Actueel

De 10: wijsheden van een Vosje

Er zijn een paar uitspraken die mij in het dagelijks leven op de been houden. Ze helpen mij te relativeren en door te pakken in zware tijden. Sommige vinden hun oorsprong in mijn familie, sommige zijn schaamteloos van anderen overgenomen en sommige zijn ontstaan in mijn eigen mooie hoofdje. Ik ben natuurlijk niet de beroerdste en deel deze dan ook graag met jullie. Doe er je voordeel mee.

  1. ‘Alcohol is na slaap en ontkenning het belangrijkste.’

Soms trek je het leven even niet meer. Dan kan je drie dingen doen: slapen (dan merk je er niks van), ontkennen (dan merk je er niks van) en alcohol drinken (dan merk je er niks van). Deze komen het beste uit de verf wanneer je ze -in welke volgorde dan ook- combineert.

  1. ‘Je kan een condoom drie keer gebruiken; een keer normaal, een keer binnenstebuiten en een keer als kauwgum.’

Deze wijsheid komt van mijn vader. Ik denk dat hij graag kleinkinderen wil. Of hij wenst ons soa’s toe. Of het is gewoon een grapje, ik weet het niet zeker.

  1. ‘Wat niet kan, is nog nooit gebeurd.’

Er zijn weleens discussies ontstaan over deze uitspraak. Zo zei iemand ooit: Je kan niet voor de tweede keer Pfeiffer krijgen en dan is het al wel gebeurd. Maar let op: in dit geval zou het dan gaan om twee keer Pfeiffer krijgen, en dat is nog nooit gebeurd. Onweerlegbaar.

  1. ‘Beter een zes zonder stress, dan een zeven zonder leven.’

Toegegeven, deze vindt zijn oorsprong niet in mijn familie maar ik heb hem wel van mijn broer geleerd. In dezelfde strekking: een tentamen kan je herkansen, een avond stappen niet.

  1. ‘Kan gewoon.’

Ja echt, sinds ik dit te pas en te onpas zeg verbaas ik me nergens meer over. Kom je lekker evenwichtig over. Vertel je mij dat je zonder te studeren en met drie uur slaap brak een tentamen hebt gehaald? Geen probleem, kan gewoon.

  1. ‘Kou is een emotie, kan je uitschakelen.’

Zeer belangrijk in deze wintermaanden. Herhaal dit hardop als een mantra als je zonder handschoenen naar huis fietst of wanneer je per abuis gaat ijsduiken in een wak. Het helpt geen zier maar anderen zullen deze stoïcijnse oermens in je bewonderen.

  1. ‘Het kan vriezen, het kan dooien.’

Uitstekend antwoord op elke ongewenste vraag van je jolige oom/tante tijdens de feestdagen. Sla nadat je dit hebt gezegd even wijs je ogen neer, alsof je vol ontzag nadenkt over de mysteriën van de natuur en het leven. Dikke kans dat ze je daarna met rust laten.

  1. ‘Kan nie goe gaan nie hè’

Geleerd van mijn Vlaamse vrinden, die gek zijn op dubbele ontkenningen. De vraag is nu: gaat het wel of niet goed? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar daarom kan je het wel altijd gebruiken.

  1. ‘Je bent zelf een sukkel.’

Of welk onaardig woord dan ook dat iemand tegen je zei. Een stukje retoriek van de bovenste plank die elke discussie in de kiem smoort en jou als winnaar bekroont. Eventueel kan er een tegenreactie komen zoals ‘je moeder is een sukkel’. Dan is een gepast antwoord: Nee jóúw moeder is een sukkel. Werkt altijd.

  1. ‘Rookworst zonder r is ook worst’

Gehoord van mijn andere broer. Naast dat het absoluut waar is, is het een prachtig stukje relativeren. Zonder opsmuk en bijbedoelingen. C’est la vie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.