Actueel

RUG negeert Code Rood: student en docent boos en in gevaar

Screen Shot 2016-01-07 at 11.15.22
KNMI: Code rood ‘weeralarm’: Onderneem actie! 

Onze geliefde Rijksuniversiteit heeft zich vandaag de woede op de hals gehaald van menig student en docent door, ondanks de door het KNMI uitgevaardigde code rood, toch de colleges door te laten gaan.

Dit zou je natuurlijk kunnen zien als een moedige ‘fuck you’ naar de, volgens sommigen overdreven, maatregelen tegen de heersende gladheid. Maar het verhaal heeft ook een andere kant. Studenten en docenten die niet in Groningen wonen, worden ook geacht op tijd op college te verschijnen. Hier in de stad zijn de wegen gewoon prima begaanbaar en is het niet zo een groot probleem je te voet of per fiets te verplaatsen, maar in de Ommelanden is dat wel anders. Zoals ook de ANWB meldt, is de situatie op lokale wegen het gevaarlijkst.

Dat er gisteren een man is overleden door de gladheid lijkt de RUG blijkbaar niet te deren. De autoriteiten raden iedereen af de straat op te gaan, de RUG negeert dit. Wat nu als je onderweg naar college je een bot breekt. Kan je de RUG aansprakelijk stellen? Stel dat er een student overlijdt. Is het dan nog steeds zo een sterk daadkrachtig plan? Je kan natuurlijk denken: hoe groot is die kans nu? De kans per persoon is natuurlijk enorm klein, maar de kans dat er iets gebeurt op een populatie van 30.000 studenten (het aantal ingeschrevenen bij de RUG) is al een stuk groter.

Onder de Facebookpost waarin de RUG aangeeft code rood te negeren, klagen de mensen die nu worden verplicht zich door extreem weer te banen dan ook steen en been. Student Nienke Bos zegt daar: ‘Ik heb college van 11 tot 1 en ze verwachten vanmiddag weer ijzel. En doe er zeker anderhalf uur over om thuis te komen… Niet heel verstandig toch? Bovendien heeft de Hanze besloten wel dicht te blijven. Gek toch?’

Nienke snijdt hier ook nog een ander belangrijk punt aan. Naast dat er op dit moment code rood geldt, wordt het vanmiddag nog veel erger. Het KNMI schrijft op hun site: ‘In het noordoosten kan de neerslag opnieuw aanleiding geven tot ijzel en/of sneeuw en dan in grotere hoeveelheden.’ Juist ja. In grotere hoeveelheden.

Studenten en docenten stellen ook een hoop vragen die essentieel zijn om te weten hoe belangrijk het is dat je komt opdagen. Docente Gwenny Ruel van de FEM post het volgende: It’s a weird situation: while the local authorities advice you to stay at home, the university forces students and staff to ignore these warnings. It has probably been asked before, but in the case of compulsory tutorials, what are exactly the ‘rights’ of students (and staff)? When students don’t show up because of the weather alarm, do we have to follow up our rules of excluding students from a course, where a 100% attendance is required?’

Dit bericht krijgt een keer zoveel likes als de post van de rug zelf, maar een antwoord blijft nu al drie uur uit. Het nieuwe ‘dilemma op dinsdag’ zou zo kunnen zijn: of je haalt je punten, maar je weet niet of je wel thuis kan slapen en of je het überhaupt overleeft, of je haalt je vakken niet, wat kan leiden tot studievertraging.

Johan Groenewold weet de onverantwoordelijke en ondoordachte houding van de RUG goed samen te vatten:

‘ANWB: “Door regen vanmiddag opnieuw spekgladde wegen. Ook waar gestrooid is.”
KNMI: “Code rood. Vanmiddag trekt een neerslagzone over het land. In het noordoosten kan de neerslag opnieuw aanleiding geven tot ijzel en/of sneeuw en dan in grotere hoeveelheden.”
Rijkswaterstaat: “Ga niet de weg op als dat niet strikt noodzakelijk is.”
RuG: “Hoi, kom allemaal maar naar college.”
Pls😒’

De universiteit was niet bereikbaar voor een reactie. Wellicht was de persvoorlichter niet aanwezig wegens gladheid.

Update: De RUG heeft besloten om vanaf 16:00 uur alle gebouwen te sluiten. Alle colleges tot 16:00 uur gaan gewoon door. Rond deze tijd wordt ook de ernstigste ijzel van deze week verwacht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.