Actueel

Plat.

Plat. Wat een prachtige naam. Lekker makkelijk, lekker begrijpelijk en goed te onthouden. Ik zal me even voorstellen: mijn naam is Plat, Paulien Plat. Even voor de duidelijkheid, ik ben erg tevreden met mijn naam. Ja, ik ken alle grapjes al en nee, ik ben er nooit mee gepest. Ik draag mijn naam met trots. Vandaar dat ik erg, érg content was dat er een frietzaak met de naam Plat. opdoemde in de Astraat.

Echter was niet alleen ik daar erg mee in mijn nopjes, maar mijn gehele familie. Als de familie Plat in Groningen komt, wordt er toch even een lichtelijk trotse en triomfantelijke blik op de zaak geworpen. Echter hebben we Plat. nog nooit getest en ik vind dat ik met mijn naam toch wel een keer bij deze zaak moet hebben gegeten en erachter moet komen vanwaar deze prachtnaam is gekozen voor het établissement. Dus werd er een bezoekje gebracht aan de frietzaak en werd er een gesprekje met de eigenaar, Denny aangeknoopt.

De naam Plat. is gekozen omdat het inderdaad lekker makkelijk is, en qua marketing ook heel leuk is. “Als je bijvoorbeeld aan het einde maand platzak bent, en we een mooie aanbieding aanbieden,” vertelt Denny. Met een beetje spelen met de naam, het lettertype en de vormgeving kwam uiteindelijk de naam met een punt erachter. “Plat. vind ik gewoon heel erg leuk”, zo zegt de eigenaar.

Het concept van de zaak is “dat alles vers en duurzaam is.” “De zaak wil onderscheidend zijn, met een bepaalde ambiance en gezelligheid,” vertelt Denny. Plat. is een frietzaak, geen cafetaria. Denny wil de avonddrukte wel meepakken, maar er niet op teren. “Ik wil meer gezelligheid creëren naar mijn gasten toe.” Naast gezelligheid kun je ook een hoop bijzondere producten op de menukaart vinden: zo zijn er bijzondere mayonaise, en zijn er frietspecialiteiten zoals de plat salon (friet met pulled pork, kaas, bosui, sla, cherry tomaatjes en aiolimayonaise) en poutine (friet met mozzarella, vleesjus en bosui).

“Mensen vragen ook regelmatig of ik raspatat op het menu heb staan”, vertelt de eigenaar. “Echter heb ik een bepaald concept en maak ik gebruik van alleen maar verse friet.” Eerst wilde hij ook geen patatje oorlog of speciaal op de menukaart hebben, maar om te starten is omzet draaien belangrijk. “Maar ik houd me wel vast aan mijn eigen concept: speciale friet.”

De meest bestelde items op het menu zijn de plat salon en de Grunneger burger. “Eierballen lopen ook veel beter dan voorheen: mensen leren dit steeds beter kennen. Hij wordt zelfs meer verkocht dan de kroket!”. Denny zelf heeft ook een favoriet: friet pepperoni. Dit is friet met tomatensaus, pepperoni, mozzarella en oregano. Ook vindt hij de “Italian burger”, erg lekker, een burger met truffelmayonaise en Parmezaanse kaas.

“Wat erg opvallend is, is dat het aan de begin van de maand veel drukker is dan aan het einde van de maand. Dat zal wel wat met de stufi te maken hebben,” vertelt de eigenaar. “Ook wordt er veel aan mij gevraagd waarom ik niet tot 10 of 11 open blijf. Ik wil dat niet aanpassen, want ik ben een daghorecazaak, geen cafetaria. Dat is de hele intentie.” Wel wil hij de avonddrukte meepakken: tussen 6 uur en 9 uur is het, het drukst in de zaak. Maar ook tussen 3 en 5 uur lopen er veel klanten binnen.

Dan het eten: ik bestelde frietjes met truffelmayonaise, aangezien ik nu wel erg nieuwsgierig was naar een bijzondere mayonaise. Ik kan je vertellen: ik was erg content met mijn bestelling. De frietjes waren lekker gekruid, knapperig en toch dik, en ik ben vanaf vandaag fan van truffelmayonaise. God, wat is dat lekker. Waar ik ook erg tevreden mee was, was de manier hoe het weer geserveerd: geen afgezaagde plastic bakjes, maar echte puntzakken.

Ik kan dus zeggen dat ik het geen probleem vind dat deze zaak mijn achternaam draagt: een goed concept, een gezellige sfeer en lekker eten (en goddelijke truffelmayonaise). Ik kan natuurlijk een beetje bevooroordeeld zijn door de naam van de zaak, maar hé, ik ben tevreden. Dus heb je een keer zin in een patatje, maar dan nét iets anders dan normaal, dan is Plat. een perfect initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.