Opinie & Debat

Column: Drankjes doen

Ik heb iets geobserveerd. Nu doe ik dat wel vaker, maar zelfs in de kennelijk schijnbare oppervlakkigheid van het sociale leven van vandaag de dag is deze observatie mij een doorn in het oog. Steeds vaker komt tot mijn ergernis op allerhande (dating)profielen en tijdens gesprekken over hobby’s het fenomeen ‘drankjes doen’ voor. Het paardrijden, voetballen en schrijven hebben in de presentatie van de eigen identiteit plaatsgemaakt voor het doen van drankjes. Niet alleen doet mij dit zeer tot in de diepste krochten van mijn taalminnende hart (een drankje drink je, dat doe je niet), maar ook op andere vlakken laat deze zogenoemde ‘hobby’ nog veel te wensen over. Elk gesprek dat over de passies van iemand had moeten gaan wordt definitief de nek omgedraaid met het fenomeen ‘drankjes doen’. Wat dan nog rest is een gesprek met de fut van een doodgeslagen biertje in een gure kroeg waar de TL-buizen al een halfuur branden.

De – mijns insziens – beperkte definitie van het woord ‘hobby’ staat echter wel ‘drankjes doen’ toe als hobby: ‘’Een hobby is een liefhebberij of bezigheid ter ontspanning voor in de vrije tijd. Een hobby wordt uitgevoerd voor het plezier, en niet als betaald werk’’, aldus de eerste hit op Google. Ik ben het niet eens met deze definitie en vind ‘drankjes doen’ een treurig, de naam van hobby onwaardige ‘hobby’ die zo snel mogelijk naar de diepste cirkel van de hel verbannen moet worden. Vrees echter niet, boze lezer die zijn hooivork al slijpt en zijn pek al opwarmt, een drankje drinken of jezelf een stuk in de kraag dringen mag absoluut, met mijn zegen zelfs, maar bear with me.

Het is als mens erg treurig als je je slechts kunt definiëren als iemand die graag drinkt. Daarnaast is het ook zo dat vrijwel elke student – nee, dat iedereen tussen de achttien en de dertig graag in zijn vrije tijd met vrienden wel eens veel te veel drank achterover tikt. Het onderscheidt je niet als mens en het maakt je intens saai als dit het enige is waarmee jij jezelf denkt te kunnen onderscheiden, je doet jezelf er tekort mee. Elk mens poept zoals elke student (incluis ondergetekende) drinkt, maar dat zie je mij ook niet op mijn Tinderprofiel gooien. Noem me pretentieus, noem me een elitaire klootzak, maar for once sta ik achter mijn pretentie en elitisme.

Liever lezer, ik ben meer dan een pretentieuze cynicus en jij bent meer dan drankjes doen. Voor mij hoef je niet te doen alsof je megagezellig bent door je functionerend alcoholisme op te hemelen tot een hobby. Een hobby moet een mens verrijken, een mens onderscheiden. Heb het met mij over je passies, je ambities, je dromen en je verlangens, laat me zien wie je echte van mijn part kantklossende, modeltrein bouwende jij is. Maar laat in naam van alles wat waarde heeft het ‘drankjes doen’ als hobby achterwege, je bent beter dan dat.

Lieve lezer, laat me jou kennen. Drankje doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.