Bungelen boven Groningen

kabelvanbabel

In een kabelbaan zoeven van de Euroborg naar de Ikea en vervolgens door naar de Martinitoren. De kabelbaan Flyover is al lang geleden technisch haalbaar verklaard en zou bovendien ook winstgevend worden. Waarom is ‘ie er dan nog steeds niet?Dit wordt toch gewoon dé toeristische attractie van het Noorden? Wij zijn er in ieder geval klaar voor en doen alvast wat ontwerpsuggesties.

New York, Barcelona en Rio de Janeiro hebben al een kabelbaan. Waarom Groningen nog niet? Nieuwsberichten over de kabelbaan duiken sinds 2012 te pas en te onpas op, maar toch zien we nog steeds geen vrolijk bungelende bakjes boven de Grote Markt. En dat is jammer, want dit is dé kans voor Groningen om zichzelf op de kaart te zetten.

Het plan voor een kabelbaan in Groningen was in eerste instantie bedacht om het openbaar vervoer in de stad te verbeteren. Met een capaciteit van zes tot tien mensen per bakje zou de kabelbaan duizenden mensen per uur kunnen verplaatsen.

Wij vinden het een fantastisch idee en wilden dan ook graag een interview en brainstormsessie met voorzitter van stichting Flyover, Dirk Nijdam. Dit is de man met het mastermind. De man die Groningen miljoenen zou gaan opleveren. Erg jammer dat hij niet beschikbaar was om ons te woord te staan, want we hebben nog een aantal leuke suggesties voor hem.

Dat meneer Nijdam hier vast voor open had gestaan durf ik wel met zekerheid te zeggen. Op de officiële website van de stichting noemen ze in de categorie ‘mogelijkheden voor interessant partnership’ namelijk al de samenwerking van Singapore Cable CarmetAngrybirds. In Singapore hebben ze namelijk bakjes in de vorm van vogeltjes. Slim hoor Dirk, om ook op het sentiment van de jeugd in te spelen. Persoonlijk had Pac-man me ook best leuk geleken, maar dat terzijde.

Natuurlijk zijn er ook altijd minder ruimdenkenden onder ons. Het blijft per slot van rekening wel Groningen en een kabelbaan is ‘best apart jaa’. Maar om dan over het innovatieve idee van Nijdam meteen te zeggen: ‘We zijn hier de Efteling niet’, zoals oud PvdA wethouder Jaap Dijkstra deed, is gewoon onder de gordel. Ik bedoel, oké, de Efteling trekt jaarlijks zo’n 4,4 miljoen bezoekers en dat heeft Groningen misschien nog niet, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet mogelijk is. Wacht maar meneer Dijkstra, nog een paar jaar en dan spaar je bij de Appie niet voor Eftelingzegels maar voor Grunneger-kabelbaan-zegels. Ik hoop dat je meeleest Dirk, want dit kon je, toch enigszins vastgelopen, project nog wel eens nieuw leven in gaan blazen.

Het feit dat de kabelbaan in de eerste plaats bedoelt was als openbaar vervoer lijkt meneer Nijdam niet erg te boeien. Hij zegt zelf dat het toch vooral een toeristische trekpleister moet worden. Stel het je eens voor, zweven boven prachtige industrie in Groningen. Flatje hier, bedrijfspandje daar. Verrekijkertje om de nek en wie weet spot je nog wat ontblote studenten achter een van de vele ramen waar je langs zweeft. Ik zie een nieuwe hobby ontstaan.

Genoeg mogelijkheden dus voor de kabelbaan in Groningen. Laten we hopen dat meneer Nijdam zijn plannen kan uitvoeren en dat wij dan de eersten zijn die een ‘zweefje’ mogen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.