Bodemsport: pubquizzen

SKpub Bodemsport Pubquizzen


Topografie, mythologie, sport, cartoons of films: bij de wekelijkse Pubquiz in café de Toeter in Groningen krijg je als deelnemer van alles om je oren. Bij een blik door de kroeg op de pubquizavond is te zien dat er veel verschillende teams meedoen. Studentes Communicatiewetenschappen worden afgewisseld met die-hard IT’ers en de intellectuele kennismachine onderscheidt zich van de casual quizzer. Toch, al deze teams en deelnemers hebben iets gemeen: ze moeten allemaal enige kennis van zaken hebben. Want laatste worden, dat wil niemand.

Elke woensdag om 20.00u zitten er twintig tot soms vijftig teams in de Toeter te wachten op die ene eerste vraag. Die eerste vraag die je avond kan maken of kraken. De quiz bestaat uit acht rondes met allemaal tien vragen, waarvan de eerste ronde een fotoronde is en de zevende een muziekronde. Heb je nog nooit meegedaan met de Pubquiz en je denkt zo even op het podium te komen? Nou, zet dat maar uit je hoofd. Gargamel, Spanish Inquizition, Polonium en de Carls, het is zomaar een greep uit de teams die wekelijks meedraaien in de top van de Groningse pubquizscene. Vooral het team Spanish Inquizition, dat wekelijks meedoet, eindigt vrijwel altijd bij de top drie. Ook wonnen zij begin februari de Open Nederlandse Quiz Contest, dat door de Toeter werd georganiseerd in de Martinikerk. Hier bewezen zij eigenlijk hetzelfde als wat zij wekelijks presteren: ze behoren tot het neusje van de zalm als het op pubquizzen aankomt. Dit kan absoluut geen toeval meer genoemd worden. Maar hoe kan het toch dat deze teams altijd alles kunnen weten en schijnbaar overal kennis van hebben?

Caspar Kraaijpoel, een speler van Spanish Inquizition, is ooit voor het team gevraagd door zijn kennis over films. ‘Eerst deed ik ook altijd mee met de pubquiz en eindigde ik in de middenmoot of ergens onderin. Toen dacht ik ook altijd over de teams die altijd bovenin eindigden: hoe krijgen zij dat voor elkaar?’ zegt hij over zijn kennismaking met het pubquizzen. Kraaijpoel is gevraagd door de oprichter van Spanish Inquizition (een team dat onder vele namen en samenstellingen heeft bestaan door de jaren heen). Daar is hij erachter gekomen hoe het nou komt dat sommige teams altijd alles kunnen weten. Hij benadrukt dat mensen die in de top quizzen niet perse geleerd hoeven te zijn: ‘Het gaat erom dat de kennis van spelers in een team mooi op elkaar aansluiten. Het gaat hierbij niet om het opleidingsniveau, maar dat ieder zo zijn kennis heeft over specifieke gebieden. Zo hebben wij iemand die alles over topografie en geschiedenis weet.’

Daarnaast heeft Kraaijpoel door de jaren heen gemerkt dat écht goede spelers er veel tijd in steken, maar vooral gewoon veel dingen onthouden. De aanleg voor het onthouden van kennis op specifieke gebieden lijkt hiermee de sleutel te zijn tot succes. ‘In een goed team’, zegt hij, ‘weet bij 90% van de vragen minimaal twee personen het antwoord. Als iedereen daarnaast nog twee of drie unieke punten scoort, dan hark je de overwinning wel binnen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.