Spetter, pieter, pater: G.S.Z.V. De Golfbreker in het water 

Het is zondagochtend als ik vaag in mijn achterhoofd de deurbel hoor. Met de make-up van gister nog in mijn ogen strompel ik naar beneden om open te doen. Het zijn de buren. Of ik de zandbak voor hun deur even wil opruimen. Ik tast naar een verklaring voor dit fenomeen, in de krochten van mijn bonzende hoofd. Vaag doemen de muziekfrases: ‘Met zoep’n en zwemmen, kampioen zijn wij’, op. Oh, oh, daar ging De Golfbreker weer...

Nadat ik de buufies met mijn ongekende lichaamsgeur vriendelijk afgesnauwd heb, kruip ik weer tevreden tegen mijn knuffelolly aan en spelen de gebeurtenissen van 4 februari 2017 zich af achter mijn oogleden. Een mooie zonnige zaterdag is het podium voor het NSK 2017, wat dit jaar gehouden wordt in sportstad Heerenveen, georganiseerd door G.S.Z.V. De Golfbreker. De Golfbreker is dé studentenzwemvereniging van Groningen en doet het al sinds 1994 mee aan de top van studentenzwemmend Nederland. ‘Wij zijn de Golfbreker, sinds jaar negen – vier’, klinkt dan ook weergaloos door de Friese wateren. Het clublied wordt uit volle borst door alle aanwezige Golfbrekers meegezongen, alvorens de wedstrijd kan beginnen.

De wedstrijd waar ik me bevind is het NSK: Het Nederlandse Studenten Kampioenschap, anders dan de NSZK’s (Nederlandse Studenten Zwem Kompetitie) die vier keer per jaar georganiseerd worden, is deze wedstrijd open voor alle studenten die een wedstrijd willen zwemmen, zonder dat ze bij een studentenzwemvereniging aangesloten zitten. Hier zwem je ook voor individueel resultaat. Voor een NSZK moet je wel lid zijn van een studentenzwemvereniging en zwem je samen met je vereniging in een competitie, waarna één studentenstad zichzelf een jaar de snelste zwemstad van Nederland mag noemen. Vijf keer per seizoen is er dus zo’n weekend, die traditiegetrouw wordt afgetrapt met een pré-borrel op de vrijdagavond, en waarvan de wedstrijd het pronkstuk is op de zaterdag.

Goed, om een lang verhaal kort te maken, er schijnt vandaag dus gewoon weer snel gezwommen te worden. Net zoals je altijd op tv ziet zeg maar. En voor deze keer is het aan de Groningers om zo’n groot event op eigen bodem, bijna dan, te organiseren. Alhoewel er wel uitgeweken moest worden naar het Friese land, is de opkomst van De Golfbrekers groot. Hieruit kan je meteen opmaken hoe betrokken de leden zijn met hun vereniging, maar ook met elkaar. De Golfbrekers laten niet alleen commitment zien door bij hun eigen ‘thuiswedstrijd’ aanwezig te zijn, maar schreeuwen tevens de longen uit hun strakke zwemmerslijven, om hun clubgenoten naar de overkant te krijgen. En dat is voor sommige zwemmers niet geheel overbodig, we noemen geen namen, maar laten we het op ‘kotsen is winnen’ houden.

Beeld: Jacyntha Plat

 

Volgens Jens Kuitert, huidige voorzitter van De Golfbreker, is die betrokkenheid ook precies waar zijn vereniging voor staat. ‘Het is een hele gezellige vereniging, die laagdrempelig is en daardoor erg toegankelijk. Het klinkt misschien een beetje gay, maar de eerste keer dat ik bij De Golfbreker kwam, was het alsof ik een warm ‘zwem’bad kwam, iedereen is open en oprecht.’

Ook Priscilla Pieters, inmiddels al vier jaar lid van De Golfbreker, kan dit beamen. ‘De eerste keer dat ik écht met De Golfbreker in aanmerking kwam, was op mijn eerste Golfbrekerweekend tijdens ons jaarlijkse kamp naar Schiermonnikoog. Iedereen was zo weird verkleed, het was zo leuk en open: dat blijft toch wel een van mijn betere herinneringen aan mijn Golfbrekertijd.’

Maar naast de gezelligheid, blijft het natuurlijk wel een sportvereniging. De Golfbreker verwelkomt mensen die al van jongs af aan zwemmen, maar ook mensen die nog nooit in het water hebben gelegen. Zo gooide Mikhael So na jarenlang gebasketbald te hebben het roer om, en zwemt hij nou (met succes!) al 2,5 jaar bij De Golfbreker. Hij is vorig jaar zelfs clubkampioen van zijn baan geworden. ‘Sommige mensen hebben niet door dat ik nog maar 2,5 jaar zwem.’

