Cultuur

Een andere kerst…

Jezelf volstoppen tot spijt en schaamte de overhand krijgen. Voor mij is dat de definitie van kerst. Voor anderen heeft het iets te maken met lampjes, gezelligheid, Jezus: noem het maar. Als in Nederland het idee van kerst al verschilt bij iedereen, hoe zit dat dan internationaal?

Een mooi voorbeeld van een andere traditie tijdens kerst is de Yule Goat in Scandinavië. Er wordt op een plein in Gävle, Zweden een gigantische geit gebouwd van stro. Leuk natuurlijk, zo’n grote geit, maar al snel was er een stel belhamels dat het spannender vond als het geval in de fik stond. Zo werd een nieuwe traditie geboren waar elk jaar de geit werd opgebouwd, en elk jaar werd geprobeerd de geit in de fik te zetten. In de laatste vijftig jaar is dit ongeveer de helft van de keren gelukt. Stro brandt ook wel lekker. Mocht een ticket te duur zijn, er is een livestream beschikbaar om de ondergang van Yule te aanschouwen. Mochten er geen bezems te zien zijn op de livestream dan heeft dit ook een reden: In Scandinavië verbergt men hun bezem rond de kerst zodat deze niet door heksen kunnen worden gebruikt als vervoersmiddel. Weet je dat ook weer.

Even terug naar het schransen. In Japan gaat kerst ook vooral om eten. De Jappen doen het, zoals je vast al wel had verwacht, weer lekker anders. Ze zien kerst namelijk als een leuke Amerikaanse traditie, Japan zelf heeft geen speciale kerstgedachte omdat religie daar minder aanwezig is. Fastfoodketens hebben hierop ingespeeld, vooral KFC maakt op zodanige manier reclame dat Japanners massaal reserveren om daar met kerst aan tafel te gaan. Met de familie bij de KFC vinden zij dus helemaal mooi, gekke Japanners. Het is zelfs zo dat er maanden van te voren voor wordt gereserveerd.

Als laatste is er nog Oekraïne, waar in plaats van ballen, spinnenwebben in de kerstboom worden gehangen. Het verhaal gaat dat een oud vrouwtje geen geld had voor versieringen, maar dat de spinnenwebben glanzend in het ochtendgloren voor haar de mooiste versiering waren die ze zich kon wensen. Hartverwarmend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.