Tien Geboden

De Tien: Te vaak gebruikte woorden

Rubriek - de Tien (deel 1)

Het woord van het jaar komt er weer aan: we kunnen kiezen uit ‘cyberkalifaat’, ‘shariazoeker’, ‘agreekment’, ‘smexy’ en nog vele andere woorden. Daarom is het volgens de Groninger Studentenkrant tijd om afscheid te nemen van een aantal woorden dat te vaak gebruikt wordt.

1. Kanker
Nee, rustig, we zijn niet van de bond tegen het vloeken met kanker. Geen paniek. Maar als er tegenwoordig zinnen worden geproduceerd als ‘kanker, man, echt kankerveel kankerlekkere kankerchicks in het kankerfust’, dan hebben zelfs wij geen keuze meer.

2. Chill

Over komen waaien uit Amerika en het woord zit tegenwoordig helemaal vastgeroest in onze taal. Zelfs corpsballen lopen te lallen dat alles ‘superchill’ is. Tijd voor afschaffing.

3. Nice
Nice is eigenlijk een equivalent geworden van chill, terwijl het zoveel meer betekenissen heeft. Tegenwoordig gebruikt de gemiddelde student zelfs een ‘negatie-nice’: ‘Shit, gozer, da’s echt minder nice, ouwe.’ Moeten we nog meer zeggen?

4. Like
Nee, we hebben het niet over de facebook-likes, maar over het gelike van de buitenlandse student. ‘And I was like, you know, like, like..’ Like my ass, flikker op met je kutwoord. Ga lekker ergens anders vergelijkingen maken maar niet als je weer een bak koffie weg staat te slurpen in het harmoniegebouw – spijtig genoeg kunnen ze dit niet lezen..

5. Hertje
Het is tijd om voor nieuwe corpstrutten – de niet-corpswijven heten tegenwoordig ook al zo, leve de verloedering? – een nieuwe naam te geven. Hertjes zijn lief, maar hebben in 2011 nog een vrouw vermoord. Wil jij een lief, naïef, jong meisje hebben dat je vermoordt? Neen, noem ze dan gewoon Bambi.

6. Sowieso
‘Ja, sowieso, man, komt sowieso wel in orde, sowieso.’ De kracht van het woord sowieso verdwijnt, omdat men zo vaak sowieso gebruikt, dat het sowieso niet anders kan zijn dat ze het sowieso niet allemaal sowieso gaat lukken. Oh ja, en te veel mensen spellen het nog als zowiezo of sobieso. Jammer.

7. Ja

De Groningse student is er niet vies van om in elke willekeurige zin op elke willekeurige plaats het woord ‘ja’ te gebruiken. Niet ter bevestiging, maar gewoon, omdat het kan. ‘Dat wil ja niet, ja’ of ‘ja, nee, ja’. Gebruik alleen ‘ja’ wanneer je iets wil bevestigen, duidelijk ja?

8. Gelukszoekers
De afgelopen maanden is dit woord een nieuwe hype geworden. ‘Ja, want dat stond op Facebook.’ Stop hiermee, we weten van tevoren niet of iemand een gelukszoeker is of niet. Eerst onderzoek doen, dan pas oordelen.

9. Dingen
‘Ja, ik bedoel van die dingen’ – ‘ooh, van die dingen, ja.’ Lieve mensen, verrijk je vocabulaire, als je niet weet hoe iets heet, zoek het dan op, maar alsjeblieft noem het geen dingen.

10. Pik
Over je kleine pielemans mag je nog best spreken, pikkie. Maar de aanspreekvorm ‘pik’ (of pikkie) moet nu wel een keer voorbij zijn. Het is denigrerend en daarbij veel te stoer. Als je toch graag iemand wil aanspreken met een geslachtsdeel, noem diegene dan pijpzak of klitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.