Actueel

Uit de lucht gegrepen

De Studentenkrant houdt wel van een babbeltje over koetjes en kalfjes, en stapt dan ook graag op onze medestudenten af. Een tiental vragen waren van tevoren bedacht en werden aan iedere ondervraagde gesteld. De ondervraagde wist niet waarom we deze vragen stelden en wat het doel was, hij of zij moest gewoon de vragen simpel beantwoorden. Na het stellen van de vragen ging de SK in beraad en probeerde aan de hand van de vragen te raden op welke politieke partij ze hadden gestemd. Na het beraad vertelde wij onze conclusie en waren wij benieuwd of we het bij het rechte eind hadden.

De eerste ondervraagde was Evite van Winkoop (23), studente International Security. Wij stelden tien ‘’uit de lucht gegrepen’’ vragen die zij keurig beantwoordde:

 1. Welke nieuwsmedia volg je?

NOS, nu.nl en NRC

 1. Wat is je lievelingskleur?

Geen

 1. Hoe lang douche je?

7 minuten

 1. Ben je vegetariër?

Nee

 1. Ga je vaak naar de Hasret?

Nee

 1. Winkel je op zondag?

Nee, bewust niet

 1. Hoe vaak per jaar ga jij naar een museum?

Vier keer

 1. Waar kom je vandaan?

Hattem, dat is een dorp onder Zwolle

 1. Heb je contact met je buren?

Nee

 1. Gebruik je op het vliegveld altijd de loopband of loop je zelf naar de gate?

Loopband

Ze leest het NRC, en gebruikt de loopband op het vliegveld. Dit leidde ons naar de rechterhoek waar D66 ons het meest gepast leek. Maar wat eruit sprong is vraag 6 over winkelen op zondag. Het was een bewuste keuze en dat lijkt erop dat ze toch christelijk heeft gestemd. Wij kwamen uit op CDA en legden dat aan haar voor. Helaas hadden we het niet goed, ze had ChristenUnie gestemd. We zaten er niet erg naast maar het was ons niet gelukt om door middel van random vragen te kunnen bepalen op welke partij zij had gestemd.

 

Tijd voor een volgend slachtoffer. We komen uit bij Eline Luchtenberg (23), die Communicatiekunde studeert. Ook haar onderwerpen we aan dezelfde tien vragen:

 1. Welke nieuwsmedia volg je?

Sociale media, nu.nl, NOS en Dagblad van het Noorden

 1. Wat is je lievelingskleur?

Blauw en rood

 1. Hoe lang douche je?

10 minuten

 1. Ben je vegetariër?

Ja

 1. Ga je vaak naar de Hasret?

Nee

 1. Winkel je op zondag?

Af en toe

 1. Hoe vaak per jaar ga je naar een museum?

Twee keer

 1. Waar kom je vandaan?

Assen

 1. Heb je contact met je buren?

Nee

 1. Gebruik je op het vliegveld altijd de loopband of loop je zelf naar de gate?

Dat verschilt

Bij Eline springt eruit dat ze vegetariër is. Dit zet ons al snel op een ‘groen’ spoor, waarbij we twijfelen tussen GroenLinks en Partij voor de Dieren. Uiteindelijk kiezen we voor de laatste. Dat blijkt net een verkeerde inschatting te zijn. Eline vertelt ons dat ze tot het laatste moment tussen deze twee partijen heeft getwijfeld, en dat ze bijna voor de Partij voor de Dieren was uitgekomen. Wederom een nipte nederlaag voor ons.

Rick Nobel (22) studeert Internationale Betrekkingen en is onze laatste proefpersoon. Ook hij krijgt de tien vragen voorgeschoteld:

 1. Welke nieuwsmedia volg je?

Volkskrant, EU Observer, De Correspondent, Twitter

 1. Wat is je lievelingskleur?

Blauw

 1. Hoe lang douche je?

5 tot 10 minuten

 1. Ben je vegetariër?

Nee

 1. Ga je vaak naar de Hasret?

Nee

 1. Winkel je op zondag?

Nee, maar dat is zonder reden

 1. Hoe vaak per jaar ga je naar een museum?

Acht keer

 1. Waar kom je vandaan?

Zeewolde

 1. Heb je contact met je buren?

Nee

 1. Gebruik je op het vliegveld altijd de loopband of loop je zelf naar de gate?

Loopband

Rick vindt het vermeldenswaardig dat er een middenweg bestaat tussen vegetariër zijn en vaak naar de Hasret gaan. En dat zijn wij eigenlijk wel met hem eens. Verder is hij redelijk geïnteresseerd in kunst, en volgt het nieuws nauwgezet. Omdat hij zelf de nadruk legt op de gulden middenweg komen wij uit bij D66 als zijn vermoedelijke politieke voorkeur. Helaas blijkt ook onze derde gok onjuist: Rick koos namelijk voor de tweede grootste partij in Groningen, namelijk GroenLinks.

Op basis van ons korte experiment kun je dus stellen dat de algemene politieke voorkeur van iemand is vast te stellen aan de hand van schijnbaar willekeurige vragen. Helaas is het wel duidelijk dat het raden van de juiste partij nog een hele opgave is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.