Actueel

Hoe de ‘internetgekkies’ onze taal hebben verrijkt

De Ultieme Internetgekkie Compilatie is al meer dan twee miljoen keer bekeken op YouTube en dat is ook in het dagelijks leven niet onopgemerkt gebleven. We kunnen geen onderwerp meer aankaarten of een van onze gesprekspartners komt wel met een citaat uit de compilatie op de proppen. De Studentenkrant zet voor jou de vijf meest memorabele citaten op een rijtje.

 

1

1. ‘Nee, beter, hè!’

Deze beste meneer is één van de meest geciteerde gabbers uit onze historie. Neen, het komt niet door zijn eloquentie, maar door zijn doorzettingsvermogen. Iedereen weet immers dat ‘nul, nul dertig beter is as nul twintig.’ Je kunt er vergif op innemen dat in elk gesprek waar het woord ‘beter’ in voorkomt, iemand antwoordt met ‘nee, beter, hè’.

 

2

2. ‘Ik weet wel, CDA is ChristenUnie!’

Deze trouwe volger van de politiek is nog eventjes aan het stuntelen met de afkortingen van de partijen, maar dat maakt niets uit. Iedereen mag een mening hebben, want ‘mien pa en ma hebb’n ’t nog zo gezegd’. De teloorgang van het CDA zou weleens kunnen samenvallen met zijn gevleugelde uitspraak.

 

3

3. ‘Was is ein diadeem? Daar is een hele ssstelaaagje.’

Deze beste mevrouw kan er niets aan doen, maar door haar Duits-Nederlandse uitspraak kan heel internetgekkiesminnend Nederland het woord ‘diadeem’ en ‘stellage’ niet meer op een normale manier uitspreken. Gelukkig zijn het niet de meest voorkomende woorden in de Nederlandse taal.

 

4

4. ‘Geef mij maar een touw.’

Dat sommige mensen stabieler zijn dan anderen is natuurlijk volstrekt logisch. Zelfdoding valt niet altijd te relativeren, maar er heerst in Nederland nogal een taboe op. Onder mannen en vrouwen staat het zelfs in de top 3 doodsoorzaken. Deze meneer – gefilmd tijdens het programma Wegmisbruikers – geeft de doodswens echter een heel nieuwe dimensie. Na een exorbitante snelheidsovertreding wordt zijn rijbewijs afgepakt en hij vraagt vriendelijk doch dringend om een touw. Na deze ietwat labiele meneer gezien te hebben in de compilatie, vraagt half Nederland tegenwoordig om een touw na elke kleine tegenslag.

 

5

5. ‘Nou ja, ik vind dat iedereen rechten heeft en nouja normenwaarden. Ja…, plichten.’

Deze mevrouw heeft geen idee wat ze moet zeggen over de handelsrelatie tussen Nederland en China. Toch wil ze niet dom overkomen, dus kiest ze ervoor om op safe te spelen: ze bazelt wat over normen en waarden. Wanneer men tegenwoordig geen antwoord heeft op een specifieke vraag, kun je hand ervoor in het vuur steken dat iemand begint over ‘normenwaarden, rechte en uh plichte.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.