Opinie & Debat

Zomerbanen bestaan niet

callcenter2

Werken willen we heus wel hoor. Alleen niet in een callcenter of op straat. En irritante abonnementen aansmeren aan de deur vermijden ook we ook liever. Blijft er dan als student eigenlijk nog wel wat over? Blijkbaar niet. Hoe graag je ook wilt, fijne zomerbanen waar je ook nog een aardig zakcentje mee verdient bestaan simpelweg niet.

Vol goede moed begon ik mijn zoektocht naar de leukste en meest originele zomerbanen van Groningen.Mijn lijstje met uitzendbureaus in Groningen lag al klaar en met mijn agenda in de aanslag belde ik nummer éénop om een afspraak te maken. Dit telefoongesprek viel meteen rauw op mijn dak. Ik zal geen namen noemen, maar het betreffende uitzendbureau, beginnend met een ‘O’ en eindigend op ‘lympia’, kon me in een paar minuten via de telefoon al wel vertellen dat er eigenlijk gewoon geen leuke banen zijn voor studenten. ‘Hoezo geen sales? We doen eigenlijk alleen maar sales’, antwoordde de telefoniste toen ik vroeg of er ook iets anders was dan een baan in de verkoopbranche.

Begrijp me niet verkeerd, als jij gelukkig wordt van uren achter elkaartelefonisch mensen lastigvallenom een goed doel te steunen, moet je dat vooral doen, maar het is niet mijn idee van een fijne baan. Bovendien zijn dit soort banen het hele jaar door wel te krijgen en alles behalve origineel. Ik was op zoek naar een leuke tijdelijke baan. Je weet wel, een week of zes werken in een strandtentje op Schiermonnikoog. Ik noem maar wat. Maar, ik liet me na één telefoontje nog niet uit het veld slaan.Op naar uitzendbureau nummer twee.

Zij waren godzijdank al iets beter voorbereid op werkzoekenden. Ze wimpelden me dan ook niet in één telefoongesprek af, maar verwezen me keurig door naar de knop ‘vakantiewerk’ op hun website. Heel handig, kan je zo in één klik door naar alle vacatures voor zomerbanen. Wel jammer dat deze zogenaamde knop gewoon helemaal niet bestaat. Toen ik de telefoniste daarop wees was ze ineens een beetje in de war. ‘Maar de knop komt er nog wel op hoor! Over een weekje, of misschien twee, of naja ik weet het ook gewoon niet’, stamelde ze ineens niet meer zo vastberaden. Of de knop er uiteindelijk nog gaat komen? Ik verwacht het niet. Ik denk dat ze bij Randstad nog bezig zijn om ‘te worden wie ze zijn’ zoals ze zelf op hun website als motto gebruiken.

Een ding heeft deze zoektocht me zeker geleerd: ga gewoon lekker zelf op zoek naar werk en verdoe geen tijd aan uitzendbureaus. Er is nog best wat leuks te vindennamelijk, mits je zelf een beetje flexibel bent. Zo kan je bijvoorbeeld wekenlang vertoeven in Barcelona terwijl je Nederlandse mensen via de telefoon uit de brand helpt. Spanje niet zo jouw land? Geen probleem, je kan ook in Lyon werken voor de ANWB. Vacatures hiervoor vind je op www.indeed.nl.

Mocht je het toch iets dichter bij huis zoeken, dan zijn er natuurlijk de standaard schoonmaak- en koeriersbaantjes. Over het algemeen makkelijk te vinden, maar wel saai natuurlijk. Dergelijke baantjes vind je overigens op www.studentenwerk.nl. Of je er echt vrolijk van wordt is nog maar de vraag. En waarom zou je schoonmaken als je ook geld kan verdienen terwijl je rondparadeert op de vetste festivals van het seizoen? Kijk daarvoor even op www.grotefeesten.nl.

Leuk zomerwerk vinden blijkt in ieder geval een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. We willen allemaal wel, maar het aanbod is gewoon klein. Kunnen wij ook niks aan doen. Gelukkig is er dan altijd nog het machtige DUO waar je op ieder moment even je lening omhoog kan schroeven. Heb jij ook je vakantiegeld weer op zak.

2 gedachten over “Zomerbanen bestaan niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.