Bij De Golfbreker kun je dan ook zo vaak trainen als je wilt. Er zijn vijf trainingsmogelijkheden, verspreid over de week, die worden gegeven door gekwalificeerde trainers. Jens: ‘Als je goed en veel wilt zwemmen, heb je bij ons de uitgelezen kans om je daarop te focussen, maar natuurlijk blijven we wel studenten en zijn borrels en leuke activiteiten ook belangrijk. Voor mij is de balans tussen goed kunnen sporten én gezelligheid perfect en je kan zelf kiezen hoe je die wilt indelen.’

Zo spreek ik met Stijn van Duinhoven, zwemmer in hart en nieren, die naast zijn lidmaatschap bij De Golfbreker, nog steeds op hoog niveau bij zijn thuisvereniging zwemt (RZC). ‘Ik train nog steeds één keer per week bij RZC en de rest van mijn trainingsuren maak ik bij De Golfbreker. Verder zwem ik ook nog steeds competitiewedstrijden voor RZC en neem ik deel aan zowel regionale als nationale wedstrijden. Wat voor mij belangrijk is dat de studentenwedstrijden nooit samenvallen met de belangrijke wedstrijden van RZC en bijvoorbeeld NK’s. En misschien nog wel belangrijker is dat, ondanks het studentenleven die ik meemaak bij De Golfbreker, nog steeds vooruit ga met zwemmen, dankzij de kwalitatief hoge trainingen die zij verzorgen.’

En dat is te merken vandaag aan het aantal NSK-records die aan diggelen worden gezwommen. En ook De Golfbreker pikt wat prijsjes voor de neuzen van de andere verenigingen weg. Met de zakken vol rinkelende medailles (die overigens door erg mooie medaillemeisjes werden uitgedeeld), vervolg ik het NSK-avontuur dan ook verder in de touringbus, die alle zwemmers weer in het hoge Noorden brengt, en bij de eetlocatie afzet. #honger.

De mensen die overdag niet zo geschitterd hebben, kunnen het altijd nog die avond proberen. Elk NS(Z)K-weekend, en zo dus ook deze, wordt afgesloten met een groots themafeest. En dat zorgt voor veel memorabele momenten. Verlegen zijn de Golfjes dan ook niet als ik ze vraag naar hun mooiste Golfbrekerherinneringen. De blauwe plekken, dropwodka, tamboerijnbegrafenissen, missende slaapmatjes en avonturen in studentenpanden vliegen me om mijn oren als ik van mijn jenever nip. Ik geniet van deze hele mooie woorden, en vraag me af wat vanavond zal opleveren.

Gelukkig duurt het niet lang voordat ik daar achter kan komen: met nog een wvo’tje (wijntje voor onderweg) snellen we ons naar Binn’npret, waar het feest al een uur in volle gang is, en waar de deuren bijna sluiten. Nog net op tijd glippen we langs de bewaker, naar binnen. ‘Hè werkt u niet altijd voor de Tapperij?’ wordt nog net enthousiast naar zijn hoofd geslingerd. Is ook gek natuurlijk, die hoort hier helemaal niet.

Binnen staat iedereen, al goed in de olie, pret te hebben. Op het thema ‘Oh, oh, daar gaan we weer. Gestrand in het Noorden’, wordt er een glittermagisch einde gemaakt aan dit mooie weekend. Op een lijst met onweerstaanbare hitjes staan schaars geklede meiden, mannen met borsthaar en het gehele Groningse voetbalteam door het zand te spartelen als een Nemo op het droge. ‘Just keep swimming’, zullen we maar zeggen.

Het ontstaan van mijn eigen zandbak, het valt ineens als puzzelstukjes inelkaar. Wellicht maak ik er morgen wel een zandtaartje van voor mijn buurtbewoners bedenk ik me, als ik eindelijk rustig verder kan slapen. Langzaam zak ik weg in een fijne droom. Mannen met mooie ruggen, die de vlinderslag zwemmen bijvoorbeeld. Hmmm #aanrader.

De Golfbreker: ze komm’n n uut Noord’n, en gingen er dit weekend weer voor.

Wil jij ook zo’n mooie zwemmersrug ontwikkelen? En kun jij als geen ander de golven doorbreken? Kom dan een kijkje nemen bij één van de traingsuren van De Golfbreker. Je kan zelfs drie keer gratis en vrijblijvend meetrainen om te bepalen of je op het water kan blijven drijven. Iets met scheepsrecht. Meer informatie is te vinden op www.golfbreker.org. Kijk ook eens op de Facebook van G.S.Z.V. De Golfbreker voor wat sfeerbeelden.