Actueel

De Fietsklusbus: dat fixen we even

De meeste studenten bezitten een stalen ros met enige mankementen. Niet-werkende remmen, kapotte lampen, een slag in het wiel of een wiebelend stuur. Het zijn de kenmerken van een café-racer. De meeste studenten vertikken het om hun fietsen te laten repareren. Maar wankele fietsen zijn niet alleen voorbehouden aan studenten. De basisschooljeugd heeft namelijk ook last van achterstallig onderhoud bij hun fietsen. Voor de kinderen is er al enige tijd een oplossing in de vorm van de Fietsklusbus.

Ryan, Nada, Mila, Kayleigh, Nina en Martin hebben de taak op zich genomen om de bus in het voetlicht te brengen. Deze groep heeft namelijk een Facebookpagina opgericht met de actie: ‘Fix een fiets’ om bekendheid te generen en minimagezinnen te bereiken. Om 13.00 was de feestelijke opening en de Studentenkrant, begaan als zij zijn met het lot van de Stadjers, was erbij.

Obs de Sterrensteen (welke student kent het niet?) zette de actie fix een fiets op. Deze actie heeft als doel zoals Ryan het verwoorde: ‘Om iedereen er van bewust te maken dat er fietsregelingen zijn voor kinderen van minimagezinnen’. Om klokslag dertien honderd uur werd de actie met een druk op de knop in werking gezet. De Facebookpagina was nu in volle werking. De genodigden trokken naar buiten en onder het genot van een glas champagne werd er geproost op de start van het goede initiatief. De Fietsklusbus was allang opgesteld op het schoolterrein met twee gepassioneerde fietsenmakers als adjudanten. Ze hadden nog even rust voordat de massaproductie op gang zou komen.

De kinderen van de basisschool kwamen met de fiets aan de hand het plein opgewandeld. Lekke banden, piepende remmen en missende trappers. Iedere fiets kon wel even een APK-keuring gebruiken. De Fietsklusbus kwam als geroepen. Om enige orde te scheppen in de organisatie was er een ingenieus bonnetjessysteem. Er werd op nummer gerepareerd. Banden werden geplakt, remmen werden gefixt en lampen gemonteerd.  De kinderen hielpen waar ze konden en kregen een snelcursus fiets repareren. De juffen en aanwezige ouders veranderden ook in volleerde fietsenmakers. Zelfs onze eigen reporter begon met zijn matige praktijkkennis banden te plakken en op te pompen. Er ontstond een fietsenwerkplaats daar op het schoolplein te Vinkhuizen. Twee uur lang stonden de fietsen er op de kop. Iedere fiets kreeg een beurtje en uiteindelijk vertrok iedereen fietsend naar huis.

Al met al was de dag geslaagd. De kinderen konden weer fietsen. De minimaregelingen stonden op de kaart en 050 heeft er een platform van hoop erbij op Facebook. De studentenkrant als bandenplakker op een schoolplein te Vinkhuizen.

Dat het ooit nog zover zou komen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.