RUG buit student uit: printkosten omhoog

geldprintenDe RUG heeft wederom besloten de student een oor aan te naaien. Ditmaal wil de megalomane universiteit nog meer geld binnenharken door de printkosten te verhogen.

Dat de RUG haar eigen belang boven dat van de student stelt wisten we al – denk aan het saneren van de kantine in de UB zodat er een ‘hippe’ Star Bucks kon komen – en dit blijkt eens te meer. Een kleine verhoging van de printkosten is natuurlijk tot daar aan toe, maar het bestuur heeft besloten de printkosten te verdubbelen naar 3 cent per printje.

Jan de Jeu, die zitting heeft in dit wijze orgaan, vertelt aan de Universiteitskrant (UK) dat het echt niet de bedoeling is om meer winst te maken maar om de kosten ‘meer in balans te brengen’. De motivatie voor de verhoging is dat andere universiteiten ook meer geld vragen voor een printje. Mooie infantiele logica. Omdat deze manier van beleid maken blijkbaar gewoon kan, willen wij graag een beleidspunt aandragen: Minstens 4 kroegen die door de universiteit worden gerund in de binnenstad. Want ja, de UvA heeft dat ook.

Dat het bestuurslid van de RUG dit beleid goed wil praten is nog tot daar aan toe. Maar het is zorgelijk dat de UK, die wordt gerund door de RUG, dit stukje beleid goed praat. Zij sluit haar artikel over dit onderwerp af met de tekst: ‘Bij een commerciële copyshop kost een zwart-print zo’n 8 cent, en moet voor een kleurenprint zo’n 50 cent worden betaald.’ Ze zeggen eigenlijk, zo erg is het allemaal niet. Dat de copyshop printjes verkoopt om winst te maken vertelt de UK er niet bij. Net zoals dat deze copyshop geen miljoenen subsidie krijgt en dat zij ook geen klanten hebben die 2000 euro contributie per jaar betalen.

Wat er achter de schermen is gebeurd om deze zin in het stuk te krijgen weten wij niet, maar dat deze ‘krant’ niet kritisch kan zijn tegenover het universiteitsbestuur en dat zij juist een spreekbuis is van degenen die zij moet controleren, blijkt eens te meer.

Gelukkig is de studentenvertegenwoordiging in de universiteitsraad van Calimero nog wel kritisch. Zij vinden een beetje verhoging niet erg, maar nemen er wel aanstoot aan dat het allemaal zo rigoureus moet. ‘We vinden het vooral jammer dat het ineens zo’n grote stijging is.’Als je de prijs in een klap zo omhooggooit roept dat enorm veel weerstand op’, vertelt fractievoorzitter Nathalie Niehof. ‘Printen moet gewoon goedkoop zijn.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.