Studentenbijbaantjes: het kaf en het koren

SKwerk StudentenbanenHet ziet ernaar uit dat onze luie studentendagen geteld zijn. Met de invoering van het sociaal leenstelsel vanaf studiejaar 2015/2016 verwacht 43% van de studenten meer te gaan werken om de studieschuld minder hoog te doen rijzen. Dit bleek uit een onderzoek van EenVandaag. Als we dan toch met zijn allen aan de bak moeten, welke baantjes kunnen we dan het beste grijpen en welke kunnen we het beste links laten liggen?

Nay

Straatwerver
Als er één bijbaan kut is, dan is het wel straatwerver voor goede doelen. Je wordt vaak afgesnauwd, je moet een bepaald target halen en anders hoef je niet meer terug te komen. Bovendien bedrieg je mensen er ook nog eens wat mee, want tijdens een sollicitatiegesprek voor Streetwise is mij verteld dat ik 50% zou krijgen van de donatie van de mensen die ik het eerst zou inschrijven. Laten we wel wezen, het is vreselijk irritant om te worden aangesproken door goede doelenwervers in de Herestraat en bij de UB die je als je nee zegt bestoken met oneerlijke vragen als: ‘Maar wil je dan geen hongerende baby’s redden?’ Word niet zoals zij.

Callcenter
Callcenterwerk is leuk voor mensen die erg commercieel ingesteld zijn, maar mensen met een heleboel empathie en goede wil om mensen echt te helpen moeten dit niet gaan doen. Als klantenservicemedewerker van bijvoorbeeld een zorgverzekering krijg je de meest schrijnende verhalen te horen van mensen met zieke kinderen/geldproblemen/echtscheidingen die hun vergoedingen voor behandelingen of medicijnen afgewezen terug krijgen. Er is dan niets wat je voor ze kan doen, behalve de verzekeringsvoorwaarden opdreunen. Zoiets simpels als een mailtje sturen naar klanten is al vaak niet toegestaan. Bovendien is je enige taak het opnemen van de telefoon, en wanneer niemand belt verveel je je te pletter.

Yay

Studentchauffeur
Wel lachen is studentchauffer. Je kunt worden ingezet als privéchauffeur voor zakenmensen, als shuttlechauffeur van en naar het vliegveld of als blessurechauffeur bij sportevenementen. In de wachturen waarin de persoon die je rondchauffeurt een bespreking of een andere afspraak heeft wordt je ook betaald. Prima gelegenheid dus om in de auto te studeren. Soms hoef je helemaal niemand rond te rijden en moet je alleen maar een auto van punt A naar punt B verplaatsen. Voorwaarden zijn wel dat je in bezit bent van een rijbewijs en een OV-Chipkaart waarmee je doordeweeks vrij reist.

Student-assistent
Ook kun je student-assistent worden bij de RUG. Dit zijn baantjes die erg leuk op je cv staan en daarnaast is het leuk om op een andere manier met je universitair docenten om te gaan. Als student-assistent werk je vaak één dag in de week voor enkele weken of maanden. Het is wel nodig dat je je propedeuse hebt behaald. Je helpt de docent bij onderwijstaken, maar soms mag je ook meewerken aan speciale projecten. Het levert jou een wit voetje bij de universiteit op en moneys op je bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.