sinds jongs af aan weet wat hem interesseert. Een gewone man die tot de intelligentste elite ter wereld behoort. Het was mooi, maar van te korte duur. Maar het was leuk om in de stadsschouwburg in onze kleine stadje, collegetour bij te wonen. Binnenkort vindt het plaats met Arjen Lubach. Waarschijnlijk zijn de kaarten al op, maar dan weet je het voor de volgende keer. Het is vermakelijk, interessant, gratis en je komt op tv. 5 Reeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.