Piesen bij tentamens

Spieken op de wc

Geen water en zoute eieren met spek: Alternatief voor het plasloze tentamen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde heeft studenten een plasverbod opgelegd. Tijdens tentamens mag je niet meer naar de plee, ook al druppelt er bijna een oceaan uit je blaas. Is er geen beter alternatief?

Eén van de grootste ergernissen van studenten aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) is het plasverbod. Een regel die voorschrijft dat een student tijdens tentamens de zaal niet mag verlaten om naar de WC te gaan. Wat vinden studenten van deze maatregel, waarom is het ingevoerd en is er geen fatsoenlijk alternatief?

‘Ik vind het belachelijk. Het kan echt niet!’ zegt Daan Boermans, student International Business aan de FEB. ‘Ik heb er altijd problemen mee. Elke keer als ik een tentamen ga maken zorg ik dat ik van tevoren zoute eieren met spek eet, zodat ik niet hoef te pissen tijdens het tentamen.’ Er worden 68 duizend tentamens per jaar gemaakt. Dat betekent dus dat er 68.000 studentenper jaar in een hal zitten die twee uur lang hun plas moeten ophouden. De WC-loze treintjes van de NS vallen hierbij in het niets. ‘Ik drink ’s ochtends voor een tentamen vrijwel niet. Maar toch moet ik mijn tentamens altijd afraffelen omdat ik naar de wc moet,’ vertelt Daan.

Niet drinken, zout eten en het afraffelen van tentamens zijn niet de enige nadelige gevolgen van de huidige regeling. ‘Er zijn situaties geweest waarbij mensen hun tentamen niet hebben kunnen afmaken’, vertelt voorzitter van de examencommissie van de FEB, Bert de Brock. Toch stelt hij dat er geen signalen zijn waaruit blijkt dat studenten er last van hebben. Daan Boermans denkt hier anders over: ‘Een tentamen maak ik nu veel minder chill. Het wordt er niet makkelijker van zo.’

Maar waarom heeft de faculteit, die de maatregel als enige hanteert, zo’n streng beleid? ’Eerst vonden wij het ook een draconische maatregel’, vertelt De Brock droogjes. ‘Maar toen we in het land rondvroegen, kwamen we erachter dat meer universiteiten dit doen.’ Als andere universiteiten in het land in de gracht springen, springt meneer de Brock er waarschijnlijk achteraan.

Ook speelt de fraudegevoeligheid van het WC-bezoek natuurlijk een rol. ‘Leerlingen gaan naar de wc en daar kunnen ze van alles doen. Ze kunnen spiekbriefjes verstoppen of gewoon hun telefoon pakken om bekenden vragen over het tentamen te stellen.’, legt De Brock uit.

Is er een goed alternatief? Ja, dat is er zeker. Sinds een klein jaar hebben ze in Rotterdam een oplossing bedacht. Bij de Erasmus Universiteit heeft de examencommissie een aantal regels opgesteld voor examens. Regel 1.7 luidt: ‘Tijdens toiletbezoek wordt er gebruik gemaakt van mobiele detectieapparatuur.’ Wanneer de student op de WC zit, scant de surveillant het mobiele verkeer. Wanneer de mobiele activiteit omhooggaat ben je de zak. Daarnaast even de WC’s op spiekbriefjes controleren en klaar: probleem opgelost.

Meneer de Brock zegt wel opzoek te zijn naar een goede oplossing. ‘Als mensen suggesties hebben kunnen ze mij mailen op e.o.de.brock@rug.nl.’ Mijn advies als redacteur is dan ook: mail hem als je problemen hebt met de maatregel!  De examencommissie weet veelal niet wat de student er van vindt.Als je suggesties hebt, houd je dan wel aan het enige criterium dat de Brock stelt: ‘Het moet waterdicht zijn’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.