Actueel

Kiezelweek: GSV en ATV

Tijdens de tweede dag van De Kiezelweek zetten wij de christelijke verenigingen GSV en ATV in het zonnetje. Letterlijk. Met nog kleine en dichtgeknepen oogjes van de felle winterstralen, waarmee de zon ons landje gister verblijdde, vervolgden wij woensdag onze weg naar de Hereweg 40 waar deze twee verenigen hun eigen sociëteit delen.

Bij aankomst merken wij dat wij niet de enige zijn die, naast kleine oogjes, volop vitamine D aan het opsnuiven zijn. Buiten heeft zicht al een grote groep GSV- en ATV-leden zich met een kopje koffie en een bakkie jus zich voor de sociëteit gesetteld. Vrolijk en gastvrij worden we ontvangen: ‘Komen jullie voor de lunch? Chil! Binnen staat alles klaar, pak gerust!’.

Binnen komt de geur van verse Italiaanse bollen, en donuts onze neusjes tegemoet. Bij het nieuws dat er zelfs koffie is, kan onze dag al bijna niet meer stuk. En wij zijn niet de enige. Aan de bar praten wij met een actief GSV-lid die het wat brakheid onder de leden heeft (of toch niet? Niemand zal het weten). ‘Dan denk je dat je rustig om twee uur naar huis kan, zijn er toch altijd van die gekkies die het weer nodig vinden om tot zes uur door te gaan. En dat op de eerste dag.’ Zo’n instelling bevalt ons wel.

Deze attente jongeman brengt ons een beetje de geschiedenis van GSV en ATV bij (en toegegeven, ook de sites van deze verenigen hebben ons een beetje bijgespijkerd). In 1966 zijn deze verenigen namelijk zoals ze nu zijn: na voortzetting van de studentenvereniging ‘Hendrik de Cock’ (het huidige Dionysos) werd in 1947 ‘Hendrik de Cock’ opgericht als een studentenvereniging vanuit de Gereformeerde Kerken. Maar in de jaren zestig kwam er gedonder in de tent, wat een scheuring tot gevolg had. ATV ontvangt nu christenen van verschillende stromingen, terwijl GSV haar gereformeerde karakter heeft behouden.

Later mengt GSV haar trotse Assesor I: Wietske Visser zich in ons gesprek. Ook zij vertelt wat over de vereniging, haar leden en de gezellige sfeer die er altijd hangt. En die voelen we, als we ons later, als heidenen, bij de rest van de leden buiten samenvoegen. Op de vraag of je perse christenen moet zijn om lid te worden, antwoordt Wietske, dat het in principe niet verplicht is, maar dat je wel open moet staan voor het geloof. De pijlers van beide verenigingen berusten niet voor niks op de Here, en het steunen en helpen van de medemens. ‘Maar zolang je, je kan vinden in onze visie, en de verplichte bijbelkringen bijwoont, dan moet dat geen probleem zijn en ben je in principe welkom.’

Of wij ons zullen bekeren tot het christelijke geloof, laten we in het midden, maar dat we ons welkom voelden bij deze vereniging, is zeker. Ben jij nog op zoek naar een leuke studentenvereniging, vind je de Heer belangrijk, maar ben jij ook wel voorstander van een biertje op zijn tijd? Dan is het vandaag en morgen je laatste kans om nog een kijkje bij deze twee christelijke verenigingen een kijkje te nemen. Neem er vanavond een kijkje tijdens het evenement van De Kiezelweek: de kroegentocht, of sluit de week af met een een vrimibo op de Hereweg 40.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.