Actueel

Student en ondernemer: Studenten Service Groningen

Studenten ondernemers goedEconomiestudenten Ruan Naudé (23) en Derck Stäbler (23) zijn de drijvende krachten achter Studenten Service Groningen. Samen runnen ze het arbeidsbemiddelingsbureautje dat studenten inzet voor onder andere klussen in en rondom het huis. ‘We doen verhuizingen, tuinwerk, schoonmaak, schilderwerk, Iphone- en computerreparaties. Eigenlijk willen we alles doen wat studenten net zo goed kunnen als de duurdere concurrenten’.

Ruan: ‘Het begon allemaal in de zomer, na de middelbare schoolexamens. Het leek alsof iedereen die ik kende van het weer genoot terwijl ik crepeerde in een garnalenfabriek. Voor een grijpstuiver stond ik de godganse dag stinkende garnalen te pellen terwijl een zwakbegaafde opzichter in mijn oor schreeuwde dat het sneller moest. Daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee’.
Ruan wilde liever buiten werken, met fatsoenlijk loon en zonder baas. Hij hing zijn pelhandschoenen aan de wilgen, zei het garnalenleven voorgoed vaarwel en adverteerde zichzelf als tuinhulp op Marktplaats.

‘Bloednerveus fietste ik met een heggenschaar op de schouder naar mijn eerste klant. Ik had geen idee waar ik mee bezig was. Ik had nog nooit ook maar een kamerplant water gegeven’.
De nervositeit bleek onnodig. Al snel groeide via mond-op-mondreclame het werk Ruan boven het hoofd en riep hij de hulp van vrienden in. Het arbeidsbemiddelingsbureau was geboren. Inmiddels is alle kennis en ervaring in huis om succesvol te concurreren met de duurdere professionals.

Bij studentenroeivereniging Aegir ontmoet hij Derck, die net als Ruan wedstrijdroeier was. Derck: ‘De eerste keer dat ik Ruan hielp moesten we bij iemand een appelboompje planten. Twee weken later belde de klant op hoge poten dat de boom ziek was, er verschenen bruine bladeren. Hij stond erop dat we de boom terugbrachten naar het tuincentrum. Wij helemaal terug naar de klant om een bruin blaadje op te halen om aan een medewerker van het tuincentrum te laten zien. Deze was het met ons eens dat de boom niet ziek was, maar dat het zo heel af en toe wel eens wil gebeuren dat een boom een enkel bruin blaadje krijgt wanneer het herfst wordt.’

Inmiddels doen Derck en Ruan alles samen. Soms het echte werk zelf, maar meestal de bedrijfsmatige werkzaamheden als offertes opstellen, de jongens die voor hen werken aansturen, klantcontact onderhouden en administratieve rompslomp. Meestal kost het beide jongens zo’n twee dagen per week, soms meer.

‘Eigenlijk zijn we iedere dag wel met het bedrijf bezig. Elke dag een beetje doen is perfect te combineren met studeren, maar je staat wel altijd op stand-by. Er is altijd wel meer gedoe dan je vooraf had bedacht. Soms heb je klanten die hun factuur niet op tijd betalen terwijl wij wel veel kosten hebben gemaakt. Je moet je niet te druk maken om dat soort gezeur, dat is zonde van je energie’.

Studentenservice Groningen heeft op het moment een pool met zo’n vijftien jongens die flexibel aan het werk zijn, waaronder een aantal roeiers voor de zware klussen. Derck: ‘Het mooie aan studenten is dat veel klanten het leuk vinden om studenten over de vloer te hebben. Onze mensen zijn enthousiast en ze hoeven geen baantje met vaste uren, ze zijn goedkoper voor de klant en ze denken bovenal goed mee met ons. Dat is ontzettend fijn’.

De jongens vermoeden ook dat de door hen gerealiseerde bedrijfsgroei voor een groot deel ligt in het feit dat ze een studentenbedrijf zijn. Ruan: ‘Mensen gunnen het ons, onze klanten vinden het leuk dat we medestudenten aan een bijbaantje te helpen. Ons doel is om een geoliede machine te worden die we eventueel kunnen overdragen aan andere studenten wanneer wij afgestudeerd zijn. Het mooiste zou zijn als we echt een gevestigd bedrijf worden dat op de lange termijn kan uitbreiden naar andere studentensteden’.

‘Of we al rijk zijn? Jonge, money as water, we hebben zelfs een bedrijfswagen! Wat voor een? Een Opel Corsa die van alle kanten uit elkaar dondert en als een malle hapert bij het optrekken. Nee, we verdienen een prima zakcentje maar over het algemeen gaat bijna alles weer terug in het bedrijf om verder te groeien’. Ondertussen heeft Derck zijn telefoon gepakt om trots een foto van het bedrijfskoekblik te laten zien. ‘Ons kindje’, mijmert hij.

Enkele tips voor studentondernemers: ‘Wees creatief om je constante kosten laag te houden, begin klein en investeer je verdiende geld in je bedrijf. Ga lekker experimenteren, je verdoet anders toch je tijd met nutteloze zaken en je leert er veel meer van dan commissiewerk bij je studievereniging. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden; verzamel mensen om je heen die meedenken. Veel mensen hebben ideeën maar doen er niets mee omdat ze niet assertief genoeg zijn. Zo moeilijk is het niet’.

Als je nog een bijbaantje zoekt als bijvoorbeeld ICT ’er of schoonmaakster: www.studentenservicegroningen.nl   

Foto: Emma Westers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.