Actueel

Vrouwen dragen massaal man bun

Manbun

Ook deze winter is de man bun nog helemaal hot onder de – meestal – woest bebaarde mannelijke hipsters. En dat het bij de vrouwen in de smaak valt is wel duidelijk. Steeds vaker worden dames gespot die deze mannelijke look rocken. Is deze knot de nieuwe boyfriend jeans?

Ongeveer anderhalf jaar geleden dook de man bun op bij out-of-the box-jongens met een volle bos op hun hoofd. Sindsdien is deze haarstijl een serieuze trend geworden die nog steeds in populariteit lijkt te groeien. Het moge duidelijk zijn dat het de dames niet koud heeft gelaten; ieder individu met een behoorlijke testosteronproductie, goeie baard en een knotje op het hoofd wordt aanbeden als seksgod. Inmiddels heeft een aantal vrouwen deze aanbidding naar the next level genomen.

Hoewel het met alle hoofddeksels in deze koude maanden niet gelijk opvalt, dragen vrouwen hun haar nu ook steeds vaker in een knotje. Dit doet de vraag rijzen of het gaat om fashion statement op zichzelf of dat deze beweging een diepere betekenis heeft.

Aan het woord is Laura (23, studente logopedie) die zonder schaamte een bolletje haar op haar kruin draagt. ‘Ik was er gewoon helemaal klaar mee, al dat haar in mijn gezicht. Ik dacht: als mannen lekker makkelijk kunnen doen kunnen wij vrouwen dat toch ook?’ En zo geschiedde: Laura bond haar haar bovenop haar hoofd en ging de straat op. ‘In het begin kreeg ik nog wel verbaasde reacties. Sommigen vonden het maar raar en bijvoorbeeld in de kroeg wilden mensen ook niet meer met me praten. Ik werd ervan beschuldigd een identiteitscrisis te hebben. Anderen reageerden nieuwsgierig, maar echt geaccepteerd werd het niet. Nu meer vrouwen het doen, merk ik wel dat de reacties milder worden.’

De mannen zelf reageren verdeeld over het gegeven. ‘Kijk, in principe is het natuurlijk geen probleem,’ vertelt Marc (19, student geneeskunde), die sinds hij studeert een trotse knot draagt, ‘maar het is wel weer typisch dat net als wij mannen een mode-dingetje hebben, vrouwen het gelijk weer moeten jatten. Kinderachtig hoor.’

Of de female man bun trend de winter gaat overleven, is nog onduidelijk. Vrouwen voelen zich gesterkt door het feit dat het best handig blijkt te zijn je haar vast te dragen en zijn blij dat deze uitvinding eindelijk hier is. Maar of ze door de mannen worden besprongen zoals dat andersom gebeurde, is nog maar de vraag. Er lijkt enige wrijving te zijn ontstaan tussen de seksen. Een aantal vrouwen heeft zelfs gedeclareerd een beweging te starten tegen het alom bekende fenomeen meninism: het ‘feminism’. Volgens SK’s mode-expert Douwe Slootman is het not done: ‘Idioot en ontstaan vanuit een minderwaardigheidscomplex.’

Een ding is zeker: de man bun is here to stay. De vraag is alleen of dit op het hoofd van de man of vrouw zal zijn.

Een gedachte over “Vrouwen dragen massaal man bun

  • Mijn vriendin draagt haar haren ook regelmatig in een bun. Het valt mij op omdat ik zelf heb besloten mijn haren te laten groeien om een man bun te kunnen maken. Dat heb ik ook tegen haar gezegd. Ik weet niet of ze voorheen vaak een knotje van haar haren maakte, maar het stoort mij niet. Ik vind het eigenlijk wel leuk. Het is namelijk precies zo’n knotje dat ik ook wil. Een grote rommelige bun boven op haar achterhoofd. Ik dacht trouwens dat een bun unisex was.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.