Actueel

Oplossing facebookreactie-problematiek

facebookmiddlefinger

Vanmiddag kwam NOS met het nieuws dat acht mensen die opruiende opmerkingen hadden gemaakt op Facebook een geldboete moeten gaan betalen. Onze columnist heeft een andere oplossing voor ogen.

Ik heb de onhebbelijke gewoonte om op Facebook onder nieuwsberichten de reacties van mensen te bekijken. Vaak lees ik het artikel zelfs niet eens, maar ben ik urenlang reacties aan het doorkijken. Vooral de berichten met de meeste likes trekken mijn aandacht, omdat dit dus een duidelijk afspiegeling van wat ‘het Nederlandse volk’ zou zijn. Ik bid tot alles wat mij lief is dat dit niet het geval is. Want ik schrik elk keer weer van wat dit volk zoal op internet zegt.

Doodsverwensingen worden bij de vleet geuit en deze krijgen vaak ook veel likes. ‘Die vluchtelingen kunnen we beter direct na binnenkomst vervoeren naar de gaskamers’, is bijvoorbeeld een reactie die op veel steun van de Neerlandse Facebooker kon rekenen. Ook: ‘Dat die mensen zich niet kunnen gedragen komt omdat ze uit die zandbak komen. Die wil je niet in de buurt hebben.’ Ja, er worden ook normale, genuanceerde reacties geplaatst, maar deze zijn in de minderheid.

Als je denkt dat dit tijdverdrijf het nuttelooste op aarde is, kan ik vertellen dat dat niet zo is. Veel debieler is nog het doorlezen van discussies onder deze comments. Na een paar minuten scrollen in deze poel des debiliteits voel ik vanuit mijn middenrif een onrust opkomen die zich vertaalt naar jeukende handen, een opgejaagd gevoel en een verhoogde hartslag. Mijn brein komt in een overdrive waarbij vragen zich als vanzelf in mijn hoofd rondvuren: ’Hoe durven mensen dit te zeggen? Waarom weet de gemiddelde Nederlander toch zo onbehoorlijk weinig? Hoe kan je zo ongenuanceerd zulke vreselijke dingen zeggen?’.

In de Studentenkrant wordt natuurlijk ook wel eens het een en ander aangedikt. Maar met deze ongenuanceerdheid proberen wij een punt te maken. Een ander punt dan dat we de grootste misdaden die op deze wereldbol zijn gepleegd – het doodmaken en beoordelen van mensen op basis van hun afkomst – nog eens rustig over moeten doen.

Het is toch hemeltergend dat mensen met zo weinig kennis en intellect, mensen met zo een klein referentiekader, mensen met zo een smal beeld van de wereld hun ‘mening’ mogen uiten. Misschien kan dit type mens het beste worden opgepakt, afgevoerd en opgeborgen worden. Zo heb ik er in ieder geval geen last meer van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.