Recensie

Recensie: Smartcat

Sinds 13 juli 2016 gebruikt de RUG SmartCat als zoekmachine in de bibliotheekcatalogus. Op de uitlegpagina wordt het ‘voor alle gebruikers de beste zoekmachine’ genoemd. De RUG weet zelf echter ook wel dat dit niet het geval is, zo blijkt ook uit de bibliotheekinstructies die de universiteit geeft om studenten wegwijs te maken in het nieuwe zoeksysteem. Hierin worden uitgebreid alle mankementen en problemen van het systeem uitgelicht. Voor diegenen die nog geen instructie hebben gehad, of de problemen van SmartCat nog niet aan den lijve hebben ondervonden: hier een klein overzicht.

Ten eerste staat SmartCat erom bekend dat geplaatste reserveringen plotsklaps verdwijnen, zonder dat je daarvan op de hoogte wordt gebracht. Het is duidelijk waarom dit problematisch is voor een zoeksysteem in de bibliotheekcatalogus. De RUG adviseert studenten dan ook om regelmatig te controleren of de gemaakte reserveringen nog bestaan.

Daarnaast verdwijnen opgeslagen boeken en artikelen zomaar uit lijsten. Elk account heeft een mogelijkheid tot het maken van lijsten, waarin je boeken en artikelen kunt opslaan die je bijvoorbeeld op een later moment nog eens wil bekijken. Maar wanneer je dat doet kan het zijn dat je je zoektocht opnieuw kan starten, omdat SmartCat deze heeft verwijderd.

Verder levert SmartCat aanzienlijk minder resultaten op dan het oude systeem. Weinig studenten weten dat SmartCat automatisch alleen zoekt in WorldCat, terwijl er nog 37 andere catalogi zijn. Voor veel vakgebieden levert WorldCat weinig resultaten op, en heb je dus zeker een van de andere catalogi nodig. Om daarin te kunnen zoeken moet je deze catalogi specifiek aanvinken, maar veel studenten zijn daar niet van de op de hoogte.

Een van de grootste problemen is echter waarschijnlijk dat het vaak niet wordt gemeld als een andere gebruiker een boek dat jij in bezit hebt heeft gereserveerd. Op dat moment is jouw boek namelijk te laat en gaat je boete oplopen, maar SmartCat brengt je hiervan niet op de hoogte.

De RUG noemt deze problemen ‘kinderziektes’ en beweert geen invloed te hebben op dit grote, internationale systeem. De vraag blijft waarom de RUG desondanks blijft vasthouden aan een systeem dat overduidelijk niet optimaal werkt. Een systeem dat, sterker nog, faalt op alle vlakken waar het voor ontworpen is.

(1 vinger)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.