Pech, propedeuse weg? Administratieve fouten bij Bureau Studentzaken

Bureau studentenzaken

Stapels propedeuses in de kast, te laat doorgevoerde tentamenresultaten en studenten die bij hun buluitreiking niet eens worden opgenoemd: het zijn zo maar een paar faalacties van Bureau Studentzaken van de Faculteit Letteren.

Een propedeuse-uitreiking in het Academiegebouw: een volle zaal vol studenten en trotse ouders. Glunderend wacht je af tot de letter waarmee jouw achternaam begint aan de beurt komt. Maar wanneer het zover is, word je overgeslagen en handelen ze de andere studenten verder af. Jouw naam wordt nooit genoemd en bij navraag bij de docent die de ceremonie leidt, blijkt jouw bul ook niet tussen de resterende diploma’s te zitten. Gevolg: een maand later mag je je diploma oneervol ophalen bij de balie van Bureau Studentzaken (BSZ).

Dit verhaal van een geschiedenisstudente is niet de enige roddel die de ronde doet over Bureau Studentzaken van de letterenfaculteit. Missende resultaten, tentamenuitslagen die te laat worden doorgevoerd… het is een klacht die in de wandelgangen vaker de ronde doet. Wat is hierop de reactie van Bureau Studentzaken?

Bureau Studentzaken is verantwoordelijk voor de afhandeling van de administratie van ongeveer 5000 studenten aan de Faculteit Letteren. Zij voeren je studieresultaten in, zorgen voor gewaarmerkte cijferlijsten en geslaagdverklaringen en je kunt bij ze na-intekenen wanneer je te laat bent geweest met een tentamen- of vakkeninschrijving.

Niels Rambags, werkzaam bij BSZ, zegt niet op de hoogte te zijn van het missende propedeuse-verhaal en bestempelt het als een incident. ‘Gegevens raken nooit zomaar kwijt. Het kan hooguit zo zijn dat resultaten behaald aan een andere faculteit tijdelijk niet zichtbaar zijn voor de student in Progress.’ Volgens Rambags komt dit door een recente overgang naar een nieuw studievoortgangssysteem voor alle faculteiten van de RUG. Hij verwacht dat uiterlijk eind april alle studieresultaten weer zichtbaar zullen zijn voor de studenten.

Verder wijst Rambags op het feit dat studenten altijd zelf via Progress kunnen nakijken of hun propedeuse voor hen klaarligt. Opmerkelijk is daarbij wel ‘dat we nog honderden propedeuses in de kast hebben liggen die ondanks verschillende verstuurde afhaalberichten en nabelacties niet worden opgehaald.’ Dus lijkt het je leuk om nog eens een graad te hebben in bijvoorbeeld econometrie, maar je hebt geen tijd en geld (of zin) om de studie daadwerkelijk te volgen, dan moet je de kast van Bureau Studentzaken hebben.

llustratie: Tobias Rutteman

Een gedachte over “Pech, propedeuse weg? Administratieve fouten bij Bureau Studentzaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.