Actueel

Recensie: Schieten

Wij zijn als studenten zo’n waardevolle toevoeging voor de maatschappij.  Vanuit ons onderwijs leren wij analytisch denken, deduceren en concluderen. Maar als het erop aan komt. Kunnen we niks. Dat dachten wij ook bij de studentenkrant, dus we zijn een kijkje gaan nemen bij de schietvereniging.

De schietvereniging Groningen is een organisatie voor de liefhebbers van sportschieten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de schietsport een edele sport. Een concentratiesport. Zie het niet als een opleidingskamp tot Rambo. Het gaat hier om sportschieten. Zie het als golfen. Het vereist veel concentratie, lichaamscontrole en controle over de geest. Sportschieten is een sport die geschikt is voor iedereen en voor iedere leeftijd vanaf 16 jaar. Het is een sport voor perfectionisten die niets willen missen. De schietsport kent een zeer grote diversiteit aan onderdelen (disciplines), waaronder luchtgeweer, klein en groot kaliber geweer en klein en groot kaliber pistool. Voor elk wapen wordt bij de wedstrijden in de eigen afzonderlijke disciplines geschoten.

En wij van de Studentenkrant mochten een kijkje nemen bij de vereniging. Na een lange barre tocht, begaven wij ons naar het zuidelijkste puntje in Helpman. Hier schijnt de schietvereniging te zijn. Aan de Chopinlaan. De ingang is te vinden aan de zijkant van een winkelcentrum, midden in een woonwijk. Deze enkele deur, zonder enige referenties als herkenningspunten leidt je naar een donkere gang met een volgende deur. Hier moet je aanbellen, melden wie je bent, terwijl je weet dat de camera’s je goed bekijken. De zoemer gaat, de weg kan vervolgd worden en na een tijdje lopen door een, op het eerste oog, duister gangenstelsel, kom je uit bij de vereniging. Hier is het dus, in tegenstelling tot de vorige paar minuten, Retegezellig. Net een ondergronds klein kroegje met allemaal foto’s en prijzen aan de muur. Na een korte uitleg en voorbeelden, mochten wij het zelf proberen. En hoe moeilijk kan het nu zijn? Dat dachten wij ook. Er zijn vele onverwachte aspecten waarmee rekening gehouden dient te worden.

Ten eerste draait het bij schieten om de veiligheid. Je draagt je schutgerei altijd met de loop omhoog. Het magazijn naar voren gericht zodat men kan zien dat je ongeladen rondloopt. Met een geladen geweer mag je nooit omdraaien. Alleen richting de schietschijven mag men met geladen geweer richten.

Het vasthouden lijkt niet zo lastig. Met jarenlange GTA-ervaring denk je natuurlijk dat je zo een geweer vast kunt pakken. Nou, dat valt dus vies tegen. De houding alleen is al een ingewikkelde volgorde van stappen voor een beginnend schutter. Twee benen stevig uit elkaar en zijdelings gaan staan. De rechtshandigen moeten hun linkerheup iets indraaien. Alsof je een vrolijke heupbump maakt met een ander persoon maar dan moet je dit standje vasthouden. Je legt de loop van het geweer op je linkerhand. Natuurlijk neem je in het begin een actieve schiethouding aan. Elleboog in de lucht zoals je ook in films ziet. De instructeur ziet het gebeuren en schiet bijna in de lach. Hij legt uit: ‘Wat als je nu een wedstrijd zou schieten? Hoelang kan jij je elleboog dan in deze houding omhoog houden?’ Een retorische vraag want lang ga je het niet volhouden. De instructeur geeft aan dat we er meer als een zoutzak bij moeten gaan staan. Laat je elleboog vieren want het omhoog houden zorgt voor een grotere afwijking.

Na deze instructie in vogelvlucht worden we in het diepe gegooid. De eerste stap is het laden van het luchtgeweer. Je trekt eerst het hendeltje naar achter, vervolgens leg je het kogeltje met de open kant tegen de veer aan. De hendel helemaal naar voren en richten en afdrukken. Concentratie en rustig staan zijn de basisbeginselen van een goed schot. Staand schieten is lastig omdat je begint te trillen. Liggend schieten ging al beter. De schutter gaat op een plank liggen in een tijgerpositie. Plat met de buik op de grond. Hierdoor heeft men meer stabiliteit. De schoten werden zo ook beter. Vervolgens werd er met pistool geschoten. Doelstelling: binnen tien seconden vijf targets raken. Alleen het plafond heeft de kogels geproefd.

Schieten is verdraaid lastig. De benodigdheden zijn een vaste hand, sterke concentratie maar bovenal de kalmte om tot een perfect schot te komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.