Heel Groningen studeert: Game Design & Development

Afstuderen is een heel proces en bij elke studie weer anders. Producten ontwikkelen, onderzoek doen, documentaires maken: alles is mogelijk en de uitkomsten zijn soms best verrassend en interessant. De Studentenkrant ging deze maand dieper in op een afstudeerproject van de Groningse student Niels Tromp.

 

Niels, vertel eerst eens wie je bent en wat je precies studeert. 

Ik studeer Game Design  & Development. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik via deze manier creatief bezig kan zijn. Mijn creativiteit zit meer in het bedenken en uitwerken van een uniek concept en daar wilde ik me op concentreren. De grootste uitdaging voor mij is iets interactiefs te maken waarbij de speler een spel speelt en daarbij ook nog iets leert.

 

Oké interessant, en wat heb je dan als product ontwikkeld? 

In eerste instantie heb ik alleen iets op papier helemaal uitgewerkt hoe de game eruit komt te zien. Ik heb gekozen om een zogenaamde ‘serious game’ te maken, omdat ik daarin de uitdaging veel groter vind. Daarbij draait het er namelijk om dat je de speler ook echt iets leert, op een leuke en interactieve manier.

 

Lekker bezig! En welke kant ben je hierin op gegaan?

Omdat ik naast gamen ook gek ben op sport, ben ik gaan kijken hoe ik die twee zou kunnen combineren in een spel. Het viel me al snel op dat er veel mensen zijn die niet precies weten wat ze moeten doen als ze voor het eerst naar de sportschool gaan en of wat ze doen wel goed is. Dat is best een groot probleem omdat je dan veel grotere kans hebt op een blessure. De experts die ik gesproken heb ondervonden dit probleem ook en zij gaven aan dat er zeker vraag is naar een manier waarop sport ook aan de mensen thuis uitgelegd kan worden om blessures en dergelijke te voorkomen. Dus heb ik een spel ontwikkeld wat mensen de juiste houding aanleert.

 

En hoe moeten wij ons dat precies voorstellen? 

Het idee is dat je binnen de game een avatar hebt die in het begin nog niets kan en niet fit is. Het is dan de bedoeling dat je samen met je avatar gaat trainen. Dat trainen doe je door steeds het juiste gewicht en de juiste houding te kiezen. Je krijgt eerst te zien waar je op moet letten, bijvoorbeeld voeten op schouderbreedte, rechte rug enzovoorts. Bij een te zwaar gewicht zal de houding van de avatar niet goed zijn, hierdoor weet je dat het gewicht te zwaar is en je met een lichter gewicht moet trainen. Het gaat namelijk om de juiste houding en beweging, niet het gewicht. Je begint uiteraard op beginnersniveau en de oefeningen die de avatar laat zien worden steeds geavanceerder en groeit dus als het ware mee met jou.

 

Dat klinkt wel een beetje omslachtig, een spel dat mensen moet motiveren om meer te gaan bewegen. Of zien wij dat verkeerd?

Daar heb ik ook veel over na moeten denken. Het is ingewikkeld om mensen te motiveren om de eerste stap te nemen. Dus heb ik me gericht op de mensen die zelf gemotiveerd zijn om te sporten, of dat al doen maar niet precies weten hoe ze dat aan moeten pakken. Natuurlijk zou het heel erg mooi meegenomen zijn als mensen van de app horen en daardoor gaan sporten, omdat het gevoel dat ze er niet alleen voor staan hen motiveert. Maar in eerste instantie gaat het dus om mensen die de stap naar de sportschool al hebben gemaakt. Het uiteindelijke doel van de app is dan ook dat er een soort database komt waarmee de sporter zelf zijn training kan samenstellen uit verschillende oefeningen, met en zonder apparaten.

 

Het lijkt dus een beetje op die hardloopapps die je nu kan downloaden. Die begeleiden je ook naar een doel.

Ja daar lijkt het inderdaad een beetje op, maar het verschil is dat mijn app ook laat zien hoe je de oefening uitvoert. Hardlopen is vaak een routine en fitness is een sport die je echt moet aanleren, en als dat niet goed gebeurt kan dat problemen opleveren. Ik probeer nu dus een app te ontwikkelen voor de eerste stap, namelijk de eerste maand of maanden in de sportschool. De app is eigenlijk een soort digitale personal coach die je spelenderwijs leert sporten, en in plaats van dat hij naast je staat en je afbeult, doe je het nu helemaal zelf.

 

De volgende stap is nu een businessplan opstellen en kijken hoe ik dit het beste tot uitvoering kan brengen. Het was leuk om met professionals uit het werkveld te praten en van hen te horen dat het wel degelijk een concept is dat iets kan worden. Dat heeft me alleen maar gemotiveerd om er nog meer over na te denken.

 

Nou dat klinkt best wel spannend, met een beetje geluk en goede wil zien wij over een paar maanden of jaren dit appje van jou in de virtuele winkels. Is er verder nog iets wat wij echt zouden moeten weten? 

Ieder jaar wordt er een evenement opgericht waarbij je als team binnen 48 uur een spel moet produceren met een bepaald thema. Samen met een aantal medestudenten ga ik hieraan meedoen. Dit is de Global Gamejam, over de hele wereld doen er teams mee en hier in Groningen is er sinds vorig jaar ook een locatie waar je mee kunt doen. Dat zijn altijd hele interessante events omdat je in korte tijd heel erg veel leert. De volgende zijn in januari. Ik zie er misschien niet uit als de typische gamer, maar hiervan gaat mijn hartje toch wel sneller kloppen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.