Actueel

Recensie: Meelopen met de Dierenambulance

December is de tijd van liefdadigheid. Maar voor sommige mensen kent liefdadigheid geen tijd. Zij zetten zich het hele jaar in voor de samenleving. Zo ook de dierenambulance Groningen. Een vereniging die merendeels drijft op de kurk van vijftig enthousiaste vrijwilligers. Zij hebben zich tot doel gesteld om zieke en gewonde dieren te helpen. Daar wilden wij als Studentenkrant meer van weten dus namen we een kijkje achter de schermen.

De meldkamer is de plek waar het gebeurt. Hier komen meldingen binnen van vermiste dieren of dieren die in nood zijn. De telefoondienst probeert zoveel mogelijk op te lossen en stuurt zo nodig een ambulance op pad om een reddingsactie te verrichten. Deze ambulance heeft een scala aan hulpmiddelen: een kattenbrancard, een hondenbrancard, vangstokken, beademingsapparatuur. Alles is aanwezig om een dier dat angstig en gewond is te redden. Maar de dierenambulance redt niet alleen dieren.  Er moeten ook vervelende operaties worden verricht.

Onze eerste operatie was het ophalen van een overleden zwaan. Het is natuurlijk vervelend om een overleden dier op te halen. De vrijwilligers zeiden dat het dagelijkse kost is. Bij het werken op de dierenambulance liggen leven en dood vlak bij elkaar.  Aangereden en als gevolg daarvan overleden huisdieren worden door de ambulance opgehaald. De dieren hebben vaak een harde klap gemaakt en worden door de vrijwilligers afgelegd. Bij het afleggen worden de dieren voor een laatste keer eerbiedig schoongemaakt. Het bloed wordt van de poten afgespoeld. Ze worden vervolgens droog geföhnd. Sommige dieren worden zelfs weer enigszins dichtgenaaid om ervoor te zorgen dat de eigenaar zijn huisdier niet in slechte staat hoeft te zien. Het afleggen is een vorm van respect voor het dier.

Mooie momenten zijn er gelukkig veel vaker. Als een gewond dier weer wordt vrijgelaten in het wild of als een dier weer wordt verenigd met zijn eigenaar. Ze vertellen over een kat die na anderhalf jaar met zijn eigen baasje werd herenigd. Zijn baasje was verbaasd maar bovenal gelukkig toen hij dit nieuws hoorde.

Door weer en wind rukken deze mensen uit om de dieren te redden. Het fixeren van pootjes van vogels. Egeltjes in een warme handdoek leggend. Vleermuizen water toedienend via een theelepeltje. De vrijwilligers draaien hun hand er niet voor om. Ladingen met asielbonnen, gevonden rapporten en meldingen verwerken ze. Ze nemen het allemaal voor lief want de dieren moeten geholpen worden. De vrijwilligers zijn echte helden. Zij zetten zich belangeloos en met hart en ziel in voor de dieren in nood. Iedere medewerker van de dierenambulance verdient lof voor zijn diensten en de bergen werk die worden verzet. Jullie maken de wereld een stukje mooier. Blijf zo doorgaan.
Maar deze mensen kunnen het niet zonder de oplettende medemens. Zie je een dier in nood? Schroom niet en bel de dierenambulance op (050) 579 19 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.