Interview

Dealer in het Daglicht

IMG_20151109_170025546

‘Ik slaap slecht. Ik heb altijd een pistool naast mijn kussen liggen.’ Ik spreek een Groningse drugsdealer over zijn stressvolle bestaan.

Op het moment dat ik de deur opendoe voor Jan zie ik geen opgeschoren jongen met een Gucci-pet en een bontkraagje, maar een vriendelijk ogende jongen in spijkerbroek. Hij is beleefd en geïnteresseerd. Zijn brood verdient hij met de verkoop van coke, speed, ketamine, XTC, MDMA, wiet, 4FMP en 2CB.
Jan zit bij me thuis op de bank met een glaasje water, zijn jas houdt hij aan. Af en toe steekt hij een sigaret op. Om het kwartier kijkt hij op zijn telefoon en verontschuldigt zich dat hij even moet antwoorden.

Bedankt dat je meewerkt.
‘Geen probleem. Ik vind het wel grappig. Krijg je hier studiepunten voor?’

Helaas niet. Was je als kind al stout?
‘Totaal niet, eigenlijk. Via mijn oudere broer zag ik vaak rare en verkeerde dingen, maar ik moest het niet in mijn hoofd halen zelf iets uit te halen. Rond mijn 16e had ik een erg stressvolle thuissituatie, toen stopte ik met school en begon ik met geld verdienen.’

Hoe ziet je werkdag eruit?
‘Stressvol. Ik sta rond 13:00 uur op en dan heb ik al tien berichtjes op mijn telefoon. Dan werk ik tot zes uur ’s ochtends. Dit doe ik zeven dagen per week. Ik heb zo’n 30 à 40 klanten per dag. Dat klinkt niet als heel veel maar ik moet pakketjes klaarmaken, veel rijden enzovoort. Als het even rustig is dan rook ik een jointje met een vriend of zo. Ik ben nog nooit op vakantie geweest. Ik ben bang dat ik dan mijn klanten kwijtraak.’

Waarom deal je?
‘Echt alleen voor het geld. Ik heb geen diploma en ik heb geen zin om schoon te maken of bij McDonald’s te werken. Het is deels zo gelopen door mijn thuissituatie. Het ging echt niet goed thuis, maar daar wil ik niet te veel over zeggen. Ik vind in ieder geval dat het voor de helft echt niet mijn schuld is dat het fout is gelopen.’

Hoe ben je dealer geworden?
‘Toen ik 16 was ging ik om met oudere jongens die me leerden hoe ik geld kon verdienen. Eerst een beetje scooters stelen en lood en koper van gebouwen afslopen. Dat was echt gestoord. Sta je midden in de nacht op een ziek hoog gebouw koper los te halen.

‘Op een gegeven moment dealde ik crack en heroïne voor andere gasten. Dat was echt kut, op een bolletje crack verdien je €2,50 en die junks doen altijd moeilijk. Altijd gedoe met geld. Ze hebben me zes keer geprobeerd te rippen, dat is twee keer gelukt. Je kunt niet zo veel doen als je achter in een driedeursauto zit met een mes tegen je keel. Ik verkoop nu niet meer aan junks.

‘Later ging ik coke en pillen verkopen. Toen een vriend van me vastzat, stuurde ik hem vaak geld. Hij moest redelijk lang zitten en hij gaf me al zijn contacten: zijn klantenbestand en zijn leverancier. Daar heb ik geluk mee gehad.’

Ben jij ook wel eens opgepakt?

‘Nee, nog nooit. Een paar jaar geleden was ik in de stad bijna de lul. Een uitsmijter trok een zak met tien gram coke en honderd pillen uit mijn jas en hield ze omhoog. Een vriend van me griste alles uit zijn handen en rende weg, toen hadden ze geen bewijs meer en lieten ze me gaan.

‘Ik doe heel voorzichtig. Eerder werkte ik met een groep jongens, daar ben ik mee gestopt. Ze waren onvoorzichtig en deden moeilijk met geld, altijd gedoe. Ik werk nu alleen. Ik heb haast niks thuis liggen maar alles op verschillende plekken verstopt. Ik werk alleen op bestelling en neem dan alleen mee wat ik ga verkopen. Als ik dan gepakt word ben ik niet te hard de lul. Ik koop nooit dure dingen, het is fucking dom om in een dure auto te rijden. Al zou ik wel graag een dikke Mercedes hebben.’

In Rotterdam hebben ze laatst allemaal jonge gasten die dure auto’s rijden aangehouden om te kijken of het criminelen zijn.
‘Hm, denk je dat een auto van rond de €5000,- zou kunnen?’

