Actueel

Remember, remember the fifth of november

Wie zich 5 november op de Dam van Amsterdam begaf, waande zich in heuse filmscène van V for Vendetta (rare shit trouwens, even tussendoor). Het had niet veel langer moeten duren of wij hadden Tchaikovsky uit de boxen van de winkels verwacht, gevolgd door het woeste geluid van ineenstortende gebouwen.

Totdat er in de verte wat klinkt: ‘Ja, jongens, er gebeurt eindelijk iets. We gaan lopen!’. Onze betovering is verbroken en zwaar ademend en zwetend achter ons vijf euro, plastic, Guy Fawkesmasker keken wij door de smalle gaatjes die ons een gering zicht op rest van de schamele stoet gaf en langzaam schuifelde wij met onze medegenoten schoorvoetend de natte, stenen ondergrond af, op weg naar een protesttocht door Amsterdam.

Een protesttocht, waar we naar één film en één documentaire aan begonnen, maar waar een verdere Google-zoektocht op die desbetreffende zaterdagochtend in de trein ons pas alles over kon vertellen: The Million Mask March georganiseerd door Anonymous Nederland.

Anonymous is een internationaal collectief van activisten en ‘hacktivisten’. Deze activisten zijn bekend geworden door een reeks operaties en DDoS-aanvallen op websites van overheden, religieuze organisaties en bedrijven.

Onder het motto: ‘We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us, is deze organisatie verantwoordelijk voor verschillende internetaanvallen op personen, bedrijven, of groeperingen die niet stroken met vrijheid van meningsuiting, die tegen hun geloof gaan dat de regering alle macht zou hebben en op vrije stromen van informatie. Alhoewel Anonymous geen vaste filosofie heeft zijn het wel de bouwstenen waarop veel acties op zijn gebaseerd.

Een bekende internetaanval is de aanval op PayPal, MasterCard, VISA en de Zwitserse bank PostFinance in 2010, omdat zij geen gegevens meer wouden verlenen aan WikiLeaks, een site die geheime rapporten aan de wereld ten toonstelt om mistanden aan de kaak te stellen. Anonymous besloot hierop te reageren door deze websites 10 uur lang plat te leggen.

Andere bekende voorbeelden, waarbij soortgelijke acties zijn uitgehaald, is de internetoorlog met de Scientology kerk en het uitschakelen van de website van Donald Trump. En dat alles via een virtueel masker: het internet.

De eerste Million Mask Marches in 2013 waren dan ook de eerste real life ontmoetingen tussen de mensen achter deze maskers en gaven de aanhangers van Anonymous de kans om elkaar te ontmoeten. Maar ook deze keer: achter een masker, wat haast het symbool van Anonymous is geworden: Het Guy Fawkesmasker gepopulariseerd door de film V for Vendetta. 

Dit masker is niet alleen om het imago van Anonymous te bewaren. Het betekent ook dat iedereen, wie je ook bent, iets kan betekenen voor de wereld. Het belangrijkste aan het masker is het feit dat het, het echte symbool van Anonymous representeert: ‘The man without a head’. Deze man staat voor het feit dat er geen leiders zijn binnen deze organisatie, dat er alleen natuurlijke leiders zijn en iedereen anoniem kan deelnemen.

En dat laatste is fijn als je uitgelaten de uitingen als ‘Fuck the system’ scandeert naar onschuldige dagjesmensen in de Kalverstraat, op de Albert Cuyp en op het Museumplein. Ja, ook wij, leken van de organisatie der Anonymous werden opgejut door de echte die-hards die naar verluid al jaren meedoen aan deze protesten.

En toegegeven, ook al voert zo’n protest van een schaamtelijke 100 mensen in een klein land als Nederland niet veel uit, het voelt goed om je in een groep te begeven, ergens voor te staan en nagekeken worden door mensen die, net als wij, geen idee hebben wat je aan het doen bent. Het voelt magisch, als je bij het beeld van I Amsterdam een ritmisch gegalm hoort van jou en je volgelingen. Het voelt machtig als mensen opgeschrikt voor jou en je (tijdelijke) vrienden aan de kant gaan.

En stiekem ook toegeven: deze mensen hebben wel degelijk een punt. Er is een hoop wat er mis gaat in deze wereld en wat verbeterd kan worden, zelfs in onze eigen Nederland.

Voor ons hield het protest na een twee uur durende gratis rondleiding door Amsterdam op met een blokkering op de openbare wegen van onze hoofdstad en de komst van de politie. Het was tijd voor een welverdiend biertje. Het is ook niet niks dat protesteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.