Interview

Gronings Vloggen

 ‘Vloggen is als een verslaving voor me’, laat de Groningse vlogger Marcel Liu (22) weten. Naast dat hij bedrijfskunde studeert aan de RUG, is hij veel bezig met het steeds populairder wordende vloggen. Dit is het maken van een videoblog waarbij de hoofdpersoon alles uit de kast haalt om zoveel mogelijk kijkers te trekken. Wij als Groninger Studentenkrant waren benieuwd hoe het voor vloggers is om elke dag tijd te maken voor het maken van een video, en vooral hoe ze om gaan met de druk die hierbij komt kijken.

Het vloggen wordt steeds populairder. Vooral jongeren kijken dagelijks naar de Nederlandse vloggers die zelfs hun school, studie of werk ervoor op hebben gegeven om ze te vermaken. De top drie grootste vloggers in Nederland hebben gezamenlijk bijna zeven miljoen abonnees en twee miljard views. Maar deze views komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. De vloggers willen natuurlijk een zo leuk mogelijke video maken zodat zij hun kijkers niet teleurstellen. Wanneer je net als Enzo Knol, een van de bekendste vloggers uit Nederland, 1.373.697 abonnees op je kanaal hebt, is het begrijpelijk dat de druk op hem erg hoog ligt.

Ten eerste is het goed om te weten wat de ingrediënten zijn voor een goede vlog. Vlogexpert Hinkjan Apotheker uit Groningen legt uit dat vloggen niet iets is wat je uit de losse pols kunt doen, je moet weten hoe de techniek werkt. Er zijn verschillende regels waaraan je je moet houden tijdens het maken van een vlog. Een erg belangrijke volgens Hinkjan is het geluid: ‘Wanneer je niet goed verstaanbaar bent, haakt men al snel af.’ Het is volgens hem de kunst om juist je eigen soort mensen te bereiken met je vlog, en niet af te gaan op bijvoorbeeld ‘alle jongeren in Nederland’. Daarom moet je iets kiezen waar je zelf voor 100 procent in geïnteresseerd bent.

Marcel Liu is ongeveer een jaar geleden begonnen met vloggen en maakt vooral video’s over zijn dagelijks leven. Maar wat maakt dit nou voor de kijkers leuk om naar te kijken? Volgens Marcel komt dit doordat het voor veel kijkers herkenbaar is. Hinkjan Apotheker zegt hierover: ‘Jongeren vinden het leuk om te kijken hoe iemand dagelijks leeft en doet. Hij filmt zichzelf vanuit een huiselijke situatie, dat is een nieuwe vorm van beleving.’ Enzo Knol is ook een vlogger die zijn dagelijkse leven filmt, maar hij verdient hier geld mee. Volgens Hinkjan zijn de vlogs van Enzo populair omdat ze vol zitten met positiviteit. Marcel vertelt dat het hem heel leuk lijkt om net als Enzo een voorbeeld te zijn voor zijn kijkers, maar dat dit te veel invloed zou hebben op zijn normale leven.

Toch barsten niet alle veelbekeken vlogs van de positiviteit. De laatste tijd is er veel ophef geweest over de vloggers uit Zaandam. Zij worden door een groot deel van Nederland gezien als tuig door de vlogs die ze maken. Zo probeerden ze bijvoorbeeld tijdens het filmen de politie uit te dagen. Zij zijn erg veel in de media gekomen, waardoor hun vlogs juist heel vaak bekeken zijn. Vaak zijn emotionele vlogs ook erg populair. Zo ook toen bekende vlogger ‘Djurmaine’, die ook in de documentaire Shinewereld voorkomt, zelfmoord pleegde. Al zijn YouTube collega’s waren in shock en veel hebben hier een video over gemaakt. Vlogger David Harms (DusDavid), een van de grondleggers van de YouTube community, filmde zichzelf vervolgens terwijl hij alleen maar moest huilen. Marcel Liu: ‘Wanneer je op YouTube jezelf openstelt naar je kijkers, zullen ze je beter leren kennen. Je kijkers krijgen hierdoor een band met je en zullen vaker naar je gaan kijken.’

Maar wat doet het met een mens om zichzelf dagelijks zo tentoon te stellen, met alle gevolgen van dien? Naast leuk commentaar, krijgen vloggers ook vaak kritiek. Ook lopen ze het gevaar om niet zichzelf te blijven, maar een personage te spelen waartoe ze gedwongen worden. Marcel geeft aan dat hij probeert om zichzelf te blijven tijdens het vloggen, maar dat het heel lastig is. Marcel: ‘Als je tegen een camera praat ben je altijd anders dan hoe je in het echt bent.’ Marcel ervaart veel druk om telkens een nieuwe vlog voor zijn fans te maken: ‘dit is ook de reden geweest dat ik tijdelijk was gestopt met vloggen. Op een gegeven moment krijg je heel erg het gevoel dat je alles moet gaan filmen wat je doet. Hierdoor geniet je minder van bepaalde momenten. Met mijn relatief weinig abonnees vond ik dit al erg lastig, laat staan als je er een miljoen hebt.’

‘Het is een baan waarbij je inzet je salaris is’, zei vlogger DusDavid in de documentaire Shinewereld. Hiermee bedoelt hij dat wanneer je een slechte vlog maakt, je minder kijkers krijgt en minder geld verdient. Dit geeft aan dat vloggers veel uit de kast moeten halen om kijkers te trekken. Zij zullen geen views krijgen met een filmpje over zichzelf op de bank. Hierdoor krijg je vlogs over onderwerpen als onzekerheden of bijzondere talenten. Hinkjan: ‘Als je afhankelijk bent, is de druk er elke dag om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk kijkers krijgt. Het is niet voor niks dat bekende mensen soms moeite krijgen met de positie die ze daarbij aannemen. Waar ligt de grens? Blijf je normaal doen of ga je naast je schoenen lopen?’

Hoe zit dat met Marcel? Op dit moment heeft hij 1543 abonnees. Voor deze mensen maakt hij regelmatig een video. Hij vertelt dat hij nog niet naast zijn schoenen is gaan lopen doordat hij nu soms herkend wordt op straat. ‘Wanneer je mij vergelijkt met bijvoorbeeld Enzo Knol, zie je nog een erg groot verschil. Voor Enzo neemt het vloggen zijn hele wereld in beslag, dit geldt voor mij niet. Naast het vloggen volg ik nog een studie op de Rijksuniversiteit van Groningen en houd ik me dus ook nog met veel andere dingen bezig.’

Door de steeds toenemende concurrentie tussen vloggers zullen zij vaker grenzen op gaan zoeken. Dit deden bijvoorbeeld twee Nederlandse vloggers, die dachten kijkers te kunnen trekken door zichzelf te filmen terwijl ze op een trein zaten. Hinkjan: ‘Ik vind dat je als vlogger binnen de kaders moet blijven en dat de jongens die op de trein zijn gaan zitten, veel te ver zijn gegaan. Het is natuurlijk zo dat je met bijzondere of spannende dingen meer kijkers trekt. Maar juist als je gaat filmen waar je zelf goed in bent of wat je zelf interessant vindt, wordt het spannend.’ Volgens Hinkjan is vloggen iets tijdelijks en is vernieuwend zijn het belangrijkst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.