Recensie

De duivensport

bert

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de meeste mensen is duivenmelken een vrij onbekend fenomeen, maar het mag zo zijn dat mijn vader fervent beoefenaar van deze underground-sport is. Daarom een inside review van het lief en leed van de duivenmelker en zijn sport.

Terwijl ik dit schrijf ben ik thuisthuis, het is zaterdag. De duiven, die gisteravond op de duivenclub zijn ingeladen en afgelopen nacht door een vrachtwagen naar hun losplaats zijn gebracht, worden opgewacht. Het is inmiddels vijf uur. Vanwege het slechte weer zijn de duiven later gelost, zodat ze niet door de regen hoeven te ploeteren. Mijn vader zit, ondanks het nog steeds wat ongure weer, op het terras, turend naar de lucht. Immers, zijn beste duifkes staan bovenaan het klassement en die plek mag niet zomaar opgegeven worden. Dit wapenfeit wordt overigens ook elke week vermeld in het dorpskrantje, onder de inspirerende titel ‘zo vlogen de duiven’.

De duivensport kan met vele verschillende tactieken gespeeld worden. Zo moet men zich afvragen of het hok wel of niet schoongemaakt moet worden, of het licht en de temperatuur in het hok gereguleerd moet worden (om te zorgen dat de duiven eerder of later in de rui gaan) en of de voeding van de duiven gesupplementeerd moet worden met allerhande vitaminen en mineralen (voor een snellere vlucht).

Wat haal je nou uit die sport? Het is op vrijdagavond tijd om de duiven weg te brengen naar de duivenclub. Hier wordt gemoedelijk een biertje gedronken én er is een jaarlijkse barbecue. Bovendien krijgen winnaars van de dagvluchten vaak een bosje bloemen. Bij het seizoensklassement staat er zelfs nog meer op het spel. Zo is mijn vader ooit thuisgekomen met een half varken (in stukken) en heeft een van zijn duivenmattie’s ooit een auto gewonnen. Bovendien schijnen er Chinezen te zijn die duizenden euro’s overhebben voor de echt goede duiven, maar die zijn helaas nog nooit op de stoep verschenen.

De duivensport is af en toe teleurstellend. Zo heeft mijn paps nog maar vijf van de achttien duiven binnen. Maar zoals hij zegt: ‘De spanning van het geheel is natuurlijk dat de uitslag te beïnvloeden is (goed verzorging en voorbereiding),maar het is niet zo dat een plus een altijd twee is. Je weetvan tevoren nooit wie er wint en of jij de beste duif hebt.’

Een gedachte over “De duivensport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.