ActueelCultuurInterview

Delisjos

delisjos 20x30 cm, 300 dpi-4Je kent hem ongetwijfeld van zijn overvette Oreo-taart. Of van zijn gintonic-cake met extra gin. Want met gemiddeld duizend views per Youtube-filmpje, vijfhonderdzestig likes op Facebook en een flinke schare vrouwelijke stickerfans is DelisJos nauwelijks weg te denken uit de huidige toetjes-scene. Iedere twee weken verschijnt er van deze gezellige koekenbakker een filmpje op het net met daarin een nieuwe creatie. De SK sprak DelisJos in zijn eigen keuken, daar waar het allemaal gebeurt.

Vertel, Jos. Hoe is het allemaal begonnen?
‘In mijn eerste jaar moest ik iedere huisavond een toetje maken. In het begin ging dat niet van een leien dakje, maar ik gaf natuurlijk niet op. Dat kon ook niet, want geen toetje betekent: op eigen kosten McFlurry’s halen. Steeds vaker stond ik al op maandagavond in de keuken, voorbereidingen te treffen voor het toetje van de volgende dag. Zo ontstond de grap dat ik mijn eigen kookprogramma moest beginnen, en op die manier werd DelisJos langzaam geboren.’

En toen was daar het eerste filmpje. Hoe werd dat ontvangen?
‘Goed. De doelgroep was ook meteen duidelijk. Zeventig procent van de eerste zeshonderd views waren mannen tussen de 22 en 27. Dan weet je waar je het voordoet. Ook op Facebook ging het niet onaardig. Het eerste filmpje had al zo’n dertigduizend views. Dat betekent dat het maar liefst dertigduizend keer bij mensen op de startpagina voorbij is gekomen.’

En welke video doet het nu het lekkerst?
‘De eerste, met de appeltaart. Die gaat nu richting de 1100 views.’

Met zo’n aantal views kan er geld verdiend worden. Hoe zit het met de commercie?
‘Het is mooi meegenomen, maar het is niet direct mijn doel. Ik wil in de toekomst wel wat DelisJos-schorten verkopen aan de echte liefhebber en daar wil ik natuurlijk wel een beetje winst op maken. Maar ik hoef niet die gozer te zijn die binnenloopt met een uit de hand gelopen grap. Ik stop het geld liever in het concept. Zo steek ik de paar centen die het nu oplevert vooral in de ingrediënten van de toetjes, zodat die niet op de Wiebetaaltwat hoeven. Ik wil ook weer niet dat DelisJos alleen maar geld kost.’

Aan alles komt een eind, maar hoe voorkom je dat DelisJos een tijdelijke hype is? Hoe houd je het interessant?
‘Een hype is zeker een gevaar. Wat dat betreft is er genoeg om over na te denken. Bijvoorbeeld de frequentie. Elke week een filmpje gaat vervelen, maar langer dan twee weken moet het ook niet duren. Bij allebei verlies je kijkers. Daar moet je dus een juiste balans in vinden.’

DelisJos is natuurlijk nergens zonder woordgrapjes. Komen die allemaal uit eigen trommel?
‘Dat is meer een groepsproces. Wanneer het recept bekend is, gaan we een beetje ouwehoeren en meestal komt daar wel wat uit. Het is onderscheidend en het zijn de woordgrappen die blijven hangen en waar ik op aangesproken word.’

Wat zijn ambities, Jos? Hoeveel mensen zou je uiteindelijk willen bereiken?
‘Het lijkt mij fantastisch als een kwart tot de helft van de Groningse studenten weten wie Delisjos is.’

Wat bescheiden. Kun je nu eigenlijk nog wel normaal over straat?
‘Dat gaat nog net… Nee, ik word wel steeds vaker herkend.’

En ‘de vrouwtjes’?
‘Ja, het vrouwelijk schoon toont zichtbaar meer interesse. Ik heb er zelfs al mee gescoord en er schijnen bepaalde foto’s op de whatsapp te circuleren… Overigens weet ik niet of het de dames nou om mij of om mijn taarten is te doen.’

Wat vind je moeder hier allemaal van?
‘Mijn moeder is stiekem mijn grootste fan. Zelfs voor haar ben ik nu alleen nog maar ‘Jos’. En het grappige is dat ik het toetjes maken van haar met de paplepel kreeg ingegoten. Ze heeft een tijdje met haar eigen oventje bij mensen thuis cupcake-workshops gegeven. Toen was ik er alleen maar bij voor het consumeren, dus voordat ik de stad in kwam had ik nog nooit een toetje gemaakt.’

Dankjewel Jos. Wil je nog iets kwijt?
‘Jazeker, de groetjes aan mijn moeder. En stuur vooral je brief naar DelisJosgroningen@gmail.com. Wie weet komt jouw verzoek in de volgende uitzending.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.