Actueel

Als jonge bestuurder je scooter verzekeren – Waarop letten?

Je hebt een scooter gekocht. Denk wel om de verzekering. Je bent namelijk verplicht om de scooter minimaal WA te verzekeren. Maar hoe regel je dat? Gelijk op je eigen naam verzekeren of eerst op naam van je ouders? De experts van Diks verzekeringen geven je advies over deze veelvoorkomende vraag.

Zodra je je theorie examen gehaald hebt, kun je eindelijk je scooter rijden. Doordat een scooter relatief goedkoper is dan een auto, kiezen veel studenten voor een scooter als vervoersmiddel. Zorg er hierbij wel voor dat je de verzekering goed geregeld hebt.

Verzekeren op naam van ouders of op eigen naam?

Een scooter verzekeren is snel geregeld, maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Vaak wordt aangeraden om het motorrijtuig te verzekeren op naam van de ouders. Voor jonge bestuurders ligt de premie namelijk hoger, maar helaas werkt het niet op deze manier. De scooter kan het beste verzekerd worden op naam van de regelmatige bestuurder. Een andere optie is de jonge bestuurder als regelmatige bestuurder op te geven.

Verzekeraars rekenen een hogere premie voor jonge bestuurders, maar toch is dat niet te omzeilen. Het is namelijk niet toegestaan om de jonge bestuurder niet bij het aanvragen van de verzekering op te geven, als de jongere wel de regelmatige bestuurder wordt. Het verzwijgen van de jonge regelmatige bestuurder kan zelfs als fraude bestempeld worden. Pas daar dus mee op.

Opbouwen van schadevrije jaren

Er is nog een reden om de scooter op naam van de jonge bestuurder te verzekeren. Als jonge bestuurde kun je namelijk gelijk al beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Indien je geen schades veroorzaakt kun je een korting opbouwen in de scooterverzekering. Het voordeel is nog groter, want je kunt de schadevrije jaren ook meenemen als je later een auto gaat verzekeren. De premie voor de autoverzekering is gemiddeld veel hoger, dus is het gunstig om schadevrije jaren op te bouwen met een scooter.

Zijn accessoires meeverzekerd in de scooterverzekering?

Bij het verzekeren van een scooter  kun je kiezen tussen vier verzekeringsvormen. De goedkoopste is de WA verzekering. Deze verzekering vergoedt alleen schade aangericht aan anderen. In deze verzekeringsvorm zijn accessoires dus niet meeverzekerd. Bij de uitgebreidere vormen spelen eventuele accessoires wel een rol van betekenis. Voor de verzekering wordt gevraagd naar de cataloguswaarde. Dit is de waarde van de scooter als nieuw zoals deze uit de fabriek is gerold. Accessoires zijn extra aan de bromfiets toegevoegd. Deze moeten los meeverzekerd worden. Ze zijn dus niet standaard meeverzekerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.