Geen idee, eigenlijk. Slaap je een beetje goed?
‘Nee, totaal niet. Ik heb altijd stress. Ik ben altijd bang om opgepakt te worden of dat andere dealers me iets aandoen. Er is een hoop concurrentie in Groningen, er zijn veel dealers en het gaat om veel geld. Ik meng me zo min mogelijk in de onderwereld, het is echt een zieke wereld. Er zijn echt heel veel ripdeals en dealers plegen voor de lol geweld tegen concurrenten, om te intimideren. Dat is echt ziek. Hier in het noorden zijn motorbendes een groot probleem, ze persen veel dealers af. Dat probeerden ze ook bij mij, maar ik sta liever mijn mannetje met de eventuele negatieve gevolgen. Als je een keer toegeeft dan is het einde zoek.

‘Ik wil ook mijn klanten niet kwijtraken. Als ik net in bed lig en ik krijg nog een berichtje dan ga ik weer mijn bed uit. Ik trek het niet om iets mis te lopen. Ik val lastig in slaap door de stress. Ik heb altijd een pistool naast mijn kussen. Alleen als ik wakker word ben ik eventjes ontspannen, tot ik zie hoe veel berichtjes ik heb.’

Ben je nu ook gewapend?

‘Haha, nee, man. Alleen als ik het niet vertrouw. Als ik bijvoorbeeld nieuwe klanten heb die in een keer heel veel bestellen. Mijn leverancier biedt als service dat wanneer ik een grote deal niet vertrouw hij voor tien procent van de winst een gewapend team naar Groningen stuurt. Die houden van een afstandje de boel in de gaten. Als er dan iets mis gaat dan grijpen ze in. Het is gelukkig nog nooit voorgekomen dat ze ook echt moesten ingrijpen.’

Heb je wel eens een wapen moeten trekken?
‘Nou, een tijdje geleden kreeg ik een pistool tegen mijn hoofd. Ze wilden me rippen, maar ik had niks bij me, ook geen pistool. Het is ze niet gelukt, ik heb hard moeten vechten en uiteindelijk kon ik het pistool afpakken. Ik trok de bivakmutsen van hun hoofd zodat ik ze kon zien, ik kende ze niet, ze moeten getipt zijn. Ik heb ze laten gaan.’

Wat als je ze nu tegenkomt op straat?
‘Dan moet ik wel iets doen, ik kan niet over me heen laten lopen.’

Heb je zelf wel eens iemand geript?
Jan twijfelt om te antwoorden. Ik zeg hem dat hij zich tegenover mij niet hoeft in te houden.
‘Hier ben ik echt niet trots op. Maar ik heb drie keer iemand geript. Toen ik 18 was woonde ik bij een junk in huis en ik had geld nodig. Een keer hebben we een dealer vastgebonden in de auto. Hij kon zich toch losmaken en hij vluchtte de auto uit. Toen hebben we wel veel geweld moeten gebruiken. Hij had €10.000 bij zich en vier kilo speed. Dat was trouwens ook heel dom van hem.’

Heb je de serie ‘Narcos’ trouwens gezien?
‘Ja, jeeezus wat een baas die Pablo.

Ja, heb je Escobar-aspiraties?
‘Nee, dat totaal niet. Ik ben tevreden zoals het nu is, ik hoef niet uit te breiden. Ik wil gewoon goed leven en niet te veel risico lopen.’

‘Don’t get high on your own supply’ heb ik geleerd uit Scarface. Gebruik je zelf?
‘Nee, niks. Ik blow alleen. Drinken doe ik ook niet meer. Als ik drink dan krijg ik zin om te snuiven, daar ben ik een paar jaar geleden mee gestopt.’

Snoof je veel?
‘Ieder weekend wel, vijf gram puur. Dat was niet goed.’

Voel je je schuldig als je verkoopt aan mensen die te veel gebruiken?
‘Als iemand te vaak bestelt, dan zeg ik dat ik hem die maand niets meer verkoop en dat hij zelf moet weten of hij bij iemand anders gaat halen.’

Serieus?
‘Ja, echt. Ik heb geen zin om mensen halve junk te maken.’

Zie je jezelf als crimineel?
‘Nee, eigenlijk niet. Ik ben gewoon een handelaar. Ik handel eerlijk. Ik versnijd niks.’

Wie zijn je klanten?
‘Iedereen. Driekwart is man. Ongeveer 70 procent van mijn klanten is student. Die willen coke en pillen. De rest zijn vooral andere dealers en mensen met goede banen. Mensen met grote zaken in de stad en zo. Die bestellen in een keer 5 of 10 gram coke en die hoeven dan ook geen korting. Ik heb bijvoorbeeld een advocaat als klant, die controleert of ik in mijn telefoon al ons contact wis. Ik heb ook klanten uit Duitsland, die betalen heel veel.’

Merk je het als de stufi binnen is?
Jan lacht hard.
‘Ja, meteen! Dan is het veel drukker dan de week ervoor. Veel leden van studentenverenigingen. Met feestjes als Paradigm of ADE (Amsterdam Dance Event, red.) is het echt druk. Met de KEI-week was het ook iets drukker, maar dat viel wel mee.’

