Recensie

De eeuwige huis-sjaak-afhaak

PartiedOut2

 

Iedereen kent er een en weet niet zo goed wat ‘ie ermee moet. Accepteren dat ze altijd ‘poepiedruk’ zijn met gigantisch veel commissies, vrienden van thuisthuis en de vriendin is natuurlijk de meest logische optie. Dat moet uiteraard kunnen, je bent immers student en iedereen wil eindigen met een cv van heb-ik-jou-daar en een stapel vrienden waar je u tegen zegt. Toch is je studentenhuis een broedplaats voor gezellige aangelegenheden die je bij voorbaat niet zou willen missen, maar desalniettemin bestaat de huis-sjaak-afhaak in de krochten van elk vertyfd studentenhuis.

Zo zijn er altijd een afhakende studenten omdat die hele dagen lang met hun scriptie bezig is. Op zich een plausibele reden, zou je zeggen. Wanneer deze student echter tijdens het Mex’en, Kingsen of Vijven nog even tussen neus en lippen door verkondigt niet mee te drinken omdat die morgen weer met z’n scriptie bezig moet, slaan bij menig medehuisbewoner de spreekwoordelijke stoppen door. Hij had het natuurlijk eerder aan kunnen geven, maar dat is niet per se het grootste probleem. Nee, het grootste probleem is dat de huisgenoot op een stapavond hoogst persoonlijk verantwoordelijk is voor het verorberen van een schip bier om hier vervolgens van te genieten onder het genot van een slaapliedje, een paar kussens en een deken – de kussens en het deken zijn op hun beurt wel gewassen, daar had de student dan weer wel tijd voor. Dit is natuurlijk spijtig en niet bevorderlijk voor de stemming binnen het huis.

Daarnaast heeft ieder huis, dat meer bewoners heeft dan twee, altijd een student die op elke fuif en borrel aanwezig is, behalve wanneer het aankomt op zijn huisgenoten. Dit zou men een gebrek aan loyaliteit kunnen noemen of een stukje desinteresse. Beide zijn natuurlijk moeilijk te verkroppen voor de welwillende huisgenoot.

Of er een oplossing voor te vinden is? Nee, het zijn luizen die moeilijk uit de huispels zijn te verwijderen. Ze zijn niet te detecteren op een hospiteeravond en ze hebben ook geen sjaak-afhaak op hun hoofd gegrafeerd. Gelukkig is er nog een klein lichtpuntje: de huis-sjaak-afhaak is altijd beter dan de huisautist of het huisspook.

Een gedachte over “De eeuwige huis-sjaak-afhaak

  • Je klinkt als een wijf die niet meer is terug gebeld, Douwe.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.