Opinie & Debat

De zuinigheid van de Nederlander

Zodra iets gratis is, willen we het hebben. Als we dat niet willen, zijn we geen goede Nederlanders. En blijkbaar laten we al ons morele besef varen als er weer eens wat te halen valt bij de lokale supermarkt. Of de Subway, of de Hema, of elke andere plek waar je zegeltjes op spaarkaarten kan plakken voor gratis dingen. Naar mijn mening gaan we te ver.

En dat heeft met meerdere dingen te maken. Op de eerste plaats, al die bomen. Jongens toch. Al die bomen die worden gekapt omdat ik zo nodig een dagje uit wil, glazen/borden/messen/pannen wil sparen, een gratis broodje of maaltijd wil en daar elke keer een papieren kaart met papieren zegeltjes voor vol moet plakken. Dat kan toch niet milieubewust zijn. Misschien nog wel meer omdat meer dan de helft van die kaarten altijd verdwijnen en dan maanden na dato ergens tussen een boek opduiken. Bij mij althans.

Daarnaast worden mensen echt duivels als blijkt dat anderen die kaarten liever hebben dan zij. Veel mensen hebben het schijnbaar niet door, maar die zegeltjes krijg je gewoon gratis bij je boodschappen. Welke moraal heb je dan, als je voor elke volle spaarkaart vijftien euro vraagt omdat ‘jij het geld wel aan boodschappen hebt uitgegeven, dus wil je er op z’n minst iets voor terug’. Nogmaals, je krijgt ze gratis. Is het dan zo moeilijk om gewoon een liefdevolle Nederlander te zijn en als jij al je rommel bij elkaar hebt gespaart je overige volle kaarten te geven aan iemand die er net zo veel plezier van heeft als jij, maar niet zo veel geld had om 50 volle spaarkaarten bij de Appie te verzamelen?

Het laatste geldt eveneens voor de gratis reizen kaartjes van de NS, die je ook nog eens gratis krijgt van de NS. Mijn frustratie is groots als zelfs daar nog geld aan verdiend wordt. Wat is er gebeurd met heb uw naasten lief? Geef dat kaartje lekker aan een arme oma, die kan dan een keertje kosteloos bij haar kleinkind op bezoek.

Als laatste zijn die spaaracties zo inefficiƫnt. Het kost alleen maar heel veel geld en heel veel bomen om dergelijke acties te laten bestaan. Boekjes moeten worden gedrukt, en stickers. En dat voor elke actie weer anders. Daarnaast moeten displays worden gemaakt, en reclame voor in de winkel, en daarbuiten. En de acties duren vaak maar een maand. Dus elke maand, of elke twee maanden moet alles weer opnieuw worden gedrukt.

Is er niet een systeem te bedenken dat dergelijke spaaracties gewoon via de smartphone gaan? Dat je een code laat scannen die jouw zegeltjes op jouw account zet? En als je ze zelf niet wil, is er een knopje met: mail naar een vriend. Dan hoeft er de helft minder geprint te worden, gaat het delen nog makkelijker dan dat je al die losse zegels per post ontvangt en heb je alles altijd bij je. Dat stukje menselijkheid moet je zelf dan maar veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.