Zijn studenten vaak bang voor je?
‘Haha, ja best vaak. Meisjes zijn meestal heel enthousiast en geïnteresseerd. Sommige jongens durven haast niks te zeggen en ze durven me niet aan te kijken. Sommigen gaan zelfs stotteren. Serieus!’

Vind je het stiekem wel cool wat je doet?
‘Nee, echt niet. Ik schaam me er voor, vooral tegenover mijn familie. Die moeten echt niet weten wat ik doe. Ik had liever een opleiding afgemaakt en een goede baan gehad. Dan konden ze trots op me zijn. Mijn vrienden uit het wereldje weten natuurlijk wat ik doe, maar niet al mijn vrienden. Die weten niet wat ik doe, daar blijf ik vaag over en ik zeg hooguit dat ik een beetje iets met wiet doe. Ik heb ook geen close vrienden, je kunt echt niemand vertrouwen. Het is echt een vieze wereld vol met onbetrouwbare mensen. Ik heb wel eens mensen vertrouwd maar dat pakt altijd slecht uit.’

Hoe ziet je liefdesleven er dan uit als je niemand vertrouwt?
‘Ik heb geen tijd voor meisjes. Er zijn wel meisjes die op me kicken omdat ik deal en geld heb. Ik vind het niet leuk als het ze daar om te doen is. Laatst pakte een studente aan wie ik verkocht mijn hand terwijl haar vriend om de hoek stond. Dan ben je toch niet goed, of wel?’

Heb je echt op je 24e nooit de behoefte aan meisjes?

Hij twijfelt even.
‘Soms ga ik wel naar de hoeren of zo, in mijn kringen is dat best normaal.’

Hoeveel stappen zitten er tussen producent en consument?
‘Mijn leverancier koopt direct van een importeur. Veel grote leveranciers zijn mannen in pak zonder strafblad met een goede fulltime baan. Ik verkoop het weer aan dealers die het versnijden en die het zelfs nog een keer doorverkopen. Als ik het binnenkrijg is het meestal zo’n 84 procent puur. Soms is het al versneden tot 75 procent. Ik laat mijn drugs testen bij verslavingszorg, meestal door anderen. Zelf versnijd ik niets, dan maak ik liever iets kleinere pakketjes. Zo houd ik mijn klanten.’

Waar wordt coke mee versneden? Waspoeder?
‘Ja, er zijn serieus dealers die met waspoeder versnijden. Er wordt echt overal mee versneden. Bijvoorbeeld met het giftige levamisole, mannitol (een zoetstof) en héél veel met cafeine. Als je dan een eerste sleutelpuntje neemt dan lijkt het alsof je goeie coke hebt.’

Verdien je veel?
‘Het meeste verdien ik met pillen eigenlijk. Doordat ik redelijk wat inkoop heb ik marges van 100 procent op alles wat ik verkoop. Als iemand een gram coke voor €50,- bij me koopt dan verdien ik daar €25,- aan. Voor minder dan €20,- winst kom ik de deur niet uit. Ik heb wel eens €25,000,- in een maand verdiend. Soms maak ik een grote klapper, soms is het een maand heel rustig.’

Vind je het risico en de stress wel opwegen tegen je inkomsten?
‘Ja, honderd procent! Als ik word opgepakt is het wel kut, dan wordt het heel lastig om te stoppen daarna omdat je geen baan krijgt.’

Wat doe je met al dat geld?
‘Ik heb heel veel zwart geld. Niks op bankrekeningen. Ik heb ook geen andere inkomsten zoals een uitkering. Ik geef heel weinig uit. Als ik een rekening moet betalen dan ga ik met contant geld naar een grenswisselkantoor om het op een andere bankrekening te storten. Witwassen is nog een probleem. Ik heb wel een paar opties maar ik durf nog niet echt tot ik zeker weet dat het veilig is.’

Als ik politie zie dan ben ik altijd bang. Dat mijn fietslicht net kapot is of zo. Jij?
‘Nee, nooit. Ik gedraag me altijd normaal en je wordt nooit zomaar aangehouden. Een paar maanden terug bij een alcoholcontrole had ik veel drugs bij me en de auto vol geld. Toen was ik wel een beetje nerveus, maar dat hebben ze sowieso niet gemerkt.’

Je zegt dat je tevreden bent en veel stress hebt, maar je komt niet echt over als een patser die veel om status en geld geeft. Zie je jezelf over 10 jaar nog als dealer?
‘Daar heb je wel gelijk in denk ik. Ik wil zeker stoppen. Dan moet ik wel zoveel geld hebben dat ik echt lekker kan leven. Ik wil dan ook mijn klantenbestand en het contact met mijn leverancier doorverkopen. Daar wil ik wel echt veel geld voor. Een opleiding ga ik niet meer volgen, ik was niet zo goed op school. Ik wil uiteindelijk een eigen bedrijfje. Geen avondwinkel of een shoarmazaak, maar iets leuks.’

Wil je nog een glaasje water?
‘Ik moet gaan man, ik heb al weer tien berichtjes.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.